nlc.hu
Életmód

Az első nő, akit villamosszékben végeztek ki

Mostohalánya gyilkosa volt Martha Place, az első nő, akit villamosszékben végeztek ki

1899. március 20-án a New York-i Sing Sing börtönben egy addig példátlan kivégzésre került sor: először ültettek villamosszékbe egy nőt, egy elítélt gyilkost.

Martha Place 1849. szeptember 18-án született Martha Garrettson néven, és a New Jersey állambeli Millstone-ban nőtt fel. 23 éves volt, amikor egy szán súlyos fejsérülést okozott neki, melyből soha nem épült fel teljesen és mentálisan instabillá vált. 

Bár férjhez ment és született egy fia, férje elhagyta a családot, és később meghalt. Martha ezt követően kénytelen volt egyetlen gyermekét örökbe adni. 

1893-ban házvezetőnőként talált munkát Brooklynban, ahol egy William Place nevű özvegyembernek dolgozott.  A férfi később feleségül vette Marthát, aki így William korábbi házasságából született kislányának, Idának a mostohaanyja lett. A házasság nem volt boldog, Martha pedig mélységesen féltékeny volt a mostohalányára, mivel úgy érezte, hogy férje jobban szereti a lányát, mint őt. Ahogy a kislány felcseperedett, a féltékenység egyre inkább gyűlöletbe váltott át.

Martha Place

Martha Place (Forrás: Wikipedia)

1898. február 7-én reggel szóváltás tört ki Place-ék brooklyni otthonában. William és Martha összevesztek, Ida pedig az apja pártját fogta. Amikor William elment dolgozni, Martha a mostohalánya ellen fordult.

Nem riadt vissza a gyilkosságtól

„A lánya az ő pártját fogta, ahogy általában szokta, és az arcomba csapta a szobája ajtaját, amikor beszélni akartam vele. Ettől dühös lettem, ezért a férjem íróasztalából elővettem egy kis savat, és az arcába vágtam” – mondta Martha Place a rendőrségen tett vallomásában a The New York Times beszámolója szerint.

Place ezek után ágyneműt szorított Idára és ennek segítségével fojtogatta őt. Ezt követően kirohant a lány szobájából és felkapott egy baltát, amikor pedig a férje hazaért, megütötte vele.

A sérült William az utcára menekült segítségért, eközben Martha a konyhában kinyitotta a gázt és megpróbálta megölni magát, ám az időközben kiérkező rendőrök még életben találták és letartóztatták. Az emeleten megtalálták a 17 éves Ida Place holttestét.

Martha Place-t a bíróság bűnösnek találta és halálra ítélte. Jogi képviselője New York akkori új kormányzójához, Theodore Roosevelthez fordult, abban a reményben, hogy enyhítik a büntetését. Roosevelt azonban visszautasította: „Részvétem a büntetőügyekben a sértetteknek és nem a jogsértőknek szól.”  

Nő kivégzése villamoszsékben, a Le Petit Parisien címlapján

Martha Place kivégzése a Le Petit Parisien címlapján (Forrás: Stefano Bianchetti/Corbis via Getty Images)

A villamosszék akkoriban viszonylag új kivégzési módszer volt, összesen 11-szer alkalmazták, nőn pedig addig soha nem hajtottak végre ezzel az eszközzel halálos ítéletet.

1899. március 20-án Martha Place felöltött egy fekete ruhát, amelyet saját maga varrt, majd kivégzőszobába vitték. Sűrű, őszülő haját le kellett nyírni, hogy elektródákat lehessen helyezni a homlokára.

Utolsó szavai ezek voltak: „Isten segítsen!” Aztán a hóhér 1760 voltos áramot bocsátott keresztül a testén. Másodpercekkel később Martha Place meghalt.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top