nlc.hu
Életmód

Úszó város

Tízezer ember költözhet az úszó városba

Egy önfenntartó, környezettudatos úszó város megépítésén munkálkodik egy japán cég.

Egy egyedülálló úszó város koncepcióval rukkolt elő egy japán építészeti startup, az N-Ark. A Dogen City projekt, amely egy olyan úszó város létrehozását célozza meg, amely ellenáll az éghajlatváltozás következményeinek és fenntartható módon működik.

Az akár 10 000 lakos és 30 000 látogató képes város három részre tagolódik. Az első egy lakható gyűrű, amely egy öblöt hoz létre, és megvédi a várost a szökőáraktól.

A tengerszint alatt egy high-tech adatközpont található, amelyet az óceán hűt. A központban kap helyet a város operációs rendszere, valamint az egszésgügyi szolgáltatások nagy része. Ez alacsonyan tartja az energiaköltségeket, és lehetővé teszi a helyiségek hatékony kihasználását.

Az úszó város terve

Az úszó város terve (Forrás: N-Ark)

„Arra gondoltam, hogy nagyszerű lenne, ha létrehozhatnánk egy olyan várost, ahol az emberek természetes módon élhetnének egészségesebben, azéltal, hogy egy olyan városban laknak, amelyet eleve úgy terveztek, hogy előnyös legyen a betegségek megelőzése szempontjából” – osztotta meg Yuichi Tei, a Tokiói Egyetem orvosi és műszaki főiskolájának professzora. Tei tagja a New Ocean Consortium tanácsadó testületének, amely segít a projekt megvalósításában.

A koncepcióban szerepelnek a gyógyturizmust szolgáló létesítmények, köztük tengervizes gyógyforrások, valamint a helyben termelt élelmiszerek és azokat feldolgozó konyhák is. Jelenleg egy olyan technológiát fejlesztenek ki, amely hasznosítja a tengervíz tápanyagait, és olyan talajkörnyezetet hoz létre, amely lehetővé teszi a növénytermesztést.

Az N-Ark az úszó város megvalósításán túl még ambíciózusabb célokat is kitűzött, mégpedig a klímaválság kezelését.  Koncepciójuk égisze alatt különböző ágazatok szakembereit fogják össze, hogy eme közös cél érdekében dolgozzanak. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top