nlc.hu
Életmód

A csalánkiütés tünetei és kezelése

Hogyan kezeld a csalánkiütést és tüneteit?

A csalánkiütésnek, nevével ellentétben, nincs köze a természetben élő csalán nevű növényhez. Nevét onnan kapta ez a betegség, hogy a csaláncsípés okozta kiütésekhez hasonló piros, duzzadt foltok jelennek meg a bőrön. Összeszedtük, milyen módszerekkel lehet enyhíteni a tüneteken.

Mi is az a csalánkiütés?

A bőrünkön megjelenő különböző nagyságú, halványvörös vagy fehér színű, erősen viszkető foltok. A kiütések egyik pillanatról a másikra keletkeznek, és valószínűleg pár óra alatt el is múlnak. Kinézetüket tekintve összekeverhetők az egyszerű szúnyogcsípéssel, de megmaradásuk idejében és jobban megfigyelve a küllemükben is különbözik a kettő egymástól. A társadalom kb. 20 százaléknak van életében csalánkiütése, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a jelekre.

A bőr középső rétegében alakul ki, az erek körül található sejtekből felszabadul a hisztamin nevű anyag, és ennek következményeként alakul ki a duzzanat és a fájó viszketés. Olykor járhat együtt más allergiás tünetekkel is: köhögés, tüsszögés, szemviszketés. Komolyabb esetben akár meduzzadhatnak az ajkak, a szemhéjak, a nyelv, és akár a gége is – ami akár életveszélybe is sodorhatja a beteget.

Mik lehetnek a csalánkiütés okai?

  • Megdöbbentő módon a gyógynövények is okozhatnak tüneteket, mert pozitív hatásuk mellett rendelkeznek allergén tulajdonságokkal is.
  • A különböző gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek csalánkiütésre utaló jelek.
  • Bizonyos ételek, amelyeknek nagy a hisztamintartalmuk (alkohol, konzerv, tenger gyümölcsei, feldolgozott húskészítmények) is okozhatnak kiütéseket.
  • Különböző fertőzések és vírusok vagy a leggyakoribb gyulladásos gócok (mandula, fog, epehólyag) is felelhetnek a betegség kialakulásáért.
  • Az autoimmun betegségeket is sokszor kíséri csalánkiütés.
  • Rovarcsípések esetén – főleg méh-és darázscsípések után – intenzív hisztaminfelszabadulás következik be, ami szintén vezethet a kiütések kialakulásához.
Egy asztalnál ülő nő vakarja vörös foltos karját, az előtte lévő asztalon különböző allergiás gyógyszerek vannak.

Sokat segíthet gyógyszer, antihisztamin szedése.
Fotó: Getty Images

Hogyan kezeljük a csalánkiütést?

A legtöbb esetben a csalánkiütés rövid időn belül magától elmúlik. Bizonyos esetekben szükség lehet sürgősségi ellátásra a tünetektől függően. Érdemes a kiváltó okoknak utánajárni, és lehetőség szerint azokat megszüntetni. Tüneti kezelésként gyógyszeres kezelés, azaz antihisztaminok szedése javasolt. Ezek a készítmények nem okoznak munkaképesség-romlást, nem álmosítanak, azonban csekély esetben kísérheti őket nyugtalanság vagy depresszióra utaló jelek.

Sok esetben segíthet egy olyan diéta alkalmazása, mely során a hisztamintartalmú és a hisztamin felszabadulását elősegítő ételeket mellőzzük. Ha a csalánkiütés hosszabb ideje fennáll, tanácsolt az illető pszichés hátterének utánanézni, a stresszes, felgyorsult életmód is vezethet a betegség kialakulásához.

Forrás: Házipatika, Körúti Orvosesztétikai Centrum, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top