nlc.hu
Életmód

Hatékony-e a skin cycling?

Ámítás vagy valóság? Hatékony-e a skin cycling?

Vegyünk búcsút régi bőrápolási rutinunktól! A skin cycling teljesen megváltoztatja arcápolási szokásainkat, és segít bőrünknek fellélegezni.

TikTokon folyamatosan születnek az új szépségápolási trendek, amelyek fiatalos ragyogást vagy akár aknémentes bőrt ígérnek. Jobb ezeket előbb ellenőrizni, mielőtt kipróbálnánk. Szerencsére nagyon sok bőrgyógyász aktív a közösségi médiában, így a legtöbb trendre reagálnak is. Elmondják, hogy miért hatásos vagy éppen kártékony az adott trend, illetve újabb szakmai tanácsokkal látnak el minket.

Arcápolási termékek.

A skin cyclinghoz nincs szükség millió készítményre

Lehet, hallottunk már a nail cyclingról, amely szintén kifejezetten népszerű a közösségi médiában. A skin cycling is a TikToknak köszönhetően lett népszerű. Ez a négynapos bőrápolási rutin segít újragondolni arcápolási szokásainkat. Skin cycling közben egyszerre edződik és pihen arcbőrünk. Nem nehéz betartani a szabályokat, és garantált, hogy arcbőrünk fellélegezhet a kezelés után.

Mi is a skin cycling?

A skin cycling lehetővé teszi, hogy egyensúlyt teremtsünk az arcbőr kezelése és pihentetése között. A négyéjszakás ütemterv alapja a következő:

  • első éjszaka hámlasztó,
  • második éjszaka retinoid,
  • két éjszaka a regenerálódásra.

Ezek után kezdjük elölről a kezelést. A hámlasztó és a retinol felváltva történő használata, illetve a két éjszaka pihenés lehetővé teszi a bőr számára, hogy hozzászokjon az anyagokhoz és minimalizálja a túlzott használat kockázatát.

Mint minden bőrápolási rutin esetében, itt is nagyon fontos szem előtt tartani bőrtípusunk szükségleteit. Kezdjünk mindig lassan, haladjunk apró lépésekben. Az arcápolási rutinok nem lehetnek egyformák, mindegyik más és más. Új termékek kipróbálása előtt beiktathatunk egy beszélgetést bőrgyógyászunkkal is.

Melyek a skin cycling lépései?

Első éjszaka: hámlasztás

Arcát szivaccsal dörzsölő nő.

A hámlasztás lehet kémiai vagy kézi is

A skin cycling első lépése a tisztítás, melyhez kémiai hámlasztó szükséges. A hámlasztást mindig a bőr megfelelő tisztítása után kell elvégezni, majd hidratálóval kell befejezni.

A hámlasztás nem csak megszabadítja a bőrt az elhalt sejtektől, hanem javítja a bőr textúráját, és segít más jótékony összetevőknek a felszívódásban. A hámlasztás, legyen az kémiai vagy fizikai, fontos része minden bőrápolási rutinnak, mert segít megőrizni a bőr hidratáltságát, egyenletesebbé teszi a bőrfelületet és kitisztítja a pórusokat.

Ha érzékeny a bőrünk, akkor is kipróbálhatjuk a skin cyclingot. Érzékeny bőr esetén nagyobb kockázatot jelent a hámlasztás az irritáció vagy allergiás reakciók miatt. Különösen akkor, ha még csak most ismerkedünk a hámlasztókkal vagy a retinolokkal.

Második éjszaka: retinol

Mosolygó nő olajos fiolával a kezében.

A retinol csodákra képes, ha bőrünk hozzászokott

A skin cycling második éjszakája is alapos arctisztítással indul. Ezután vigyünk fel borsónyi mennyiségű retinolt. A procedúrát szintén hidratálóval zárjuk. A retinol is erős összetevő, amelyet skin cycling során használunk. Amennyiben túl gyakran használjuk, vagy más potenciálisan irritáló összetevőkkel kombináljuk, akkor inkább visszalépést fogunk tapasztalni.

A retinol az A-vitamin egyik fő formája. Segíthet serkenteni a sejtcserét, valamint serkentheti a kollagéntermelést. Ez azt jelenti, hogy halványodnak a finom ráncok, sötét foltok és karikák, illetve megfogyatkoznak a pattanások is.

Ha újak vagyunk a retinolhasználatban, akkor módosítanunk kell skin cycling rutinunkon. A retinolhoz bőrünknek toleranciát kell kialakítania. Amennyiben most készülünk bevezetni rutinunkba ezt az összetevőt, akkor ezzel is kezdjük kicsiben. Használjuk hetente egyszer hidratálóval együtt. Ezt tegyük néhány héten vagy hónapon át.

Harmadik és negyedik éjszaka: hidratálás és regenerálás

Az utolsó két éjszaka alatt kulcsfontosságú a hidratálás és a regenerálás, tehát nem kell aktív összetevőket használnunk. Kezdjük az estét gyengéd tisztítóval, vagy akár dupla tisztítással. Ha azt érezzük, hogy bőrünk igen száraz és szüksége lenne extra gondoskodásra, akkor használjunk hialuronsavas szérumot. Majd csak ezután vigyük fel a hidratálót.

Negyedik, opcionális lépés: vigyünk fel arcolajat bőrünkre, hogy megőrizzük bőrünk nedvességét.

Milyen kockázattal jár a skin cycling?

Az érzékeny és ekcémára hajlamos bőr képtelen tolerálni a skin cycling aktív összetevőit (hámlasztás és retinol). Ha az említett csoportba tartozunk, akkor azt javasoljuk, hogy csak egy hatóanyaggal kezdjünk, és csak akkor használjuk a másikat is, ha bőrünk felkészült rá.

A rutinba bevezetett új összetevő mindig kellemetlen bőrreakciót okozhat,  de a retinol különösen erős lehet. A retinoidok használata kezdetben gyulladást vagy irritációt okozhat. A bőr idővel azonban alkalmazkodni fog.

Érdemes-e kipróbálni a skin cyclingot?

Egymillió forintos kérdés: mely bőrtípusoknál működik a skin cycling?

A zsíros és kombinált bőrre igencsak jótékony hatással van a hámlasztás és a retinol. De azok számára, akiknek érzékenyebb a bőrük, az olyan összetevők, mint a retinol és a kémiai hámlasztók csak olaj a tűzre.

A #skincycling hashtag több mint 14,2 millió megtekintéssel rendelkezik, és ez nem véletlen – lehetővé teszi az újonnan érkezőknek és a tapasztaltaknak is, hogy egy könnyen kezelhető ütemtervet kövessenek.

Az, hogy mely összetevők felelnek meg nekünk a legjobban, az bőrtípusunktól függ. Fontos, hogy beszéljünk erről a bőrgyógyászunkkal, mivel minden bőr egyedi. És ne feledjük: ha úgy döntünk, hogy beépítjük rutinunkba a hámlasztókat vagy a retinolt, lassan és fokozatosan haladjunk velük. Amikor minden nap használunk hámlasztót és retinolt, észre sem vesszük, de jócskán károsíthatjuk bőrünk védekezési mechanizmusát.

Figyeljünk mindig bőrünkre, védjük a káros UV-sugaraktól, és tartsuk mindig hidratáltan – skin cyclinggal vagy nélküle.

(Forrás: allure, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top