nlc.hu
Trend

Kémiai hámlasztás legfontosabb tudnivalói

Mindent az otthoni hámlasztásról, ha kipróbálnád az arcszépítés imádott módját

Mindenfelé hámlasztó kozmetikumokat reklámoznak, de mire valók és hogyan használjuk őket? Megválaszoljuk a kérdéseket.

Komplett sorokat töltenek meg a hámlasztó hatású szérumok és krémek a drogériákban, ami csak még nehezebbé teszi a dolgunkat, ha kipróbálnánk ezt az egyébként kiváló hatékonyságú arcápolási módszert. Hogy segítsünk az elindulásban, összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a hámlasztás témakörében.

Mi az a hámlasztás?

Hámlasztáson a bőrápolás azon módszerét értjük, amikor a kozmetikum hatóanyagai a a bőr elhalt hámsejtjeinek eltávolításában segítenek. Ez egy természetes megújulási folyamat, bőrünk naponta elhalt hámsejtek milliótól szabadul meg, és bőrfelületünk minden négyzetcentije érintett. Vannak azonban olyan tényezők, melyek ezt a folyamatot lassíthatják, ilyen a bőröregedés, az UV-sugárzás, de a túl zsíros vagy túl száraz bőrnek is más a „dinamikája”, és akkor még nem beszéltünk az öröklött tulajdonságokról, amik bőrtípusunkat meghatározzák.

Ha a természetes hámlási folyamat lelassul, többféle bőrproblémával szembesülhetünk (nem tapasztalja mindenki mindet, egy-egy bőrproblémát más hatások is befolyásolnak): fakó lesz a bőr, a bőrfelszín egyenetlenebb, megjelenhetnek pattanások, a pórusok hajlamosak eltömődni, mitesszer alakulhat ki. Idővel jobban látszódnak a ráncok és a pigmentfoltok is.

A hámlasztó készítmények ezen bőrproblémákat segítik korrigálni. A kozmetikai kezelések közt már régóta léteznek bevált hámlasztó módszerek, azonban ezek gyakorta jóval erősebb hatóanyagokkal dolgoznak, mint az otthoni kozmetikumok, néhányukat, mint például a fenol peelinget, nem véletlen, hogy szigorú feltételek mellett lehet csak igénybe venni. Ilyen extrém módszerekig azonban a legtöbb esetben nincs szükség elmenni, sokkal észszerűbb, ha felépítünk egy bőrtípusunknak megfelelő arcápolási rutint, és azt kitartóan alkalmazzuk, így majd évek múltán sem lesz szükség drasztikus beavatkozásokra.

Az otthoni hámlasztás típusai

Az otthoni hámlasztáshoz alapvetően kétféle módszer közül választhatunk: az egyik az ősöreg fizikai hámlasztás, a dörzsis fajta, amikor természetes vagy plasztik mikroszemcsék segítségével tudjuk az elhalt hámsejteket eltávolítani. Ez azonban mára egy meglehetősen elavult módszernek számít, hatása felszínes és megkérdőjelezhető: bár az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről segít eltávolítani, tévhit, hogy a pórusok belsejét tisztítaná, hisz oda ezek a szemcsék nem képesek behatolni. Másfelől a dörzsölés okozhat olyan mikrosérüléseket a bőrön, ami egy érzékeny, például pattanásos vagy rosaceás bőrállapotot tovább ronthat.

A fizikai hámlasztókat tehát az arcbőrtől inkább tartsuk távol, ha vonzódunk az érzéshez, melyet nyújtanak, alkalmazzuk őket a test más részein, ahol kevésbé érzékeny a bőr, de ott is csak heti egy, maximum két alkalommal, gyengéden és megfelelő mennyiségű testápolóval lezárva a műveletet.

A modernebb és hatékonyabb megoldást az otthoni kémiai hámlasztók jelentik, amik esetén egyáltalán nincs szó afféle drasztikus eredményekről, mint a kozmetikai kezelések esetén. Sőt! Az otthoni kémiai hámlasztók jóval kíméletesebb módon segítik a bőrmegújulási folyamatot, mint a fizikai változatok, miközben serkentik a bőr kollagéntermelését is.

Mire figyelj a kémiai hámlasztókkal kapcsolatban?

Kémiai hámlasztókból háromféle típusból választhatsz, bőrtípusodnak és bőrproblémádnak megfelelően:

  • AHA-savas hámlasztók: az elhalt hámsejtek eltávolítását segítik a bőrfelszínről, halványítják a foltokat, egységesebbé teszik a bőrfelszínt, a hámlasztó után használt készítmények hatóanyagai is könnyebben szívódnak fel, így jobban is hasznosulnak. Legszélesebb körben használt kémiai hámlasztó a glikolsav, a mandulasav és a tejsav, pici különbségek vannak köztük. Amiben segíthetnek:
    • anti-aging: ráncok, pigmentfoltok halványítása
    • egyenetlen bőrkép, fakó bőr javítása
  • BHA-savas hámlasztó, vagyis a szalicilsav: az egyetlen hámlasztótípus, ami valóban képes a pórusok belsejébe bejutni, onnan is segítve az elhalt hámsejtek távozását, így a pórusok tisztítását, láthatóságuk csökkentését. Emellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Hatásosan segíti a
    • pattanásos, mitesszeres bőr kezelését,
    • a tág pórusok láthatóságának csökkentését, és
    • érzékeny, például rosaceás bőr számára is megfelelő lehet.
  • PHA-savas hámlasztók: ezek voltaképp AHA-savak, csak jóval gyengédebbek, ha nagyon érzékeny a bőröd, könnyen kipirosodik, a velük készült hámlasztókat érdemes kipróbálni. Hatékonyságuk nem olyan erős, mint az AHA-savaké, azonban érzékeny bőr számára sokkal jobb ha lassabban, de biztosabban érjük el a vágyott eredményt, mintha egy túl erős készítménnyel túlzásokba esnénk és esetleg rontanánk az állapotán. Az anti-aging, a hidratáló hatás, a bőrbarrier erősítése esetükben is igazolt.
Kémiai hámlasztó készítmények a Krémmániáról: Payot - My Payot Peeling Éclat peeling esszencia Geek & Gorgeous Calm Down PHA-s kémiai hámlasztó folyadék Revox Just Salicylic Acid BHA hámlasztó Ilcsi AHA-s Biológiai Hámlasztó Peeling

Kémiai hámlasztó készítmények a Krémmániáról:
Payot – My Payot Peeling Éclat peeling esszencia
Geek & Gorgeous Calm Down PHA-s kémiai hámlasztó folyadék
Revox Just Salicylic Acid BHA hámlasztó
Ilcsi AHA-s Biológiai Hámlasztó Peeling

Jön a tavasz, napsütéses időben is lehet kémiai hámlasztót használni?

A tavasz közeledte sokunkban indít el egyfajta belső késztetést, hogy „formába hozzuk magukat”, igaz ez a bőrápolásra is. A téli szürkeségtől már szabadulnánk, pláne, ha arcbőrünkre is kiült, érthető, hogy a kémiai hámlasztások iránt is megnő az érdeklődés. Másfelől azonban sokan aggódnak amiatt, hogy a kémiai hámlasztók nem fogják-e érzékennyé tenni a bőrünket, lehet-e majd sütkérezni a napon, ha használják őket? Rövid válasz erre nincs, megnyugtató azonban igen.

Elsőként fontos tisztázni, milyen erősségű kémiai hámlasztóról van szó.

Ha most vágnál bele a hámlasztásba, AHA-savas típusokból válassz 5 százalék körüli koncentrátumút, és használd heti 1-2 alkalommal. Később, ha már elhasználtál legalább egy terméket, és úgy látod, a bőröd szépen reagált rá, és birizgálja a fantáziádat, mire lehet képes egy erősebb, elmehetsz a 10 százalék körüli típusokig, hasonló gyakoriság mellett. Ennél gyakrabban nem javasolt használni, hisz túlzásba is eshetünk, bőrünk kipirosodhat, érzékennyé válhat. 

Fontos megjegyezni, hogy léteznek házi használatra szánt 20-30 százalékos AHA hámlasztók is, kezdőként azonban ezeket még eseti használatra sem javasoljuk. Tényleg erősek, nem kell ágyúval lőni a verébre, varázsütésre maximum szétcsapja a bőrt, de nem ússzuk meg velük az 1-2 hónapos átfutási időt, amivel érdemes számolni. Ha már profin beépítettünk egy kémiai hámlasztót a rutinba, és már hosszú hónapok, esetleg évek óta használjuk gond nélkül, tehetünk velük próbát, de havi 1-2 alkalomnál többször akkor sem lesz rájuk szükség. 

Az érzékeny bőrűek számára megfelelő PHA hámlasztókra is hasonló az ajánlás, fő a fokozatosság, az induló 3-5 százalékos koncentráció, ami később mehet picit feljebb, mindig körültekintően. PHA hámlasztóból 20-30 százalék körüli nincs igazán, és ezek egyáltalán nem is javasoltak az érzékeny bőrűek számára. 

A BHA, azaz a szalicilsavas hámlasztók legtöbbje 2 százalékos mennyiséget tartalmaz a hatóanyagból, ennyit lehet és ez éppen elég is hozzá, hogy kifejtse hatását. Indulásként használjuk 1-2 naponta, majd 3-4 hét után sűríthetjük napi szintre is.

Másodszor: nagyon fontos, hogy fényvédőt használjunk

Az UV-sugárzás felelős a bőröregedés látható jeleinek (ráncok, pigmentfoltok) cirka 80 százalékáért, az idő előtti bőröregedésért, rontja a pattanásos bőr állapotát, a pórusok falát gyengíti, így azok idővel láthatóbbá válnak, és ott van ugye a bőrrák kockázata is. 

Mindez sajnos nem túlzás, és a fényvédő az egyetlen, amivel ezek ellen védekezni tudunk. De azzal hatásosan, egyszerűen, és egy átlagos arckrém árából már fényvédős változatot is vehetünk, tegyünk is így! A kémiai hámlasztók (és egy csomó más hatóanyag) igaz, hogy segítenek a problémák csökkentésében, a szebb bőrkép elérésében, de nem lenne jobb, ha a megelőzésért is tennénk? Hogy később és kisebb mértékben jelentkezzenek a ráncok, a pigmentfoltok.

Az ideális az lenne, ha egy fényvédős arckrém a legegyszerűbb nappali arcápolási rutinban is szerepelne, és ha olyan készítményeket használunk, mint a kémiai hámlasztók, fokozottan szükséges őket napi szinten felkenni. Két fontos kiegészítés van mindehhez kapcsolódóan:

  1. Csak az AHA-savak azok, amik érzékenyebbé teszik a bőrt a napra, ezért esetükben kiemelten fontos a fényvédőzés. Számszerűsítve egy átlagos napon ez SPF30-as értéket jelent, ám tévedés, hogy csak nyáron, vagy csak verőfényes napsütésben. Télen-nyáron szükséges erre figyelni, ha AHA-s kémiai hámlasztót használunk, még inkább. Ha pedig nyaralni megyünk, vagy tudjuk, hogy huzamosabb időt (órákat) fogunk napon tölteni, előtte egy héttel hagyjuk abba az AHA-savas hámlasztók használatát. 
  2. A BHA-s és PHA-s hámlasztók esetén nincs fényérzékenyítő hatás, persze fényvédő ettől még esetükben is javallott, de nem a kémiai hámlasztás miatt. Nyaralási szezonban megoldás lehet az AHA-s készítményt egy gyengéd PHA-sra cserélni, vagy csak BHA típusút használni, ha nem szeretnénk teljesen kiiktatni őket a rutinból.

Fontos:

Ha kémiai hámlasztót használunk, kerüljük a szolizást is (és amúgy is)! Az UV-sugárzás káros hatásai ott épp úgy érik a bőrt, mintha napozni feküdnénk ki, a gép és a csövek típusától függetlenül.

Az otthoni kémiai hámlasztók tehát nagyon hasznos kiegészítői az arcápolási rutinnak, amik a tinikori pattanások kezelésétől az idősebb korban jelentkező ráncok, pigmentfoltok halványításáig számos területen nyújthatnak segítséget. Árban már 3-4000 forintért találunk hatékony készítményeket, amik rendszeres használattal is 2-3 hónapra elegendő mennyiséget tartalmaznak. Az új évszak kezdete tökéletes alkalom lehet a kipróbálásukra, ami legyen mindig fokozatos, és kísérje mindennap fényvédelem. Ha ezt betartjuk, látványos és hosszan tartó, pozitív változás állhat be arcbőrünk állapotában, szépségében. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top