nlc.hu
Életmód

Így pihenj a bed rotting helyett

Létezik arany középút az ágyban döglés és a túlzott hatékonyság között

A TikTokon terjedt el a punnyadás, ágyban döglés trendje, aminek abszolút van létjogosultsága, mégsem javasolnánk hosszú távon mindenkinek.

„A TikTokon tűnt fel nemrég egy újabb kifejezés, ez a bed rotting, amit talán úgy lehet a legjobban lefordítani, hogy punnyadás, ágyban döglés. Ez azt jelenti, hogy valaki órákig vagy akár egy napig is ágyban marad, és azt csinálja, amihez kedve van, görgeti a közösségi oldalakat, beszélget a barátaival, nassolgat, darálja egymás után a sorozatokat és a filmeket, és így tovább” – írtuk egy korábbi cikkben az nlc-n a közösségi oldalon elterjedt új jelenségről. 

A bed rotting az öngondoskodás vagy énidő égisze alatt született, ami nemes cél, de nem veszélytelen az eszköz. A saját magunkkal való törődésnek vannak ennél egészségesebb formái is, ha már bedarált a hatékonyságot őrült módon kergető életmód. Az ágyban döglés túlzott használata a szakemberek szerint vezethet depresszióhoz, hangulatzavarokhoz is, ezért fogalmazott meg egy egészségesebb listát az énidő és hatékonyság témában dr. Alice Boyes, a kognitív viselkedésterápia és a szociálpszichológia szakértője.

1. Maradj ágyban, de ne egész nap

„Van egy 10 hónapos gyermekem – írja a pszichológus –, vasárnaponként a délutáni alvása közben az ágyban maradok vele és amellett, hogy ölelgetem, YouTube-ot nézek a telefonomon.” Az ágyban heverészés tehát akár jó eszköz is lehet a relaxációra, csak a túlzásoktól kell tartózkodni.

2. Énidő vs. hatékonyság

A szakember szerint az énidő, a saját magunkkal törődés és a hatékonyság egyáltalán nem ellentétek, rengeteg tevékenység, például a séta és a természetben töltött idő megbízhatóan támogatja mindkettőt. A szórakozás bizonyos formái egyaránt segíthetik a hatékonyságot és a pihenést, ám erre nincs általános recept, a saját igényeink mentén kell felderíteni magunknak, hogy mi válik a hasznunkra, miközben a boldogságszintünket is növelhetjük vele.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

3. Nem robot vagy

Sok esetben az áll a bed rotting-féle vágyak mögött, hogy a munka és egyéb kötelességek nem hagynak elég teret az élet többi, pihentető részére. Ilyenkor úgy érezheted, hogy ki kell ütni magad a sorozatok darálásával, ágyban fekvéssel, nassolással. A megoldás pedig inkább abban rejlik, hogy át kell szervezni az életet, tevékenységeket, és nem robotként végezni a feladatokat, illetve nem elvárni magadtól, hogy minden nap tökéletesen teljesíts minden területen, mert az lehetetlen.

4. Ápold a kapcsolataidat!

Az öngondoskodás a támogatás érzéséről is szól, úgyhogy tudatosan érdemes törődni a körülötted élő, hozzád közel álló emberekkel. A kollégáktól kezdve a legkedvesebb barátokig sokan vannak általában körülöttünk, akikkel akár csak egy jó szó erejéig ápolhatjuk a kapcsolatot. Az egy-két mondatos interakcióktól is már úgy érezheted, hogy nem vagy egyedül és szerető közeg vesz körül.

5. Az önismeret az első

Ha hallasz egy viszonylag jóindulatú trendről – mint például az ágyban döglésről -, akkor nyugodtan próbáld ki, de miközben egy napig ágyban maradsz, figyeld meg, hogyan hat rád. Szinte megfiatalodsz vagy inkább lomhább leszel tőle? Tudsz még aznap este aludni? A legfontosabb, hogy olyan tevékenységet találj, amitől tényleg jobban érzed magad, ezért érdemes az önismeret felé haladva közelíteni a trendekhez, és csak annyit magadévá tenni, ami valóban a hasznodra válik akár a hatékonyság, akár a mentális és fizikai egészség szempontjából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top