nlc.hu
Életmód

Vegetáriánus lehetett az igazi Drakula, Karóbahúzó Vlad

Lehet, hogy az igazi Drakula vért könnyezett és valójában vegetáriánus volt

Érdekes titkokat rejtettek Karóbahúzó Vlad levelei.

Úgy tűnik, hogy soha nem sikerül betemetni az árkot, ami a húst is fogyasztók és a vegetáriánusok, illetve vegánok között húzódik. Egy nemrégiben készült tanulmány egy érdekes színt vihet az olykor vérre menő vitákba. Talán mindenki tudja, hogy Bram Stroker híres vérszívójának, Drakulának az alakját III. Vlad havasalföldi fejedelem ihlette.

A legenda szerint kegyetlen uralkodó volt, nem véletlenül kapta meg a Karóbahúzó Vlad nevet. Egyes források szerint a fejedelem a karóba húzott emberek mellett fogyasztotta el ebédjét, kenyerét pedig a vérükbe mártotta, de olyat is állítottak róla, hogy elhunytak vérében mosta meg kezét az étkezések előtt. Hogy ebből mi igaz és mi nem, az nyilván sokakat foglalkoztat, de ez mit sem változtat azon, hogy míg egyesek igazi hősként tekintenek rá, hiszen ő volt Havasalföld védelmezője, neve mindörökké összeforrott a vámpírmítosszal

III. Vlad havasalföldi fejedelem

III. Vlad havasalföldi fejedelem (Fotó: Getty Images)

De pontosan mi is az a tanulmány, ami változtathat a róla kialakult képen. Kutatók több olyan levelet is megvizsgáltak, amit az uralkodó, 1457-ben, illetve 1475-ben írt Nagyszeben akkori polgármesterének, Thomas Altembergernek. Kémiai módszerekkel 500, a leveleken található peptidet elemeztek, és ezek közül 100 biztosan emberi eredetű volt.

Ami érdekes, hogy hogy találtak néhány peptidet, amelyek a ciliopátiában, egy genetikai rendellenességben szerepet játszó fehérjékhez kapcsolódnak, sőt, retinabetegségekre és gyulladásos folyamatokra utaló jeleket is találtak. Mint a Házipatika írja, a ciliopátia egy genetikai rendellenesség, ami a csillószőrök károsodását okozhatja, és ami akár halálos vagy rendkívül súlyos állapotot is előidézhet. A tünetek közé tartozik a szagérzékelés teljes hiánya.

Vlad Tepes levelének kémiai elemzése

Az egyik ábra a tanulmányból. (Kép: Analytical Chemistry)

És ez nem minden, bár az általuk végzett vizsgálatok nem szolgálnak megdönthetetlen bizonyítékként, de úgy tűnik, hogy III. Vlad a hemolakria nevű betegség miatt valóban vérkönnyeket hullatott. A bőrt, illetve a légutakat is érintő gyulladásos betegség miatt könnyek vérrel keverednek, de volt olyan felvetés is, miszerint az uralkodónál bakteriális kötőhártya-gyulladás, sérülések vagy daganatos megbetegedés okozta ezt a furcsa és egyben ijesztő tünetet. 

Ami pedig nagyon meglepte Gleb Zilbersteint, a kutatás egyik szerzőjét, hogy egyik levélen sem találták nyomát annak, hogy az uralkodó állati eredetű ételeket fogyasztott volna. Hozzátették, nem biztos, hogy ennek morális oka volt, a 15. században nem igazán lehetett nagy lakomákat rendezni, még a nemesek, uralkodók sem ettek túl gyakran húst, és lehet, hogy III. Vlad étrendjére az egészségi állapota is befolyással volt.

A kutatók emellett fontosnak tartották kiemelni, ugyan a levelek több ember kezén is átmehettek, de azért valószínűsíthető, hogy az elemzett mintákban lévő vegyületek a fejedelemhez köthetők. 

 

Fametszet III. Vlad havasalföldi fejedelemről

Fametszet III. Vlad havasalföldi fejedelemről. (Forrás: Universal History Archive/Getty images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top