Amikor a zöldségek, gyümölcsök, húsok, kenyerek vagy bármi más szeleteléséről és kockázásáról van szó, különösen veszélyben vannak az ujjaink. Erre tökéletes megoldásként szolgál a a profi séfek által is alkalmazott módszer, a behajlított ujjakkal való szeletelés, ami megakadályozza az ujjaink elvágását.
Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy az éles kés sokkal biztonságosabb, mint a tompa, mert kisebb a valószínűsége, hogy megcsúszik a vágódeszkán és balesetet okoz. Ám mindezekre hiába figyelünk oda, ha a vágódeszkánk csúszkál a pulton. Egy rossz mozdulat, és az ujjperceink bánják. Hiába kevésbé veszélyes az éles kés, csúszkáló vágódeszkán nagyon veszélyes vágni.
„Fontos, hogy rögzítsük a vágódeszkát, hogy ne csúszkáljon vágás közben – mondja Shawn Matijevich, az Institute of Culinary Education online szakácsképzés vezető séfje. – A legjobb, ha a darabolási munkákat közvetlenül a pult szélénél végezzük. De ha nem rögzítjük a vágódeszkát, az lassan hátracsúszik, ahogy vágunk.”
4 szuperegyszerű módja a vágódeszka rögzítésének
A rögzítés nem csak a pult szélétől való hátracsúszástól, hanem az oldalirányú csúszástól is megóvja a deszkát. Ha a vágódeszka bármelyik irányba elmozdul, fennáll a veszélye, hogy megvágjuk magunkat, ezért a rögzítés a legfontosabb!
Nedves papírtörlő
Egyszerűen nedvesíts meg egy papírtörlőt, és fektesd a pultra a vágódeszkád alá. Varázsütésre működik, és megakadályozza, hogy a deszka elcsússzon. Az erősebb fajta, újrahasznosított papírtörlők a legjobbak, de bármilyen típus megteszi.
Amikor végeztünk a vágással, a papírtörlővel letörölhetjük az asztalt és a pultot, nem lesz bűntudatunk a pazarlás miatt. Matijevich egy lépéssel tovább megy. „A professzionális konyhában mindig fertőtlenítő oldattal nedvesítem be a papírtörlőt, hogy megbizonyosodjak arról, hogy ne legyenek baktériumok [a vágódeszka] alatt.”
Habszivacsos fiókbetét
Matijevich séf kedvenc vágódeszkás rögzítője egy darab habszivacs fiókbélés. „Szeretek egy darab habszivacs fiókbetétet használni, mert nagyon jól működik, és használat után elmosható a mosogatógépben” – magyarázza.
Vágódeszka-alátét
Míg a fiókbetét egy szép, megfizethető módja a vágódeszka rögzítésének, vannak ugyanígy működő alátétek is, amelyeket kifejezetten erre a célra árulnak. Ezek általában mosogatógépben moshatóak, így könnyű tisztán tartani őket.
Nedves konyharuha
A papírtörlőhöz hasonlóan egy nedves konyharuhát vagy újrahasználható mosogatórongyot is használhatunk a vágódeszka rögzítésére. Ehhez a módszerhez viszont társul néhány kikötés.
„Győződjünk meg róla, hogy ha konyharuhát használunk, az tiszta legyen, és ne hagyjuk a deszka alatt hosszabb ideig– mondja Matijevich. – A fa vágódeszka eldeformálódhat, ha túl sokáig (órákig, nem percekig) marad alatta a nedves konyharuha. Ez egy másik ok, amiért szeretem a habszivacs fiókbetétet – nem kell nedvesnek lennie. A nedves konyharuhák ráadásul hajlamosak a baktériumokat a deszka alá zárni.”
A tanulságok
Akár nedves papírtörlőt, akár fiókbélést, vágódeszka-alátétet vagy újrahasználható kendőt választunk, fontos, hogy a biztonság érdekében rögzítsük a vágódeszkát. Válasszunk egy számunkra szimpatikus módszert, és kerüljük el a csúszásos katasztrófákat.
(Forrás: Simply Recipes, Fotó: Getty Images)