nlc.hu
Életmód
A 2023-as kémiai Nobel-díj nyertesei

A kvantumpontok felfedezői kapták a 2023-as kémiai Nobel-díjat

Három tudósnak megosztva ítélték oda 2023-as kémiai Nobel-díjat.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia úgy döntött, hogy a 2023-as kémiai Nobel-díjat Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus és Alekszej I. Ekimov kapja a kvantumpontok felfedezéséért és szintéziséért.

A kvantumpontok felfedezői kapták a 2023-as kémiai Nobel-díjat

A parányi nanorészecskék mérete meghatározza tulajdonságaikat, és a nanotechnológia eme legkisebb alkotóelemei ma már a televíziókban és a LED-lámpákban vannak jelen, és a sebészeket is képesek segíteni, amikor daganatos szövetet távolítanak el.

Aki még emlékszik a kémián tanultakra, az tudja, hogy egy elem tulajdonságait az határozza meg, hogy hány elektronja van. Amikor azonban az anyag nanoméretűvé zsugorodik, kvantumjelenségek lépnek fel, amelyeket az anyag mérete szabályoz.

A 2023-as kémiai Nobel-díjasoknak sikerült olyan kicsi részecskéket előállítaniuk, hogy tulajdonságaikat kvantumjelenségek határozzák meg. A kvantumpontoknak nevezett részecskéknek ma már nagy jelentőségük van a nanotechnológiában.

A héten két magyart is díjazott a Svéd Királyi Tudományos Akadémia: Karikó Katalin kapta az orvosi Nobel-díjat, míg Krausz Ferenc a fizikai Nobel-díj kitüntetettje lett. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top