nlc.hu
Életmód

Csökkent a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Újabb hírek érkeztek a magyarországi koronavírus-helyzetről

Úgy tűnik, sehol nem emelkedett a  koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint a múlt heti stagnálás után a 40. héten csökkenni kezdett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Mint írták, a települések többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés sehol sem látható. A vizsgált helyszínek közül csökkenő tendencia figyelhető meg a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, valamint Győrben, Kaposváron és Szekszárdon.

Közölték azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 20 helyszínen az “emelkedett”, Kecskeméten a “mérsékelt”, míg Pécsett a “magas” kategóriába sorolható, írja az MTI. 

Egy kutató virológiai vizsgálatot végez a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában

Egy kutató virológiai vizsgálatot végez a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában 2023. február 7-én. (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

Magyarországon augusztusban jelent meg az Eris nevű variáns, és ahogyan elkezdődött az iskola, egyre több lett a koronavírusos beteg, és főleg gyerekeknél jelentkeztek a tünetek.

Rusvai Miklós virológus néhány hete azt nyilatkozta, az előző két év tapasztalata alapján leszűrhetjük azt a következtetést, hogy a járvány valószínűleg két hullámban jelentkezik majd egy éven belül. Hozzátette, emlékeztető oltásra most csak annak lehet szüksége, aki a veszélyeztetett csoportba tartozik. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyászati Központ tájékoztatása szerint egyébként a koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron variánsa elleni Pfizer vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető. 

„Az 5. oltás (harmadik megerősítő oltás) beadásáról egyéni mérlegelés alapján mindig az oltóorvos dönt a védőoltást igénylő személy egészségi állapotának, krónikus betegségeinek és gyógyszerelésének figyelembe vételével. A harmadik megerősítő oltás nem ellenjavallt, amennyiben az oltóorvos (akár háziorvossal, akár szakorvossal történt konzultációt követően) indokoltnak látja” válaszolták kollégánk kérdésére.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top