nlc.hu
Életmód

Hajfestés előtti hajmosás

Kell-e hajat mosni hajfestés előtt?

Szakértő válaszolja meg a sokakat foglalkoztató kérdést: tényleg hajat kell-e mosni hajfestés előtt? A válasz igen, s ki is fejti, hogy miért olyan fontos ez!

Ha befestenénk hajunk, akkor mindannyian szeretnénk, hogy ez a procedúra zökkenőmentes legyen, a végeredmény pedig kifogástalan. Éppen ezért a fodrászok és a szakértők azt javasolják, hogy használjuk azt a sampont és kondicionálót, amelyek minden igényünket kielégítik. Azonban mielőtt belevetnénk magunk az új hajszínbe, fel kell tennünk egy igazán fontos kérdést: szükséges-e megmosni a hajunk a színezés előtt? Ha igen, miért, és hogyan kellene?

Fodrász szőkíti vendége haját.

Hajfestés előtt fontos lépés a hajmosás

Ezekre a kérdésekre válaszol Allison Gandolfo sztárfodrász, és mindent elárul, amit a sikeres hajfestésről tudnunk kell.

Miért kell megmosnunk a hajunk színezés előtt?

Gandolfo azzal kezdi, hogy tisztázza, hogy a hajfestés előtti hajmosás nem vita tárgya. „Ha piszkos a hajad, akkor erősen ajánlott megmosni, mielőtt elmész hajat festteteni – szögezi le. – Az egyetlen kivétel, ha érzékeny a fejbőröd vagy allergiás vagy a hajfestékre.” Ebben az esetben mindig kérdezzük meg fodrászunk vagy bőrgyógyászunk. Ők tudják a megoldást arra, hogyan lehet a legjobban megtisztítani és felkészíteni az érzékeny fejbőrt, mielőtt elkezdődne a hajfestés.

De miért is olyan fontos a hajmosás a színezés előtt?

Gandolfo szerint a haj tisztasága befolyásolja a színezés hatékonyságát. „A piszkos fejbőr természetes olajai megakadályozzák, hogy a festék közvetlenül a fejbőrre kerüljön – magyarázza. – A melírozás áltlában a fejbőrnél kezdődik, ezért tényleg az a legjobb megoldás, ha közvetlenül hajfestés előtt mosunk hajat, a legjobb eredmény érdekében.”

Ha aggódunk amiatt, hogy a hajmosás milyen hatással lehet a színtelítettségére vagy a haj szárazságára, akkor megnyugtatjuk: a festés előtti hajmosás nem befolyásolja a színt.

A lényeg: ha piszkos a hajunk, és nem vagyunk érzékenyek a hajfestékre, akkor mossunk hajat 12-24 órával a festés előtt.

Rövid hajú nő hajat fest a tükör előtt.

A piszkos haj olajai nem engedik a hajfestéket a fejbőrjöz

Hogyan mossunk haját festés előtt?

Gandolfo szerint a legfontosabb, hogy „sampon alkalmazása előtt megbizonyosodjunk arról, hogy a hajunk mindenhol nedves. Amennyiben a haj alaposan vizes, ez lehetővé teszi, hogy a termék simábban és könnyebben habosodjon, így tisztább lesz fejbőrünk és hajunk.”

Ezért különösen fontos, hogy jó minőségű sampont használjunk, amely jól habzik és alaposan tisztít. Gandolfo kihangsúlyozza, hogy szilikonmentes és bőrtisztító samponokat kell használni. Na de milyen kondicionálót használjunk? Gandalfo affelől is megnyugtat, hogy a kondicionáló nem befolyásolja a hajszínt.

Ha hajfestést tervezünk, akkor fektessünk be megbízható samponba és kondicionálóba, amely festett haj tisztítására javasolt. Gandolfo szerint ezekre különösen fontos odafigyelni a festett haj ápolásakor, mert egyes samponok és tisztítószerek „gyorsabban eltávolíthatják a hajszínt, ha nem kifejezetten festett hajra valók.”

(Forrás: Marie Claire, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top