nlc.hu
Életmód

Harcot indított egy kisváros az influenszerek ellen

Így veszi fel a kesztyűt egy kisváros a gátlástalan influenszerekkel szemben

A Vermont állambeli Pomfret igazán gyönyörű hely, főképp ősszel. A baj csak az, hogy erről már szinte az egész világ tud.

Pomfret az Egyesült Államok északkeleti partján fekszik, az aprócska Vermont államban. A hely gyönyörű, főképp ősszel, amikor a zöld mezőkön legelésző cuki birkák vörös és narancssárga lombú erdők gyűrűjében kínálnak remek fotótémát bárki influenszer telefonjának. Október elején a 900 lakosú városkán áthaladó

kocsik több mint fele nemhogy nem helybéli, de még csak nem is vermonti

rendszámú. A néhány közlétesítménnyel – vegyesbolt, galéria, színjátszó kör meg pár látogatható alma- illetve dísztöktermeléssel foglalkozó tanya – megszórt Pomfret általában csendes hely. De ősszel, amikor az ország-világ minden tájáról érkező „levélkukucskálók” megszállják a környék dombjait, hogy szemtanúi legyenek a pazar őszi lombozatnak – na akkor minden a feje tetejére áll.

Egészen a közelmúltig a Pomfretbe látogató „levélkukucskálók” száma elviselhető volt, de amióta néhány éve ellepték a közösségi médiát a Sleepy Hollow Farmról készült képek, a helyiek szerint minden elromlott. A farm kanyargós földútjáról több ezer kép van fent Instán; impozáns juharfákkal őszi vörösben és narancssárgában. És az az elegáns, 1700-as évekbeli udvarház is „sehr willkommen” fotó téma. Ez a valószínűtlenül gyönyörű farm a Cloudland Roadon Vermont egyik legtöbbet fényképezett helye.

Valóban: már-már giccsesen szép tájék. Kép: Pixabay

Valóban: már-már giccsesen szép tájék. Kép: Pixabay

„Gyönyörű hely. Kár, hogy tönkrevágták”

– mondja Deborah Goodwin, a pomfreti művelődési ház munkatársa. „A turistabuszok csak úgy okádják magukból az embereket.” Goodwin szerint az influenszerek rendszeresen átmásznak egy figyelmeztető táblákkal feldíszített kapun, öltözőfülkéket állítanak fel a fotókhoz használt kosztümök cseréjéhez, elakadnak autóikkal a földúton és szanaszéjjel hajigálják a vécépapírt. A lakóknak most lett elegük és az önkormányzat segítségét kérték.

A tavalyi lomb-spotting idején egyirányúsították a Sleepy Hollow farmhoz vezető utat. De ez sem volt elég ahhoz, hogy elriassza a turistákat. Idén a helyi lakosok közösségi finanszírozás segítségével próbálják visszaszerezni nyugalmukat.

A GoFundMe-n ezt írták:

Példátlanul elszaporodtak nálunk az Instagram és a TikTok által fizetett utazó-influencerek… utakat rongálnak meg, ki kell őket húzni az árokból, letapossák a kerteket, és oda is szarnak, miközben beszólogatnak a lakóknak.

A kezdeményezést eddig 103-an támogatták meg, több mint 16 ezer dollár értékben. A városatyák pedig megszavazták a farmhoz vezető utak lezárását a szeptember 23. és október 15. között a nem ott lakók előtt, amivel viszont

feldühítették a válogatott fotók reményében érkező influenszer hordákat.

„Szálloda és vidámpark – gúnyolódott egy 20 000 követővel bíró Insta-huszár.  – Hozd az összes haverodat és lakóautóval gyertek mind.” A legtöbb pomfreti nem turizmusellenes amúgy: csak annyit szeretnének, hogy a

Turisták Vermontban. Kép: Pixabay

Turisták Vermontban. Kép: Pixabay

látogatók minimális tiszteletet mutassanak városuk iránt. Emellett aggódnak is: a Windsor megyei seriff szerint

ezt az utat nem ennyi kocsira tervezték. Tavaly meg tavalyelőtt annyian jöttek, hogy a mentők meg a tűzoltóautó sem fért át köztük. Túlterhelték a környék infrastruktúráját.

Korunkban, amikor például Velencét úgy ellepik a turisták, hogy belépési díj kivetését fontolgatja az önkormányzat, és divatos éttermek tiltják meg a fotózást – néhol az evést is – az influenszereknek Pomfret csak egyetlen hely a sok közül, ami

harcot vív a túlturizmus és a hashtaggerek ellen – de ez nem olcsó buli.

Ez is Vermont: egy juharszirup készítő tanyája. Kép: Pixabay

Ez is Vermont: egy juharszirup készítő tanyája. Kép: Pixabay

A Cloudland Road lakói 10 000 dollár felett fizettek az ideiglenes útlezárásért és annak betartatásáért – ami ráadásul még ismertebbé tette a települést. A helyiek most azon agyalnak, hogy előfoglalási vagy jegyértékesítő rendszert állítanak fel a Sleepy Hollow-ba látogatók számára, hogy valamelyest kordában tudják tartani a turistarohamot, de a megvalósulást tekintve egyelőre szkeptikusak.

Nagyon jó, hogy jönnek a turisták, mert pörgetik a vermonti gazdaságot. Azt akarjuk, hogy az emberek élvezzék a természet szépségét, látogassák az árusokat és az üzleteket, De tiszteljék már az itteniek magánszféráját… Jöjjenek, csak adják meg nekünk a tiszteletet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top