nlc.hu
Életmód

Vásároljunk vagy sem üres gyomorral?

Vásároljunk vagy sem üres gyomorral?

„Üres gyomorral sose menj vásárolni!” – szól a mondás! De tényleg van összefüggés az éhségérzet és aközött, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk mindent összevásárolni?

Vajon csak egy régi mondás, vagy valóban van alapja annak, hogy üres gyomorral ne induljunk neki vásárolni?

Nehéz megmondani. A jelenséget tanulmányokban vizsgálták – de valójában soha nem bizonyították – írja a Daily Mail.

Ettől függetlenül a tudósokat is megmozgatta a dolog, több kutatás, kísérlet is zajlott a témában:

A JAMA Internal Medicine című folyóiratban megjelent 2013-as tanulmányban egy kutatás eredményét összegezték: ennek keretében 68 embert koplaltattak öt órán keresztül, majd egy számítógépes játék segítségével, virtuálisan be kellett vásárolniuk. Mielőtt elkezdték volna a feladatot, a résztvevők fele kapott kekszet, a másik fele ugyanúgy éhen maradt.

Vásárolni éhesen vagy sem?!

Fotó: Unsplash

Az eredmény a kutatókat is meglepte: a két csapat hasonló mennyiségben vásárolt, a különbség a termékek összetételében volt. Az éhes vásárlók csupa magas kalóriatartalmú ételeket, csokikat és cukrokat vásároltak, míg azok, akik kaptak kekszet a feladat elvégzése előtt, inkább ellenkezőleg cselekedtek, zöldségeket, gyümölcsöket vettek.

Egy újabb kutatás, amit a Michigan Egyetemen végeztek, arra a megállapításra jutott, hogy a korgó hasú vásárlók tényleg több mindent vesznek, de nemcsak élelmiszerből. A tanulmányukban a tudósok az elméletet iratcsipeszekkel tesztelték. A kutatók megkérdezték a résztvevőket, hogy éhesek-e, mennyi iratcsipeszt akarnak venni, illetve mennyire tetszett nekik az adott termék. Bár a korgó gyomor az elégedettségüket nem befolyásolta, olyan téren volt összefüggés, hogy a nagyobb éhség hatására több iratcsipeszre vágytak az éhes tesztelők.

Lényeg a lényeg: a kérdés nincs eldöntve, nincs egyértelmű válasz arra, hogy éhesen kevésbé tudunk ellenállni annak, hogy mindenfélét összevásároljunk. Azért, ha jót akarunk magunknak és a pénztárcánknak, semmiképp se induljunk el nagy bevásárlásra úgy, hogy előtte nem haraptunk valamit!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top