Bár lehet, hogy nem ez a legszexibb téma, a puffadás minden bizonnyal az egyik legáltalánosabb. Hogy miért? Mert ez a gyakori emésztési baj a legjobbakkal is megtörténhet, és bármi okozhatja. Kevés fizikai aktivitástól kezdve bizonyos ételek fogyasztásán át szinte bármi okozhatja.
Mi is pontosan a puffadás?
Dr. Linda Lee, a Maimonides Orvosi Központ gasztroenterológiai igazgatója szerint a puffadás olyan állapot, amikor a gyomrunk tele van és feszesnek érezzük, gyakran a gázok miatt. A Cleveland Clinic szerint az alkalmi puffadás az emberek akár 25 százaékát is érinti, a nők akár 75 százaléka tapasztal puffadást a menstruáció idején.
A puffadás kellemetlen, irritáló és néha egyenesen fájdalmas. Nem meglepő tehát, hogy sokan keresnek egészséges, mindennapi megoldásokat a tartós enyhüléshez.
A kiváló híreink vannak: számos egyszerű életmódbeli és étrendi változtatással megszabadulhatunk a puffadástól (és segíthetünk a jövőben megelőzni). Táplálkozási szakértők segítenek elmagyarázni, miért lehetünk puffadtak. Ajánlanak olyan ételeket, amelyekkel megszabadulhatunk a puffadástól, és bemutatnak egészséges szokásokat, amelyekkel megakadályozhatjuk a puffadást.
Miért lehetünk puffadtak?
Fontos megjegyezni, hogy a túlzott puffadás, a gázok vagy más hasi kellemetlenségek hátterében potenciálisan ételintolerancia vagy más mögöttes egészségügyi probléma állhat. „Mint minden kellemetlenség esetén, azt javasolnám, hogy először is beszéljünk szakemberrel, hogy meghatározzuk a puffadás kiváltó okát, mint például az irritábilis bélszindróma (IBS) vagy a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)” – mondja Maya Feller táplálkozási szakértő.
A puffadás 3 mindennapi kiváltó oka
Nagyon stresszesek vagyunk
„Akut vagy krónikus stressz idején a szervezet székrekedéssel reagálhat – mondja Feller. – Alternatív megoldásként néhány embernek hasmenése van, amikor stresszt él át.”
Túl sok ülőmunkát végzünk
Sajnos sokan nem mozognak annyit vagy olyan gyakran, amennyit kellene. A mozgásszegény életmód számtalan buktatója közé tartoznak az emésztési panaszok. Ráadásul a munka közbeni görnyedt ülés összenyomja az emésztőszerveket és lelassítja az emésztést (ez az egyik oka annak, hogy miért olyan fontos aktív szüneteket tartani!).
Feller a mozgást ajánlja, hogy segítsünk serkenteni az emésztést. „Még egy olyan egyszerű dolog is, mint az étkezés utáni séta, segíthet stimulálni a gyomorizmokat, hogy átmozgassuk az ételt a gyomorban.”
„Amikor az ételnek sokáig tart, amíg átjut a gyomron, megnő a gázképződés lehetősége. De ha a gyomor gyorsan kiürül, az étel erjedése és a gázképződés egyaránt csökken. A gyomorizmok segíthetnek abban, hogy a gázok átáramoljanak a gyomorszájon, ezért a rendszeres erőnléti edzés erősítheti a gyomorizmokat, így csökkentheti a gázképződést és a puffadást” – teszi hozzá Feller.
A szokásosnál több alkoholt iszunk
„Az alkohol méreganyag, és a szervezet is felismeri, hogy az – mondja Feller. – Gyulladáskeltő anyag, amely duzzanatot és vízvisszatartást okoz a szervezetben”. Ha túlzott mennyiségben és folyamatosan, hosszú időn keresztül fogyasztunk alkoholt, a bélrendszerben lévő jótékony baktériumokat is kiirtjuk, emésztési zavarokat, gázokat és puffadást okozva.
Ha valóban küzdünk a puffadással, akkor korlátoznunk kell az alkoholfogyasztást. Érdemes elkerülni más szénsavas italokat és mesterséges édesítőszereket tartalmazó italokat is, amelyek szintén hozzájárulhatnak a bélpanaszokhoz.
Az alábbi élelmiszerek segíthetnek a puffadás enhyítésében:
Áfonya
Az áfonya jó kombinációja a víznek és a rostoknak, amelyek mindketten részt vesznek a bélrendszer egészségének megőrzésében. „Az áfonya körülbelül 85-95 százalékban víz, és 1 csésze adagban körülbelül 4 gramm oldható rostot tartalmaz – magyarázza Feller. – Az oldható rostok vonzzák a vizet, és a felesleges víz eltávolításával segítik a bélmozgást.”
Zeller
Feller szerint a zeller 95 százalékban vízből áll. „Emellett jó forrása az oldhatatlan rostoknak, amelyek segítenek a széklet tömegének növelésében, valamint a széklet mozgatásában az emésztőrendszeren keresztül, csökkentve mind a víz-, mind a gázpuffadást” – mondja.
Gyömbér
A gyömbérnek karminatív hatása van, ami azt jelenti, hogy segít javítani az emésztést, és csökkenti a puffadást okozó gázképződést – mondja Feller. „Emellett a gyömbér bizonyítottan gyorsítja az emésztést, segít az ételek mozgatásában az emésztőrendszeren keresztül, így azok kevésbé erjednek meg a belekben, és nem termelnek gázt”.
Édeskömény
Feller szerint ez a fűszernövény segít felgyorsítani az emésztést, és fokozza az ételek lebontásában részt vevő enzimkiválasztást. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az édeskömény probiotikumként is működhet, ami a gázok és a puffadás enyhítésével segíti az emésztést.
Petrezselyem
„A petrezselyem természetes vízhajtó, amely segít kiválasztani a felesleges vizet a szervezetből, csökkentve a puffadást” – mondja Feller. Emellett karminatív gyógynövénynek is számít, ami segít csökkenteni a gázképződést.
(Forrás: Real Simple, Fotó: Unsplash)