nlc.hu
Életmód

5 étel, amely enyhíti a puffadást

5 étel, amely hatékonyan enyhíti a puffadást

A kiegyensúlyozott élethez hozzájárul egészségi állapotunk is. A folyamatos gyomorpanaszok megnehezíthetik életünk, ám ezek az ételek enyhíthetik a puffadást!

Bár lehet, hogy nem ez a legszexibb téma, a puffadás minden bizonnyal az egyik legáltalánosabb. Hogy miért? Mert ez a gyakori emésztési baj a legjobbakkal is megtörténhet, és bármi okozhatja. Kevés fizikai aktivitástól kezdve bizonyos ételek fogyasztásán át szinte bármi okozhatja.

Hamburgert tartó, fájó hasú ember.

A szervezet gyakori válasza a puffadás

Mi is pontosan a puffadás?

Dr. Linda Lee, a Maimonides Orvosi Központ gasztroenterológiai igazgatója szerint a puffadás olyan állapot, amikor a gyomrunk tele van és feszesnek érezzük, gyakran a gázok miatt. A Cleveland Clinic szerint az alkalmi puffadás az emberek akár 25 százaékát is érinti, a nők akár 75 százaléka tapasztal puffadást a menstruáció idején.

A puffadás kellemetlen, irritáló és néha egyenesen fájdalmas. Nem meglepő tehát, hogy sokan keresnek egészséges, mindennapi megoldásokat a tartós enyhüléshez.

A kiváló híreink vannak: számos egyszerű életmódbeli és étrendi változtatással megszabadulhatunk a puffadástól (és segíthetünk a jövőben megelőzni). Táplálkozási szakértők segítenek elmagyarázni, miért lehetünk puffadtak. Ajánlanak olyan ételeket, amelyekkel megszabadulhatunk a puffadástól, és bemutatnak egészséges szokásokat, amelyekkel megakadályozhatjuk a puffadást.

Miért lehetünk puffadtak?

Fontos megjegyezni, hogy a túlzott puffadás, a gázok vagy más hasi kellemetlenségek hátterében potenciálisan ételintolerancia vagy más mögöttes egészségügyi probléma állhat. „Mint minden kellemetlenség esetén, azt javasolnám, hogy először is beszéljünk szakemberrel, hogy meghatározzuk a puffadás kiváltó okát, mint például az irritábilis bélszindróma (IBS) vagy a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) – mondja Maya Feller táplálkozási szakértő.

A puffadás 3 mindennapi kiváltó oka

Nagyon stresszesek vagyunk

„Akut vagy krónikus stressz idején a szervezet székrekedéssel reagálhat – mondja Feller. – Alternatív megoldásként néhány embernek hasmenése van, amikor stresszt él át.”

Túl sok ülőmunkát végzünk

Laptopja előtt ülő stesszes nő.

Az ülőmunka miatt puffadhatunk is

Sajnos sokan nem mozognak annyit vagy olyan gyakran, amennyit kellene. A mozgásszegény életmód számtalan buktatója közé tartoznak az emésztési panaszok. Ráadásul a munka közbeni görnyedt ülés összenyomja az emésztőszerveket és lelassítja az emésztést (ez az egyik oka annak, hogy miért olyan fontos aktív szüneteket tartani!).

Feller a mozgást ajánlja, hogy segítsünk serkenteni az emésztést. „Még egy olyan egyszerű dolog is, mint az étkezés utáni séta, segíthet stimulálni a gyomorizmokat, hogy átmozgassuk az ételt a gyomorban.”

Amikor az ételnek sokáig tart, amíg átjut a gyomron, megnő a gázképződés lehetősége. De ha a gyomor gyorsan kiürül, az étel erjedése és a gázképződés egyaránt csökken. A gyomorizmok segíthetnek abban, hogy a gázok átáramoljanak a gyomorszájon, ezért a rendszeres erőnléti edzés erősítheti a gyomorizmokat, így csökkentheti a gázképződést és a puffadást” – teszi hozzá Feller.

A szokásosnál több alkoholt iszunk

„Az alkohol méreganyag, és a szervezet is felismeri, hogy az – mondja Feller. – Gyulladáskeltő anyag, amely duzzanatot és vízvisszatartást okoz a szervezetben”. Ha túlzott mennyiségben és folyamatosan, hosszú időn keresztül fogyasztunk alkoholt, a bélrendszerben lévő jótékony baktériumokat is kiirtjuk, emésztési zavarokat, gázokat és puffadást okozva.

Ha valóban küzdünk a puffadással, akkor korlátoznunk kell az alkoholfogyasztást. Érdemes elkerülni más szénsavas italokat és mesterséges édesítőszereket tartalmazó italokat is, amelyek szintén hozzájárulhatnak a bélpanaszokhoz.

Az alábbi élelmiszerek segíthetnek a puffadás enhyítésében:

Áfonya

Fehér tányérban és körülötte is áfonya.

Az áfonya finom is és rengeteg jótékony hatása van

Az áfonya jó kombinációja a víznek és a rostoknak, amelyek mindketten részt vesznek a bélrendszer egészségének megőrzésében. „Az áfonya körülbelül 85-95 százalékban víz, és 1 csésze adagban körülbelül 4 gramm oldható rostot tartalmaz – magyarázza Feller. – Az oldható rostok vonzzák a vizet, és a felesleges víz eltávolításával segítik a bélmozgást.”

Zeller

Feller szerint a zeller 95 százalékban vízből áll. „Emellett jó forrása az oldhatatlan rostoknak, amelyek segítenek a széklet tömegének növelésében, valamint a széklet mozgatásában az emésztőrendszeren keresztül, csökkentve mind a víz-, mind a gázpuffadást” – mondja.

Gyömbér

Vágódeszkán gyömbér.

Nem csak megfázás ellen hasznos a gyömbér

A gyömbérnek karminatív hatása van, ami azt jelenti, hogy segít javítani az emésztést, és csökkenti a puffadást okozó gázképződést – mondja Feller. „Emellett a gyömbér bizonyítottan gyorsítja az emésztést, segít az ételek mozgatásában az emésztőrendszeren keresztül, így azok kevésbé erjednek meg a belekben, és nem termelnek gázt”.

Édeskömény

Feller szerint ez a fűszernövény segít felgyorsítani az emésztést, és fokozza az ételek lebontásában részt vevő enzimkiválasztást. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az édeskömény probiotikumként is működhet, ami a gázok és a puffadás enyhítésével segíti az emésztést.

Petrezselyem

„A petrezselyem természetes vízhajtó, amely segít kiválasztani a felesleges vizet a szervezetből, csökkentve a puffadást” – mondja Feller. Emellett karminatív gyógynövénynek is számít, ami segít csökkenteni a gázképződést.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top