nlc.hu
Életmód

Penészgomba a lakásban

A lakás ebben a szegletében található a legtöbb penész

Sokan azt gondolják, de nem a konyha a lakás legpenészesebb helye. A lakás mely pontján találkozhatunk vele a leggyakrabban?

A lakás igazi penészközpontja a fürdőszoba. Hogy miért? A penészgombák növekedéséhez két fő összetevőre van szükség: táplálékra és nedvességre. Ezek pedig bőségesen megtalálhatóak a fürdőszobában, abban az esetben főleg, ha nem teszünk lépéseket az eltávolításukra. A penészgombának remek táptalaj a por, a bőrsejtek és egyéb szerves részecskék. Ami a nedvességet illeti, a zuhany, a kád, a mosdó és a WC bőven szolgáltatja a nedves környezetet a gombák szaporodásához. A penészspóra akár 24-48 óra alatt is elkezdhet növekedni. Amint kialakul a penészkolónia, elkezdi szórni a spórákat, ami rossz beltéri levegőminőséget és a felületek szennyeződését eredményezheti.

Penész a lakásban

Fotó: Getty Images

A fürdőszoba bizonyos helyei kifejezett melegágyai a penészgombáknak

A WC-tartály

A WC-tartály például egy ilyen hely. Ha nem szeretnénk, hogy penészgombák jelenjenek meg rajta, akkor időközönként ellenőrizzük: emeljük fel a tartály tetejét, és kukkantsunk be. Ha már elindult a penészesedés, akkor több, mint valószínű, hogy a lakás egyéb pontjain is megtalálható a probléma. Miért? A tartály általában hermetikusan záródó, így ha elkezd bent nőni a penész, az azt jelenti, hogy a levegőben elég sok gombaspóra van.

A mosdó alja

Való igaz, nem túl gyakran ellenőrizzük a mosdók alsó részét, pedig kellene. Elég egy kis szivárgás, és máris megjelenhet a penész. Itt a penészgomba akár hónapokig és eléldegélhet, növekedhet, így észrevétlenül, egy idő után elterjedhet az egész lakásban.

A kád, zuhanyzó fugáin

A fugában könnyen megtelepszik a penész. A fuga egy idő után enged, repedések jelenhetnek meg rajta, amin a szerves részecskék és a víz is bejuthat, tökéletes környezetet teremtve a gombák számára.

Mit tehetünk? Amikor takarítunk, alaposan nézzük át a kád és a zuhanyzó fugás részét, ha találunk penészre utaló jeleket, azonnal cselekedjünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top