nlc.hu
Életmód
Gyógyszerek hatását befolyásoló élelmiszerek

4 élelmiszer, amikkel ne vedd be a gyógyszereidet!

Bizonyos italok, élelmiszerek hatással vannak a gyógyszerek hatékonyságára, sőt, akár komoly mellékhatásokat is előidézhetnek.

A gyógyszerek szedése több száz millió ember számára a napi rutin része. Bár sokan tisztában vannak azzal, hogy bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással, az emberek többségében nem tudatosul, hogy egyes ételek, italok, étrend-kiegészítők hatással lehetnek az általuk szedett gyógyszerekre. Ezek a kölcsönhatások megváltoztathatják a gyógyhatású készítmények hatékonyságát, és néha az egészségünkre ártalmas hatásokat is előidézhetnek.

Mely élelmiszereknek van a legnagyobb hatása a gyógyszerek hatékonyságára?

Grépfrút

A grépfrút nagyszerű tápanyagforrás – jótékony hatással van az immunrendszerre, javíthatja a szív egészségét –, de minden pozitív tulajdonsága mellett bizonyos kockázatokkal is tisztában kell lennünk ezzel a gyümölccsel kapcsolatban, főleg, ha gyógyszert szedünk.

A grépfrút vagy a grépfrútlé több mint 50 gyógyszer hatékonyságát befolyásolja, mert hatással van a bélrendszer sejtjeire, és így azok másképp szívják fel a hatóanyagokat.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága szerint:

A mellékhatások súlyossága az adott egyéntől, a gyógyszertől és az elfogyasztott grépfrútlé mennyiségétől függően eltérő lehet.

Tehát ha vényköteles gyógyszert szedünk, feltétlenül egyeztessünk az orvosunkkal, mielőtt grépfrútot eszünk vagy grépfrútlevet iszunk.

Gyógyszerek szedése

Fotó: Getty Images

Tej- és tejtermékek

A tej tápanyagokban gazdag, például kalciumot, vasat és még sok más vitamint tartalmaz, de ugyanezen tápanyagok némelyike bizonyos gyógyszerekkel keverve problémákat okozhat. A Pharmacy Times azt írja, az antibiotikumok, például a tetraciklin, a doxiciklin és a ciprofloxacin, kötődhetnek a tejben lévő kalciumhoz, oldhatatlan anyagot képezve a gyomorban és a vékonybél felső részén, amelyet a szervezet nem képes felszívni. Ez azt jelenti, hogy a tejtermékek csökkenthetik az antibiotikumok hatékonyságát.

Étcsokoládé

Az étcsokoládé nemcsak finom, de erős antioxidánsforrás is, és például csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. De az étcsokoládéban lévő koffein tompíthatja az antidepresszánsok hatását, illetve az alvássegítő készítményeket is, továbbá növelheti a stimulánsok erejét.

Kávé

Ahogy a csokoládéknál, a kávéban lévő koffein sem segíti az altatók hatásának kifejtését. Ezenkívül a kávé hatással van még az antidepresszánsok, antibiotikumok és fogamzásgátló tabletták felszívódására is.

Sok esetben a mellékhatásokat a koffein okozza, de a kávéban lévő egyéb vegyületek is szerepet játszhatnak abban, hogy nem fejtik ki a gyógyszerek a várt hatást. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik röviddel a pajzsmirigygyógyszer bevétele előtt vagy után ittak kávét, közel 55 százalékkal csökkentették a gyógyszer felszívódását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top