A csirkehús hihetetlenül tápláló, és világszerte az egyik legnépszerűbb fehérjeforrás. A étrendbe beépítve a csirkehús hozzájárulhat az izomtömeg növeléséhez és a testsúly megtartásához, de egyéb egészségügyi előnyökkel is bír.
Teljes értékű fehérjeforrás
A csirkehúsban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható, amiket a szervezet önmagában nem tud előállítani. Számos fontos testi funkcióhoz létfontosságúak a fehérjék: véralvadás, a látás, az immunválasz, a folyadékegyensúly, a testi fejlődés, a hormonok, antitestek és enzimek termelése.
A csirke különböző részei eltérő fehérjetartalommal bírnak. 100 gramm csirkemellben 22,5 gramm fehérje található, a csirkecombban 19,5 gramm.
Más húsok és állati termékek is teljes értékű fehérjeforrások, de azt ne felejtsük el, hogy a fehér hús – mint például a csirke – egészségesebb alternatívája lehet a vörös húsnak és a feldolgozott húsnak. A kutatások szerint a vörös és a feldolgozott húsok növelhetik a szívbetegségek, a demencia és a rák kockázatát, míg a csirkehús épp potenciális védelmet nyújthatnak ezekkel a megbetegedésekkel szemben.
Elősegítheti a fogyást
A csirke, különösen a bőr nélküli csirkemell magas fehérjetartalmú, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú.
Vizsgálatok tucatja mutatta ki, hogy a zöldségekben gazdag étrend részeként fogyasztva a csirkehús csökkentheti az elhízás kockázatát. Ennek hátterében a magas fehérjetartalma áll, ugyanis a fehérjéknek nagyobb a termikus hatása, mint a szénhidrátoknak vagy a zsíroknak, vagyis a szervezet több kalóriát éget el az emésztésük közben.
Javíthatja az agyműködést
A csirke gazdag kolinforrás, és magas a B12-vitamin-tartalma is. Mindkét tápanyag alapvető szerepet játszik az agy fejlődésében és működésében.
Javíthatja a bőr és az ízületek egészségét
A csirke kiváló étrendi kollagénforrás. Sok kollagén-kiegészítőt úgy állítanak elő, hogy kollagént vonnak ki a csirkék csontjaiból, bőréből és lábából. A kollagén a csontokban, a bőrben és az inakban található fő szerkezeti fehérje. Ahogy öregszünk, szervezetünk kevesebb kollagént termel, ez az állapot pedig ízületi fájdalmat, izomgyengeséget, ráncosodást hoz magával. A kutatások kimutatták, hogy a csirkében található kollagén segíthet felvenni a harcot az ízületi fájdalmakkal és gyulladásokkal szemben is.