nlc.hu
Életmód

Fülbevalók rendszerezése

Íme a tökéletes megoldás fülbevalóink rendszerezésére!

Vessünk véget az örökös fülbevalókeresésnek! Ezekkel a trükkökkel mindig tudni fogjuk, hogy melyik darabot hol találjuk, és nem alakul ki újra a káosz!

Az összes létező ékszer közül talán a fülbevalók az egyik legtrükkösebbek, tárolás szempontjából legalábbis. Az a tény, hogy párban vannak, eleve nagyobb valószínűséggel teszi őket ámokfutóvá az ékszerdobozban, és apró méretük miatt is nehézkes lehet a rendszerezésük. Ne aggódjunk! A fülbevalók rendszerezése nem is olyan rossz feladat, ha jól ki van találva. Meglátjuk, így minden fáradságos munkát megér.

Egy pár arany fülbevaló.

Az ilyen felelőtlenül lehelyezett fülbevalóknak könnyen lába kél

„Fülbevalóink rendszerezése mindennap megnyugvást hoz az életünkbe – azt jelenti, hogy könnyen láthatjuk a lehetőségeinket, és hogy egymáshoz vannak párosítva, így nem töltjük értékes időnket a megfelelő darab keresésével” – mondja Shantae Duckworth, profi rendszerező. 

Sokaknak ismerős lehet az ikonikus jelenet, amikor Kim Kardashian elvesztette fülbevalóját. Hogyha nem szeretnénk egy kicsit is hasonló cipőben járni, akkor a legegyszerűbb megoldás, amit tehetünk, ha rendszerezzük fülbevalóink. Így mindig tudni fogjuk, hová tettük le őket legutóbb.

Úgy érezzük, ihletet kaptunk, hogy nekivágjunk ennek a projektnek? Íme az útmutató arról, hogyan rendezhetjük el egyszer és mindenkorra a fülbevalókat.

1. Válasszunk ki egy vagy két ékszerrendezőt

Az, hogy mindennek saját helye legyen, az egyik legfontosabb lépés a rendezettség megőrzéséhez. Az evőeszközeink is rendszerezőbe kerülnek, a cipőink a cipőtartóra, a fülbevalóink pedig egy fülbevaló-rendszerezőbe.

„Számos lehetőség van a fülbevalók rendszerezésére, és olyan rendszerezőt választhatunk, amely megfelel az igényeinknek és a stílusunknak – mondja Duckworth. – Lehet olyan, amely inkább egy ékszerdobozra hasonlít, így együtt tárolhatjuk a párokat, és könnyen áttekinthetővé válik a fülbevalók tengere. Ez kisebb fülbevalók számára ideális.”

Vagy ha sok lógó fülbevalónk van, szerezzünk be egy ilyen típusú ékszerekhez való tartót. Gyakori, hogy sokféle fülbevalónk van, ezért minden típushoz legyen egy fülbevaló-tárolónk. Vannak ékszertartó tálcák és edények is.

Fülbevaló-rendszerező.

Ilyen és ehhez hasonló rendszerezőkkel megőrizhetjük a rendet

2. Vizsgáljuk meg a gyűjteményünket

Ezután nézzük át a teljes fülbevaló-gyűjteményünk, hogy eldöntsük, melyeket szeretnénk megtartani, és mely szetteket nem viseljük már. Ha vannak össze nem illő, elavult vagy sérült darabok, akkor meg kell fontolnunk, hogy elég értékes-e vagy érzelmileg fontos-e ahhoz, hogy megtartsuk vagy megjavíttassuk őket.

3. Válogassuk szét a fülbevalókat

Ezután válogassuk szét az összes fülbevalót, amelyektől nem tervezünk megszabadulni. „Kövessük a párok, a stílus, a szín és a fémek egymás mellé helyezésének rendszerét” – mondja Lehr. Ez minden embernél másképp nézhet ki, de itt van néhány javaslat a válogatásra:

  • Típus szerint (fülbevalók, karikák stb.) 
  • Stílus szerint (minimalista, extravagáns stb.)
  • Szín vagy fém szerint
  • A viselés gyakorisága szerint (mindennapi, különleges alkalomra, kosztümös)

4. Rendezzük el a tárolókat

Végül helyezzük el az összes fülbevalót a kívánt ékszerrendezőkben. Fontoljuk meg, hogy a legtöbbet viselt darabokat helyezzük előre és középre. Ha végeztünk, tegyük ki a fülbevalókat olyan helyre, ahol könnyen hozzáférhetők.

Tippek a fülbevalók rendszerezéséhez

Észrevettük már, hogy néha a kemény szervezőmunkánk az idő előrehaladtával felborul? Kövessük ezeket a szakértői tippeket, hogy hosszú távon mindent rendben tarthassunk.

  • Viselés után tegyük vissza őket. „Legyünk figyelmesek, amikor levesszük a fülbevalókat, és szoktassuk magunk hozzá, hogy visszatesszük őket a rendszerezőbe, hogy mindet hosszú évekig viselhessük” – mondja Duckworth.
  • Tartsunk egy kis tálcát az ágyunk mellett. Ha hajlamosak vagyunk arra, hogy éjjel, utolsó pillanatban vegyük ki a fülbevalóink, fontoljuk meg, hogy egy kis tálcát helyezzünk el az éjjeliszekrényen. Legyen ez a gyűjtőhely. Ez segít megelőzni az össze nem illő párokat. Reggel, vagy heti rendszerességgel tegyük őket vissza a szervezőbe.
  • Tároljunk rutinszerűen. Jegyezzük fel, mely fülbevalók hajlamosak porosodni a gyűjteményben, és melyeket viseljük a leggyakrabban. A „nyugdíjas” darabokat pl. adjuk tovább (különösen, ha gyakran vásárolunk új darabokat), a többit pedig tartsuk jól látható helyen.
Tálcácskán ékszerek.

Nagy segítség lehet egy tálca az éjjeliszekrényen, ha csak este vesszük ki fülbevalóink

Találjunk módot a nosztalgikus darabok tárolására

A lomtalanítás egyik legnehezebb része, hogy megszabaduljunk azoktól a daraboktól, amelyeket különlegesek, de már nem viseljük. Nem kell kidobni őket, de távolítsuk el őket a rendszerezőből, hogy az továbbra is funkcionális hely maradhasson. Fontoljuk meg, hogy szentimentális darabjaink különleges helyen tartsuk.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top