nlc.hu
Életmód

Életmentés Békéscsabán

Hősök! 7 diák segített újraéleszteni egy idős férfit Békéscsabán

Az Országos Mentőszolgálattól személyesen is megköszönték nekik a segítségnyújtást.
újraélesztés,

Pár napja 7 békéscsabai középiskolás részt vett egy idős férfi újraélesztésében a város központjában. Mint az RTL Híradó riportjából kiderül, a fiatalok éppen hazafelé tartottak az iskolából, amikor látták, hogy egy idős férfi rosszul van a buszmegállóban. Majd miközben egy padhoz kísérték, egyikük kezei között esett össze. Egy pillanatra sem estek kétségbe. Azonnal hívták a mentőket és elkezdték az újraélesztést.

„Tíz méter után azt mondta az úr, hogy le szeretne ülni a padra. Mondtuk, hogy segítünk leülni, és abban a pillanatban a kezeink között összeesett. Azonnal kiabáltam Tibornak, hogy hívja a mentőket” – mesélte Hornok Márk.

A diszpécser azonnal ellátta utasításokkal a fiatalokat, akik megkezdték az idős férfi újraélesztését. Aki jobban bírta, pumpált; más pedig a diszpécserrel beszélt. A mentők percek alatt a helyszínre értek és sikeresen befejezték az újraélesztést.

„Egyértelműen köszönhető annak, hogy ti ott elkezdtétek az újraélesztést, és tényleg nagyon büszkék vagyunk rátok” – méltatta a diákok hőstettét Hangai József, az Országos Mentőszolgálat dél-alföldi kommunikációs munkatársa és köszönte meg nekik személyesen a segítségnyújtást. Elmondása szerint azért van ennek nagyon nagy jelentősége, mert percenként közel 10 százalékkal csökken az újraélesztésnek az esélye, hogy ha nem történik semmilyen beavatkozás.  „Ezek a diákok pont ezt az időt töltötték ki hatékony, jó minőségű mellkaskompresszióval, amíg a mentőegység a helyszínre érkezett” – hangsúlyozta. 

A mentősök azt tapasztalják, hogy egyre több fiatal tudja már, hogy hasonló helyzetben mit kell tennie.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top