nlc.hu
Életmód

5 milliárdos techguru, aki az örök fiatalságot keresi

„A halálnak soha nem volt értelme számomra” – 5 milliárdos techguru, aki az örök fiatalságot keresi

A világ leggazdagabb emberei dollármilliárdokat fektetnek olyan cégekbe, amelyek a hosszú élet titkát és az öregedés lelassítását, sőt akár megállítását kutatják.

A gazdag, hatalommal bíró emberek ősidők óta törekednek arra, hogy meghosszabbítsák a Földön töltött életüket. A legenda szerint Nagy Sándor megtalálta az élet vizét az időszámításunk előtti 4. században, Juan Ponce de León spanyol felfedező pedig állítólag az örök ifjúság forrását kereste a mai Florida területén. A fiatalság titkának kutatása és öregedés lelassítása ma talán népszerűbb, mint valaha, és ahogy Bryan Johnson példája mutatja, vannak, akik rengeteg pénzt és energiát áldoznak arra, hogy megpróbálják kicselezni a halált. Ez különösen jellemző a technológiai szektorra: íme öt milliárdos techguru, akik befektetéseikben és/vagy a saját életükben az örök fiatalságot keresik.

Sam Altman

Sam Altman

Sam Altman (Fotó: Profimedia)

A ChatGPT mögött álló OpenAI 38 éves vezérigazgatója 180 millió dollárt fektetett a Retro Biosciences nevű San Franciscó-i biotechnológia vállalatba, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy tíz évvel meghosszabbítja az egészséges várható élettartamot.

De Altmant nemcsak üzleti szempontból érdekli az öregedés késleltetése, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ő maga is egészségesen éljen, olyan rutinokat követ, amelyek reményei szerint fiatalon tartják. A napjait meditációval kezdi és zárja, így magára tud fókuszálni és pozitív hangulatba kerül. Időszakos böjtöt (intermittent fasting) tart, ezért kihagyja a reggelit, de egy eszpresszót megiszik reggel. Vegetáriánus, emiatt sok fehérjeturmixot fogyaszt, bár saját bevallása szerint utálja őket, és ha nem lenne vega, eszébe sem jutna ilyeneket inni. Kerüli a cukros finomságokat és az extra fűszeres ételeket, amelyek nehezíthetik az emésztést és gyulladást okozhatnak. Hetente háromszor végez súlyzós edzéseket, és alkalmanként nagy intenzitású intervallum tréninget is beiktat.

Ha alvásra kerül a sor, a hűvös, sötét és csendes hálószobába vonul vissza. Korábban nem volt hajlandó sok pénzt költeni drága matracokra, de ma már meggyőződése, hogy a pihentető alváshoz elengedhetetlen egy kiváló matrac – ő mondjuk egy másfél millió forintos modellen hajtja álomra a fejét. Reggel pedig az első dolga, hogy „fényben fürödjön”, ami azt jelenti, hogy 10-15 percen keresztül a napsugárzást szimuláló teljes spektrumú LED-es lámpa fényének teszi ki magát, miközben elolvassa az e-mailjeit.

Mindezek mellett a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére széles körben használt metformin nevű hatóanyagot szed, de nem azért, mert cukorbeteg. Egyes kutatások szerint a szer az alacsony kalóriatartalmú étrend hatását utánozva kedvező hatást gyakorol az egészségre és lassíthatja az öregedést, de a szakemberek megosztottak a kérdésben, mivel nem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény a metformin hosszú távú hatásáról.

Peter Thiel

Peter Thiel

Peter Thiel, a PayPal egyik alapítója (Fotó: Profimedia)

A PayPal német-amerikai társalapítója és a Facebook első külső befektetője dollármilliókat fektetett az emberi test megfiatalítását célzó kutatásokba: támogatta az Aubrey de Grey gerontológus vezette LEV Alapítványt, valamint a Methuselah Foundationt, amelynek az a küldetése, hogy „2030-ra a 90 legyen az új 50”. Breakout Ventures nevű cégén keresztül biotechnológiai startupokat támogat, sőt az Alcor nevű krionikával foglalkozó céggel is leszerződött, amely lefagyasztja a techgurut, ha egyszer meghal.

Az emberek azt mondják, hogy a halál természetes, az élet része, de szerintem semmi sem áll távolabb az igazságtól

– jelentette ki korábban Peter Thiel, és ennél a mondatnál nehéz lenne erősebbet elképzelni annak érzékeltetésére, mennyire hisz abban, hogy elérhető az örök fiatalság.

Ez a hozzáállás természetesen a mindennapi életében is visszaköszön. Paleo étrendet követ, vagyis kerüli a feldolgozott élelmiszereket, ehelyett feldolgozatlan, gyümölcsökből, zöldségekből és sovány húsokból álló ételeket fogyaszt. Odafigyel arra is, hogy minél kevesebb cukrot egyen.

Ha testmozgásról van szó, személyi edző és orvos segít neki abban, hogy a leghatékonyabb legyen az edzés. Emellett metformint, valamint növekedési hormont szed, utóbbi szerinte segíthet az izomtömeg fenntartásában, és úgy véli, ez idősebb korban hasznos lehet. Ezt érdemes erős fenntartásokkal kezelni, mert a fiatalító hatásra semmilyen tudományos bizonyíték nincs, sőt mellékhatásként ideg-, izom- és ízületi fájdalmat okozhat a növekedési hormon szedése, valamint a rák kockázatát is növelheti. Ráadásul egyes kutatások szerint a magas növekedésihormon-szinttel rendelkező emberek és állatok hamarabb halnak meg, mint azok, akiknél alacsonyabb ennek a hormonnak a szintje.

Jeff Bezos

Jeff Bezos és Lauren Sanchez

Jeff Bezos és Lauren Sanchez a 2023-as Miamiban rendezett Forma 1-en (Fotó: Clive Mason – Formula 1 via Getty Images)

Az Amazon alapítója 167 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világ harmadik leggazdagabb embere, és 3 milliárd dollárt rakott a 2022-ben elindult Altos Labs nevű biotechnológiai startupba. Az öregedéssel kapcsolatos kutatásokban jártas szakemberekből álló csapat a sejtek megfiatalításának módját keresi, céljuk pedig, hogy visszafordítsák a sérüléseket, fogyatékosságokat és az idős korral összefüggő betegségeket, az emberek pedig egy hosszabb, egészségesebb életet élhessenek. Emellett az 59 éves Bezos pénzt tett a hasonló profilú Unity Biotechnology nevű cégbe is (ebben Peter Thiel is befektető), amely olyan gyógyszereket fejleszt, amelyek lassítják, megállítják és akár visszafordítják az időskori betegségeket.

Saját egészségére és életmódjára Bezos valamikor 2017 környékén kezdett jobban odafigyelni, legalábbis akkor jelent meg róla egy fotó, amelyen komoly bicepszekkel látható, és sokan felkapták a fejüket kisportolt teste láttán – nem is úszta meg a mémeket.

Nem vitás, hogy röhögve ki tudja fizetni a világ legjobb személyi edzőit, orvosait, táplálkozási tanácsadóit és séfjeit, de akármennyi pénz is csücsül a bankszámláján, az izmokat még neki sem a szél hordta össze, pláne 40 éves kor fölött.

A hírek szerint a milliárdos edzője az a Wes Okerson, aki többek között Tom Cruise-nak és Gerard Butlernek is segített. Okerson korábban azt mondta, hogy az olyan ügyfeleknél, mint Bezos, először saját testsúlyos gyakorlatokkal kezdenek, majd később jöhetnek a súlyzós, rendszeres erőnléti edzések, amelyeket szabadtéri sportokkal, például SUP-pozással, evezéssel kombinálnak.

„Soha életemben nem olvastam el egy tápértékjelölést sem, azt ettem, ami jólesett” – mondta még 2017-ben Bezos, de azóta bizonyára sokkal tudatosabb. Bár az étrendjéről nem sok részletet tudni, állítólag sok halat eszik, és mostani formája arra enged következtetni, hogy odafigyel a táplálkozásra. Azt viszont ő maga árulta el, hogy napi nyolc órát alszik, kivéve, ha időzónákon keresztül utazik. Korán lefekszik, mert szeret ébresztőóra nélkül kelni, általában fél hét körül, de utána nem siet, olvasgat, kávézik, reggelizik, és csak 10 körül kezdi a munkanapot.

Sergey Brin

Sergey Brin

Sergey Brin (Fotó: Dimitrios Kambouris / Getty Images via AFP)

A Google társalapítója mostanáig több mint egymilliárd dollárt adományozott a Parkinson-kór kutatására, ezzel a betegséggel kapcsolatos tudományos munka egyik legbőkezűbb támogatója. Ennek hátterében személyes érintettség áll: korábban nyilvánosságra hozta, hogy egy genetikai mutáció miatt sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki nála Parkinson-kór. Édesanyjánál, akinél ugyanezt a mutációt azonosították, diagnosztizálták is a betegséget.

Brin rengeteg különféle sportot kipróbált – az Ultimate nevű frizbis csapatsporttól az ejtőernyőzésig –, és részben azért mozog sokat, hogy csökkentse a kór kialakulásának kockázatát. Bár a kutatások szerint a rendszeres kávéfogyasztás is segíthet a betegség megelőzésében, mivel utálja a kávé ízét, inkább zöld teát fogyaszt ugyanezért a hatásért.

Sergey Brin nem csak a Parkinson-kórral kapcsolatos kutatásokat finanszíroz: pénzt fektetett a Calico Labsbe, amely az öregedést és az emberi élettartamot kutatja a hosszabb és egészségesebb élet reményében.

Larry Ellison

Larry Ellison

Larry Ellison (Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP)

Az üzleti szoftvermegoldásokkal foglalkozó Oracle társalapítója korábban bevallotta, hogy szeretne örökké élni. Azt nem tudjuk, hogy ez összejön-e neki, de 20-30 évet simán letagadhatna a 79 évéből. Vágyának megfelelően bőkezűen támogatja az anti-aging kutatásokat: az öregedéssel kapcsolatos folyamatokkal és betegségekkel foglalkozó Ellison Medical Fundationnek 1997 óta mintegy 430 millió dollárt adományozott.

A halálnak soha nem volt értelme számomra. Hogyan lehet az, hogy egy ember ott van, és aztán csak úgy eltűnik, és megszűnik létezni?

– mondta még 2003-ban.

Ami a hétköznapokat illeti, a világ hatodik leggazdagabb embere elkötelezett az egészséges életmód és az edzés mellett. Szüksége is van arra, hogy a legjobb formában legyen, mert rendszeresen részt vesz vitorlásversenyeken, ami komoly erőt és állóképességet igényel. Teniszezik – van saját tenisztornája is –, és engedéllyel rendelkező repülőgép-pilóta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top