nlc.hu
Életmód

Bryan Johnson, az örök fiatalságot kereső biohacker napi rutinja

Így néz ki egy napja az örök fiatalságot kereső techgurunak, Bryan Johnsonnak

Korai ébredés, napi edzés, folyamatos megfigyelés, kizárólag növényi eredetű ételek és vacsora délelőtt 11-kor egy jó nagy rakás táplálékkiegészítővel. Bryan Johnson már két éve próbálja visszafiatalítani magát, és ugyan számos sikert ért el a csapatával, vannak, akik szerint nem érdemes követni a példáját. Az más kérdés, hogy ezt eleve csak kevesen engedhetnék meg maguknak.

Sokan szeretnék tudni, hogy mi az örök fiatalság titka, de valószínűleg kevesen vannak, akik hajlandók arra, hogy beálljanak kísérleti nyúlnak, vagy ha a szándék meg is lenne, más okból ezt nem tehetik meg. A most 45 éves Bryan Johnson szerencsésnek mondhatja magát, sikeres techvállalkozóként ugyanis nem csak akaratból nincsen hiány.

Így könnyű?

Bryan Johnson a Braintree Payment Solutions nevű, online fizetési lehetőségekben utazó cég alapítója, amit még 2013-ben 800 millió dollárért adtak el a PayPalnak. Érdeklődése ezután más irányba fordult, 2016-ban megalapította a Kernel nevű céget azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy olyan külső eszközt, mellyel lehetővé válik az emberi emlékek tárolása.

Persze ezzel nem akarjuk kisebbíteni az érdemeit, hiszen nem semmi az, amire több évvel ezelőtt vállalkozott. Ez pedig nem más, mint hogy visszaforgatja az idő kerekét, mégpedig annyira, hogy ne lehessen megkülönböztetni tizenéves fiától, pontosabban, hogy szervezete olyan legyen mint egy 18 évesé.

Nem szerepel a terveim között az, hogy meghalok, bár gondolom ez másoknak sincs rajta a bakancslistáján

 – nyilatkozta pár hónappal ezelőtt. 

Bryan Johnson és fia
Megnézem
Összes kép (5)

A Project Blueprint pedig nem véletlenül kerül éves szinten 2 millió dollárba, azaz körülbelül 680 millió forintba. A férfinak egy 30 orvosból és egészségügyi szakemberből álló csapat segít visszafiatalodni, és nincs megállás egy pillanatra sem, Bryan Johnson szigorú előírások szerint él, pontosan meg van határozva, mit ehet, mennyit kell mozognia, ám az étrend és a testmozgás nem minden, néha különböző kezeléseknek is aláveti magát. 

Egy nap Bryan Johnson életében

Hogy pontosan mit jelent ez, milyen protokollokat találtak ki, hogyan néz ki egy napja, az pedig nem titok, mindent alaposan dokumentál a projekt honlapján, de a Twitteren, azaz most már az X nevű platformon is rendszeresen posztol. Így nagyjából azt is tudni, hogyan telik egy napja. 

Hajnal:

  • Bryan Johnson fél öt és fél hat között kel fel. 
  • Ébredés után Johnson rááll egy csúcstechnológiás mérlegre, amely nemcsak a súlyát, hanem a testzsírját és a hidratáltsági szintjét is megméri. Ezután megméri a testhőmérsékletét. Állítólag ez valamivel alacsonyabb az átlagnál, ami szerinte jó jel, mert a kutatások szerint az alacsonyabb testhő is hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki sokáig éljen.
  • Minden napját ugyanazzal az itallal indítja, ami többek között kreatint, kollagén peptideket és spermidint tartalmaz. Ez ún. Zöld Óriás, ami mellé még több mint 50 táplálékkiegészítő tablettát is bevesz. Hogy pontosan mik ezek, azokat itt sorolja fel. Annyit elárulunk, hogy szed többek között likopint az artériák és a bőr egészségéért, metformint, ami állítólag gátolja a testsúlynövekedést is, és egyes vizsgálatok szerint lassíthatja az öregedést, sőt még egy nagyon kevés lítiumot is.
Green Giant

Green Giant (Fotó: Bryan Johnson)

Reggel: 

  • Minden reggel egy órát edz, az edzésterv pedig közel 25 gyakorlatból áll. Erről videó is készült, illetve az Instagramon is megosztotta a feladatokat.
  • A reggeli edzés után jöhet a zuhany, az arc- és fogápolás. Utóbbinak része a fogselyem, a nyelvkaparó használata is, ami pedig a készítményeket illeti, a teafaolajra és egy antioxidáns tartalmú gélre esküszik. 
  • Ha ez is megvan, következik a reggeli, ami brokkoli, karfiol, fekete lencse, gomba, fokhagyma és gyömbér keveréke, almaecet, kendermag, kömény, valamint olívaolaj keveréke, sőt, mostanában egy kis étcsokoládé is kerül bele. 
Edzés

Fotó: Magdalena Wosinska

  • Még kilenc előtt átesik a szükséges kezeléseken. A hajára egy különleges készítményt használ, de lézeres kezeléssel és egyéb módon is igyekszik visszafordítani az időt. Az arcápolási rutinjához számos termékre van szükség, a módszerek közül pedig többek között a vörös fény terápiát, a mikrotűs és a mikrobotox kezelést próbálták ki. 
  • Ezután jöhet a következő étel, egy smoothie, amiben a mandulatej, makadámdió, dió, lenmag, brazil dió, napraforgó lecitin, fahéj, cseresznye, áfonya, málna és gránátalmalé is található. Az úgynevezett Nutty Pudding.

Délelőtt és délután:

  • Kilenc óra után Bryan Johnson nekiáll dolgozni.
  • Délelőtt tizenegykor pedig következik a nap utolsó étkezése. Igen, ő délelőtt vacsorázik. Johnson csakis vegán, tehát kizárólag növényi eredetű alapanyagokból éteket fogyaszt. A vacsora kicsit változatosabb mint az előző étkezések, legalábbis a projekt honlapján több recept is szerepel, így meg lehet tudni, ő hogyan eszi a töltött édesburgonyát, a mandulás, spárgás, céklás vagy a narancsos, édesköményes salátát. Ezekben közös, hogy mind 500 kalóriát tartalmaznak. A csapat egyébként azt is kiszámolta, hogy havonta közel 32 kilogramm zöldséget és egyéb növényeket fogyaszt el Johnson, akinek az étkezésében egyébként kiemelt szerepet kap az olívaolaj. Ebből naponta három evőkanállal fogyaszt.  
Reggeli

Fotó: Bryan Johnson

  • Honlapja szerint az vacsora mellé is szed be étrendkiegészítőket, de nem annyit mint reggel. 
  • Ha ez is megvolt, akkor pedig dolgozik tovább. 

Super Veggie recept

Hozzávalók:

  • 300 gramm fekete lencse főzve
  • 250 gramm brokkoli (fej és szár)
  • 150 gramm karfiol
  • 50 gramm shiitake vagy maitake gomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 gramm gyömbér
  • 1 evőkanál kömény
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál kendermag
  • 1 db lime

Elkészítés:

  • A brokkolit, a karfiolt, a gombát, a gyömbért és a fokhagymát főzzük vagy pároljuk puhára.
  • Forralj fel a vizet egy közepes lábasban, add hozzá a lencsét, csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és fedő nélkül főzd 18-20 percig,  majd tedd egy szűrőbe, hogy lecsöpögjön, és öblítsd le hideg víz alatt.
  • Adjuk hozzá a többi hozzávalót.
  • Nem szükséges, de aki szeretné, le is turmixolhatja a puhára főtt/párolt hozzávalókat. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés zöldséglevet vagy a fizet, amit a főzéshez használtunk, hogy hígabb legyen az állaga.
  • Utolsó lépésként csepegtessünk rá 1 evőkanál extra szűz olívaolajat.
  • Aki pedig szeretné, Johnsonhoz hasonlóan nagy kakaótartalmú étcsokit is dobhat még rá.

Este:

  • Hatkor véget ér a munka, jöhet a pihenés, relaxáció, illetve némi időtöltés a családdal, valamint egy kis esti szépségrutin. 
  • Mivel szeretne jól aludni, lefekvés előtt egy olyan szemüveget visel, ami megszűri a kék fényt. 
  • Johnson korán kel, és korán is fekszik, fék kilenckor jön el az alvás ideje. A cél érdekében egyedül alszik egy sötét szobában egy olyan matracon, aminek lehet szabályozni a hőmérsékletét, és melatonint is vesz be lefekvés előtt. 
  • Alvás közben sem áll meg az élet, van egy készülék, ami rögzíti például a testhőmérsékletét, szívritmusának ingadozását és oxigénszintjét.
Arcápolás és kezelés
Megnézem
Összes kép (5)

Követendő példa? 

Mivel úgy véli, lehet, hogy az egész emberiség tud majd profitálni az ő tapasztalataiból, tényleg rengeteg információt tesz nyilvánossá. Megosztotta azt is, hogy milyen eredményeket értek el csapatával két év alatt.

Igen, valóban sikerült lelassítani az öregedés ütemét, mégpedig annyira, hogy a korral járó károsodások lassabban jelentkeznek nála mint a 18 évesek 88 százalékánál, a gyulladások mértéke pedig 66 százalékkal alacsonyabb mint egy átlagos 10 évesnél. És ez nem minden, Olyan maximális oxigénfelvételi szintet (VO2 max) mértek nála, amivel a 18 éveseknek csak 1,5 százaléka büszkélkedhet, és számos olyan gyakorlat van – például lábprés vagy fekvenyomás – amiben szintén lenyomná a nagy többségüket.

Emellett az őszüléssel is sikeresen vette fel a harcot, és a vizsgálatoknak köszönhetően sikerült azonosítani egy időzített bombát a szervezetében, mégpedig egy olyan nyaki verőérszűkületet, ami akár stroke-hoz is vezethetett volna. És a listát még tovább lehetne folytatni.

Persze Johnson nemcsak az elért eredményekről ad tájékoztatást, nagy részletességgel számol be mindenről, ami a fiatalító életmódját illeti, például, hogy mikor min változtatnak. Így derült ki az is, hogy nála semmi kézzelfogható eredménye nem volt annak, hogy tinédzser fia, Talmage vérplazmáját fecskendezték belé, ezért ezzel a módszerrel ő nem fog élni. Hogy édesapja, azaz Talmage nagyapja esetében hatott-e a kezelést, azt pedig még nem lehet tudni, még várni kell az eredményekre. A napokban pedig azt osztotta meg, hogy 2000-ről 2250-re növelték a napi kalóriabevitelt, ugyanis az arca túlzottan szikár.

De korábban is volt szükség finomhangolásra, amikor testzsírja 3 százalékra csökkent, ami veszélyes az egészségre, azt tanácsolták neki, hogy ahelyett, hogy az összes kalóriát reggel vinné be, inkább egyen többször, illetve azért kellett elkezdeni tesztoszterontapaszt kell viselnie, mert az életmódja miatt nagyon lecsökkent ennek a hormonnak a szintje. Szerencsére a módszer bevált, már ilyen tekintetben is fiatalabbnak mondhatja magát a koránál. 

Ki akar lencsén és pirulákon élni?

Lenyűgöző? Lehet, de Johnsonnak bőven akadnak kritikusai, laikusok és szakértők egyaránt. „Úgy hangzik, mintha milliókat fizetett volna azért, hogy kikísérletezze a világ legdrágább étkezési zavarát” – véleményezte valaki a módszerét. Morgan Levine öregedéskutató ennél egy kicsit szakmaibb véleményt fogalmazott meg, de elég szkeptikusnak tűnik. Szerint még nagyon keveset tudunk az öregedésről mint folyamatról, és Johnsonnál túl sok változót mérnek, nehéz így szétszálazni, mi hogyan hat. „Ha valaki olyan szigorú életvitelt folytatna, mint Bryan, akkor lelke rajta, de egyelőre nem tudunk eleget ahhoz, hogy ezt tökéletesen tudjuk kivitelezni” – tette hozzá. 

Van, akit mindez nem rettent el, a Vice újságírója, Rhys Thomas egyébként megpróbálta követni Bryan Johnson étrendjét, ami olyan szempontból nem nehéz, hogy erről is minden fontos információt – többek között recepteket is közkinccsé tett. A kísérletnek öt nap után vetett véget, így is 100 fontjába, azaz 45 ezer forintjába került a különleges diéta. 

„Amellett, hogy fáradt és éhes voltam, a fejem is fájt, sokszor nagyon szomjasnak éreztem magam, nem tudtam koncentrálni és a bőröm is elég zsíros lett. Követtem azt a szabályt is, miszerint lefekvés előtt két órával már nem szabad semmit sem használni, aminek képernyője van, és valóban jól aludtam, de egész nap fáradt is voltam, igaz, kevésbé voltam dagadt, ez is valami” – írta, hozzátéve, egyetért azzal a szakértővel, aki azt nyilatkozta, hogy a szervezetünk ilyenfajta meghackelése nem biztos, hogy jó ötlet, mert ellene megy a természetes folyamatoknak. 

Bryan Johnson hűtője

Fotó: Dustin Giallanza

„Egészséges vagy sem, nem vagyok benne biztos, hogy jót akarok magamnak, ha annak ez az útja. Talán ha nem lenne semmi dolgom, de lenne rengeteg pénzem és gyerekem, vállalkoznék egy ilyen kísérletre, hangsúlyozom, talán. De amúgy ki akar örökké élni? Nem, és amíg élek, egészséges akarok lenni, az biztos, de nem akarok lencsén és pirulákon élni. Bryan, sok sikert neked, de ha ezt olvasod, ez egy kicsit túlzás, nem igaz? És hogyan tervezi túlélni például a globális felmelegedést? Csak kérdezem” – zárta a gondolatait Rhys Thomas.

Élvezi, hogy úttörő lehet

Bryan Johnson mindenesetre köszöni, ő jól van. Állítása szerint soha nem volt még ilyen boldog, soha nem érezte még ennyire teljesnek az életét, bár tisztában van azzal, hogy amikor a legtöbben hallanak a projektről, azonnal azt feltételezik, hogy biztosan nagyon nyomorultul érzi magát. „Óriási örömmel tölt el az, hogy a csapatommal vállaltuk az úttörő szerepet, és megmutatjuk milyen lehetőségeket tartogat a jövő az emberek számára” – nyilatkozta.

Szerinte egyébként simán élhetünk majd 120 vagy 150 évig is, és elismerte, nyilván kivételes helyzetben van, nem mindenki tudja követni a példáját, nem mindenki számára tűnik elérhetőnek az ő módszere, ezért inkább az a célja, hogy az emberek elgondolkodjanak azon, min kellene és min tudnának változtatni az egészségük érdekében, hogy milyen áldozatokat lennének hajlandók meghozni. Persze olyat is mondott, hogy nem feltétlenül minden az egyén hibája, rendszerszintű problémákról van szó. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top