nlc.hu
Életmód

Ezért káros, ha 5 percenként állítjuk be az ébresztőt

Így hathat a testünkre, ha 5 percenként állítunk ébresztőt reggel

Manapság szinte elképzelhetetlen, hogy ébresztő nélkül keljünk fel, azonban a túlzott ébresztő használata káros hatással is lehet az egészségünkre.

Vannak, akiknek szinte egyáltalán nem, vagy kevésbé jelent nagy gondot a reggeli ébredés, na meg vannak azok az emberek, akiknél szinte 5 percenként csörög az ébresztő. Én sajnos az utóbbiak táborát erősítem. Persze már tudatosan, egy órával korábbra húzom fel az ébresztőt, hogy legyen időm az ezt követő “szenvedésre”, ami hozzátenném, közel sem normális. Egyik reggel tisztán emlékszem, hogy mindössze pár perc alatt olyan mély álomba kerültem, hogy mikor megszólalt a telefonom szinte kiugrott a helyéről a szívem. Ekkor kezdtem el gondolkozni, hogy vajon milyen élettani hatása lehet annak, ha percenként nyomkodjuk a szundi gombot. 

Egy nő alszik az ágyban

Így hat a testünkre, ha 5 percenként nyomjuk ki az ébresztőt (Fotó: Pexels)

Negatív hatással lehet az egészségünkre

A kutatások azt mutatják, hogy az egynél többször riasztás káros lehet az egészségünkre, ráadásul hiába nyomkodjuk észvesztve a szundi gombot, a helyzet csak még rosszabb lesz. A procedúrát rossz közérzet és kialvatlanság fog követni. Sokan nem is gondolnák, hogy kialvatlanságuk és olykori “lassúságuk” abból is fakadhat, hogy szinte egy teljes alvási ciklust próbálunk 5 perc leforgásába belesűríteni, holott ekkorra ezen az ébresztőnek hála már rég túl vagyunk. Mindez nemcsak a testünket, hanem az agyunkat is összezavarja. 

Angela Bradley, a Hangulat- és Elmeközpont vezető pszichológusa a Healthline-nak elmondta, hogy agyunk a mély alvás során regenerálódik, azonban ezek a szükségtelen periódusok könnyen meg tudják zavarni ezeket a folyamatokat. Könnyen növelheti a vérnyomást, illetve a pulzusszámot is. 

Rossz hatással lehet a teljesítményre is 

Egy átlagos felnőttnek körülbelül 7-8 órát kellene aludnia egy nap. Ugyan megesik, hogy sikerül elérnünk ezt a számot, viszont az alvás minősége könnyen romba döntheti mindezt, és a teljesítmény rovására megy. A kialvatlanság csökkenti az éberséget és a teljesítményt, ráadásul romlik a memória, illetve rontja a gondolkodás és a gondolatok feldolgozásának képességét. 

Bár nem tűnik soknak, azonban ha este még csak fél óra alvást is vonunk meg így magunktól, azzal heti 4 órát veszítünk. Ha 90 percet veszítünk egy este, azzal körülbelül 32 százalékkal csökkentjük a nappali éberséget. Amint ezek a számok összeadódnak egy végeláthatatlan körforgásba kerülhetünk, ami ingerlékenységhez és rossz életminőséghez vezethet. 

Mit érdemes tenni? 

Ugyan a szakértők azt mondják, hogy a legideálisabb az lenne, ha természetes fényre kelnénk, azonban kezdetben fontos ügyelni arra, hogy csökkentsük az ébresztések számát. A szakértők szerint a két riasztás kezdetben megfelelő lehet, aminél az első mindössze figyelmeztetésként szolgál. 

Nemcsak az ébresztők száma, hanem a hangja is nagyon meghatározó lehet. A rémálomszerű csipogást érdemes leváltani egy halk zenére, ami elősegítheti a “békésebb” ébredést. Elmondásuk szerint a természetes fény is segíthet, illetve a reggeli testmozgás és meditáció is segíthet stabilizálni a testünk állapotát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top