nlc.hu
Életmód

Tippek a stresszmentes ünnepi időszakra

Fárasztóbb az ünnepi időszak, mint a hétköznapok? Ezekre figyelj az orvos szerint!

Az ünnepek sokunk számára egy rendkívül stresszes időszak és legtöbbször sokkal fárasztóbb is, mint az év többi napja. Az orvosok szerint ez pár dolog segíthet abban, hogy átvészeljük ezeket a heteket.

Az ünnep alatti időszak sokunk számára egy rendkívül mozgalmas időszak. Sokszor azt gondoljuk a “téli szünet” szó hallatán, hogy rengeteg pihenés veszi majd kezdetét, azonban a karácsony, illetve az új év miatt ez gyakran éppen ellenkezőleg sül el. A készülődés, sütés-főzés, és takarítás miatt kevesebbet alszunk, többet utazunk, és több társasági eseményen veszünk részt mint a hétköznapokban. Sokan stresszek ebben az időszakban, ráadásul az emberek nagy része ilyenkor többet ételt és alkoholt is fogyaszt. Ezek a változások meglehetősen nagy mértékben befolyásolják a biológiai ritmusunkat, amely a testünket nap mint nap működéséhez elengedhetetlen. Ennek felborulása azonban növelheti a betegségek kialakulását, továbbá a mentális egészségünkre is negatív hatással lehet. 

Így vészelhetjük át az ünnepeket

Így vészelhetjük át az ünnepeket (Fotó: Getty Images)

Dr. Ifedi Benedek, a Memorial Hermann Medical Group alapellátó orvosa a Huffpostnak elmondta, hogy számtalanszor elkövette azt a hibát, hogy túl sok ünnepi összejövetelen vett részt, ráadásul sokkal elfoglaltabb is volt, mint az év többi részében. Ennek következménye lett, hogy általában sokkal fáradtabbnak érezte magát az új év után, mint a szabadsága előtt. Az orvos azt mondja, hogy már tanult múltbéli hibáiból, éppen ezért próbál egyensúlyt tartani a pihenés, illetve a családi/baráti összejövetelek között. 

Ilyenkor is fontos a testmozgás

Ugyan az ünnepek kezdetén szinte állandó jövés-menésben vagyunk, fontos, hogy a mozgással ne csak a testünknek, hanem a mentális egészségünknek is kedvezzünk, vagyis: kicsit kikapcsolódjunk. 

Dr. Eric K. Holder, a Yale Medicine fizikoterapeutája ügyel arra, hogy az ünnepek alatt is mozogjon. Az órákon át tartó ülés, ami általában megtörténik ebben az évszakban, derék- és gerincfájdalmakat válthat ki, és ronthatja a vércukorszint szabályozását. 

A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy még a rövid tevékenységsorozatok is – amelyeket a mindennapi feladatok, például a lépcsőzés vagy a mosás során érünk el – jelentős egészségügyi előnyökkel járhatnak. Na meg persze levezetik a karácsony, illetve újév okozta stresszt. 

Hogyan éljük túl stresszmentesen az ünnepeket?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ünnepek alatt az emberek gyakran magányosabbnak, vagy rosszabbul érezhetik magukat, ha a közösségi médiában uralkodó tökéletes karácsonyi pillanatokra tekintenek. Éppen ezért érdemes egyfajta “digitális detoxot” tartani és kerülni a telefonhasználatot. 

Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást 

Ha pusztán a stressz miatt növekszik meg az alkoholfogyasztás, gyakran még a korábbinál is rosszabb lehet a közérzetünk.

Érdemes ütemtervet létrehozni 

Dr. Majid Basit kardiológus szerint kulcsfontosságú, hogy ilyenkor is a saját egészségünket helyezzük előtérbe, hiszen a túlzott stressz magas vérnyomáshoz és szívproblémákhoz vezethet. Persze a stresszes helyzetek sokszor elkerülhetetlenek, azonban sokkal inkább ennek a kezelésén van a hangsúly

„Mint orvos, azt javaslom a pácienseimnek, hogy készítsenek egy ütemtervet, és ne vállalják túl magukat. Ezek a szokások segítenek mindannyiunknak abban, hogy egészségesebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat az ünnepek alatt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top