nlc.hu
Életmód

Nem várt veszélyeket tartogathatnak a szexuális együttlétek

Nem várt veszélyeket tartogathatnak a szexuális együttlétek: némelyik az életünkbe is kerülhet

Komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a szexuális együttlétek, derült ki egy friss tanulmányból.

Már többféle kutatás is bizonyította, hogy a szex jó a testünknek, az elménknek és a stressz szintünknek. Arról azonban kevesen tudnak, hogy az intim együttlétek rengeteg veszélyt is hordozhatnak számunkra. Nagyon fontos tehát, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mikre érdemes odafigyelni, ha el akarjuk kerülni a bajt.

Az orális szex rákot okozhat

Amerikai kutatók kimutatták, hogy az orális szex jelentős kockázati tényező a torokrák kialakulásában. A betegség ugyanis nyolc és félszer nagyobb eséllyel jelentkezik azoknál, akik életükben több, mint hat férfinak szereztek örömet a szájukkal. Azoknak sincs sokkal jobb hírünk, akik ötnél kevesebb partnerrel voltak, de már kipróbálták a dolgot. Náluk ugyanis kétszer akkora volt az esélye a rák kialakulásának, mint azoknál, akik még soha életükben nem próbálták ki az örömszerzés ilyesfajta módját. A betegség kialakulása egyébként a HPV vírussal való megfertőződéshez köthető. A HPV pedig könnyen terjed orális szex útján.

Lelki traumát okozhat

Ne felejtsük el, hogy a szex elsődleges célja a szaporodás. Annak az esélye, hogy ˝becsúszik˝ egy baba, bár a modern fogamzásgátlási módszerek miatt egészen csekély, de nem egyenlő a nullával.  Olykor mégis megtörténik a nem kívánt fogantatás és sok ember nincsen felkészülve arra a lelki traumára, amelyet egy abortusz jelenthet számára. Bár elsőre könnyű mondani, hogy egy nem kívánt terhesség esetén majd elvetetitek a babát, meglépni ezt a sorsfordító döntést nagyon nehéz. Sok nő a terhességmegszakítási opciókat hallva meg is szokta változtatni döntését, és inkább megtartja a picit. 

Herpesz, de nem a ˝jó˝ helyen

Ne feledjük, hogy a védekezés nélküli szex eredménye nemcsak egy nem tervezett terhesség, de egy komoly szexuális úton terjedő betegség is lehet. Bár ezeknek a betegségeknek a többsége egy egyszerű antibiotikumkúrával gyógyítható, de nem mindegyik. A herpesz ugyanis egy életre szól. Lehet kezelni, de teljesen sosem lehet már eltüntetni a szervezetből. Ha ilyen betegséggel küzdünk tehát, akkor mindenképpen tájékoztassuk a partnerünket arról, hogy elkaphatja tőlünk a betegséget. A baj az, hogy sokan azért nem osztják meg a másikkal, hogy hordozzák a vírust, mert félnek a bejelentést követő elutasítástól. Ez azonban igencsak önző magatartás. Ha ez még nem lenne elég ijesztő, most jön csak az igazán elszomorító rész: előfordulhat olyan eshetőség is, hogy valaki, bár szólna, hogy hordozó, de nem tud róla. Becslések szerint világszerte 3,7 milliárd 50 év alatti ember szenved az 1-es típusú herpes simplex vírustól, amely a szájüregi herpesz egyik fő okozója. Körülbelül 491 millió embernél jelentkezik a 2-es típusú variáns, amely a genitális herpesz legfőbb okozója.  

Az izgalmas együttlétek hamar pokollá változhatnak (Foto: Getty Images)

Az izgalmas együttlétek hamar pokollá változhatnak (Foto: Getty Images)

A szex meddővé tehet

A chlamydia az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Veszélye, hogy a legtöbb ember, aki elkapja, nem is észlel semmilyen tünetet, így vígan továbbadhatja másnak a betegséget, ha óvszer nélkül közösül valakivel. Ha valamilyen szerencse folytán korán elkapják a kórt, akkor még kezelhető antibiotikummal. Kezeletlenül hagyva azonban kismedencei gyulladáshoz, méhen kívüli terhességhez és meddőséghez vezet. Mivel a legtöbb ember tényleg nincsen tudatában annak, hogy ebben a betegségben szenved, óriási sokk lehet számukra, ha kiderül, hogy a kezeletlen betegség következtében nem lehet gyermekük. Az szakértők tehát minden nőt arra bátorítanak, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha vizelés közbeni fájdalmat, szokatlan váladékozást, vagy vérzést tapasztalnak magukon. A férfiaknál is jelentkezhet ez a betegség, náluk az első jelek fájó és duzzadt herékben nyilvánulnak meg. Nagyon fontos tehát, hogy végezzünk magunkon szűrővizsgálatot, ha legalább egyszer volt már intim kapcsolatunk óvszer használata nélkül.

Az intenzív együttlét szívrohamot okozhat

Egy 2011-es tanulmány szerint a szex majdnem megháromszorozza a szívroham kockázatát. Emiatt azonban semmiképpen ne hagyjunk fel az intim együttlétekkel, ugyanis bizonyíthatóan az ilyesfajta halálozások 0,2 százaléka volt összefüggésbe hozható valamilyen szexuális cselekménnyel. Így bár van esély rá, hogy szívrohamot kapjunk, miközben ˝lepedőakrobataként˝ leteperjük partnerünket, ez a veszély leginkább a szívbetegeket érinti. Ha problémánk van tehát a szívünkkel: nyom a mellkasunk, szabálytalan a szívverésünk vagy megmagyarázhatatlan hányinger gyötör minket, akkor a partnerünk karjai helyett inkább az orvosi székbe igyekezzünk. Öröm az ürömben, hogy azoknak, akik egészséges szívvel rendelkeznek, még jót is tehet az, ha hetente legalább két alkalommal létesítenek intim kapcsolatot.

Szex a menstruáció alatt

Bár a menstruáció alatti szex egy igen megosztó kérdés a párok körében, ha minket nem zavar ilyenkor az együttlét, nagyon fontos lenne észben tartanunk néhány dolgot. A menstruáció alatt a nők ugyanis sokkal fogékonyabbak a különböző fertőzésekre. Ennek oka, hogy a méhszáj ilyenkor enyhén kinyílik, így sokkal könnyebben jutnak be bizonyos baktériumok a szervezetbe. Ha ez még nem lenne elég, az együttlétek ilyenkor gyengítik az intim területek saját védelmi rendszerét, így könnyen felborulhat a terület kényes egyensúlya. Ilyenkor tehát fokozhatjuk a hüvelygomba kialakulásának esélyét, utat engedve a Candida elszaporodásának.  

Húgyúti fertőzést kaphatunk

Bár a legtöbbeknek a felfázás szó jut eszükbe akkor, ha a húgyúti fertőzésekre gondolnak, érdemes tudnunk, hogy a szex is okozhatja mindezt – derült ki egy másik kutatásból. A nőknek kifejezetten elővigyázatosnak kell lenniük az együttléteik után, az ő húgycsövük ugyanis rövidebb, így sokkal könnyebben kapnak el valamilyen fertőzést. Ha el akarjuk kerülni, hogy állandó vizelési ingerrel, égő, viszkető vaginával és vesefájdalmakkal küzdjünk, akkor nagyon egyszerű a teendő: minden szex után pisiljünk egyet, hogy a baktériumok egy része kiürülhessen a szervezetünkből.

Bár elrettentőek lehettek az alábbi példák, és sajnos mindezek mellett még számos veszélyt rejthet egy-egy együttlét, nem szabad elfelejtenünk, hogy összességében a szex jó hatást gyakorol ránk, ha kellően elővigyázatosak és felkészültek vagyunk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top