nlc.hu
Életmód

Mi az a 75 Hard kihívás?

A 75 napos életmódkihívásért megőrül a net – de vajon tényleg hatékony?

A TikTokon egyre népszerűbbé váló 75 Hard kihívás azt ígéri, hogy már az 50. napra drasztikusan megváltozik a tested. Tényleg?

Új év, új trendek – melyek közül az egyik, január lévén az életmódunk teljes átalakítására buzdít. A 75 Hard nem csak egy újabb fitneszkihívás, hanem – a weboldaluk szerint – egy „transzformatív, mentális szívósságot próbára tevő program”, ami a fitneszt, az egészséges táplálkozást, az önfejlesztést, illetve a fizikai és mentális fegyelmet kombinálja.

Bár a 75 Hard módszert nem 2024-ben találták ki, mostanra vált olyan népszerűvé, hogy az „új év, új én”-féle életmódváltás zászlóshajója lett. A cikk írásának pillanatában a #75hard hashtag alatti videókat már 2,2 milliárdan nézték meg.

A kihívás Andy Frisella podcastjében született meg, amit James Lawrence-szel készített. Azért hívta meg Lawrence-t a műsorába, mert a férfi 50 egymást követő nap, Amerika mind az 50 államában teljesített összesen 50 Ironman versenyt. Lawrence szerint a sikerének titka, hogy mentálisan erős, ahhoz pedig, hogy ezt elérje, ki kellett lépnie a komfortzónájából. Ebből alakult ki a 75 Hard, amire a TikTokerek annyira rá vannak függve, hogy úgy néz ki, végre lett értelme annak, hogy minden második embernek van podcastje.

@gabriellekayla

We lost 45lbs collectively!!!!!! @thedallasvincent #75hard #75hardchallenge #75hardresults #fitness #weightloss #workoutroutine #gymoutfit

♬ original sound – 𝐀𝐝𝐯𝐢𝐜𝐞 🦋

Pontosan miről is van szó?

Egy 75 napos, meglehetősen nehéz programról – a név nem árul zsákbamacskát –, amit a következőképpen kell követni minden egyes nap:

  • Kövess egy egészséges étrendet. A diétát te választod ki, a lényeg, hogy strukturált étkezési terv legyen, ami javítja a fizikai állapotodat. Az alkohol tilos.
  • Napi kétszer végezz el egy 45 perces edzést – ebből az egyik legyen szabad levegőn.
  • Naponta készíts magadról fotót, hogy dokumentáld a fejlődésed.
  • Igyál napi 3,5 liter vizet.
  • Olvass naponta 10 oldal tényirodalmat (a hangoskönyv nem játszik).

Ha megszeged valamelyik szabályt, akkor a kihívás az első naptól indul újra. Mi mondtuk, hogy nehéz.

A 75 Hard oldalán Frisella elmondja, hogy a program segíteni fog az önbizalom, az önértékelés növelésében, jobban fogsz hinni magadban, kitartóbb és erősebb leszel. Mindez pedig pozitív hatással lesz nemcsak saját magadra, de a karrieredre, a kapcsolataidra, az időbeosztási készségedre és a gondolkozásmódodra is, ráadásul formába is lendülsz. „A 75 Hard az egyetlen program, ami maradandó életmódváltást hoz” – állítja.

Életmódváltás

Illusztráció: Klaus Vedfelt/Getty Images

A szakemberek is így gondolják?

Dr. Brittany Robles, orvos és személyi edző szerint „a 75 Hard remek módja annak, hogy fegyelmet és mentális erőt tanuljunk. A program szigorú betartásával tréningezni fogod az agyad arra, hogy túltegye magát a kényelmetlenségeken, ami pedig a hosszú távú célok elérésében nagy segítséget jelent. A 75 Hard ezen kívül segít olyan egészséges szokásokat kialakítani, mint a rendszeres testmozgás, a rendes hidratálás és a tudatos étkezés.”

A dietetikus és fitneszedző, Erica Baty ezzel egyetért. „Az olvasás, a mozgás, az, hogy aktívak legyünk a szabadban, illetve az egészséges étkezés és a rendszeres vízfogyasztás mind bizonyítottan jó hatással van az egészségünkre. Ezek következtében több energiánk lesz, kontrollálhatjuk a testsúlyunkat vagy akár fogyhatunk is, és a krónikus betegségek kockázatát is csökkentik.”

@christinak.5

#75Hard #75hardresults I

♬ World’s Smallest Violin – AJR

Ez mind szép és jó, de ahhoz, hogy teljesen felkészülten vághass bele a kihívásba, a rosszat és a csúfot is érdemes megismerned. Merthogy van ilyen. Dr. Shoaib Malik szerint a túl szigorú elvárások túl intenzívek lehetnek – pláne, ha a nulláról vágsz bele –, ezért kiégéshez, sérüléshez vezethet, illetve negatív hatással lehet a mentális egészségedre és a testképedre is.

„A fejlődés dokumentálása céljából készített napi fotók a külső megjelenéssel kapcsolatos megszállottsággá alakulhatnak, ami pedig testképzavarhoz vezethet. Súlyosabb esetben az étrendi megkötés étkezési zavarokat okozhat” – tette hozzá ezt már Catherine Karnatz, táplálkozási szakértő.

Alayna Curry, női fitnesz specialista pedig egyenesen úgy gondolja, hogy a feltételek egyáltalán nem betarthatók. „Az átlagember nem tud heti hét nap, napi két edzés mellett elköteleződni. A kihívás végén pedig, miután visszaállnak a normális rutinjukhoz, nehéz lesz fenntartani az elért eredményeket.”

Fontos megjegyezni, hogy ezt a programot nem tudósok, képzett szakemberek rakták össze, ezért nyilván érdemes nem szentírásként kezelni. Ugyanakkor teljesen érthető, ha a TikTokot elárasztó, lenyűgöző eredményeket mutató videók téged is motiválnak, hogy egy hasonló kihívásba belevágj. Ha a 75 Hard túl keménynek tűnik, van alternatíva!

@natashapehrson

#weightlosscheck #weightlosstransformation #weightlossbeforeandafter #beforeandafterweightloss #couplegoals #75hard #75hardchallenge #75hardresults

♬ abcdefu – GAYLE

A 75 Soft

Stephen Gallagher fitneszinfluenszer válasza a hardcore kihívásra a teljesíthetőbb, megengedőbb 75 Soft névre hallgató program. Ahhoz, hogy ezt kövesd, a következőket kell tenned:

  • Egyél tápláló, egészséges ételeket, és csak legfeljebb bulik alkalmával igyál alkoholt.
  • Edz napi 45 percet, melyből heti egy aktív pihenés legyen.
  • Igyál napi 3 liter vizet.
  • Olvass naponta 10 oldalt bármilyen könyvből – a hangoskönyv is számít.

Mint láthatod, a 75 Soft valóban egy lágyabb megközelítése az életmódváltásnak. Kötelezően beiktatja a pihenést, amire óriási szüksége van a szervezetednek (ami lehet, hogy egynél több napot jelent, pláne még az elején). Nem kell fotókat készítened, így elkerülhető a negatív testkép kialakulása. Így sokkal realisztikusabb és rugalmasabb alternatíva, miközben ezzel is elindulhatsz az életmódváltás útján – a #75Soft hashtag alatti 62 milliószor megtekintett videók hasonlóan lenyűgöző eredményeket mutatnak.

@jackievargas05

#fyp #weightlosstransformation #75softresults #motivation #gymtok #weightloss

♬ original sound – sophierosefit

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top