nlc.hu
Életmód

Így áll most az új alapellátási ügyeleti rendszer

Megfenyegették az ügyeletet nem vállaló háziorvosokat – frissítve!

Patthelyzetbe kerültek.
háziorvos,

Kilátásba helyezték, hogy listázzák azokat az érdi doktorokat, akik nem jelentkeznek ügyelni és névsorukat leadják – értesült a Népszava. A laphoz eljutott levélből az derül ki, hogy az érdi háziorvosokat azzal is fenyegeti az Országos Mentőszolgákat helyi telepének munkatársa, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők.

Fenyegetésekből eddig is jutott bőven – jegyzi meg a Népszava –, hol azzal próbálják rávenni a feladatra az ügyeletet negligálókat, hogy akár 5 millió forintos pénzbírságot kaphatnak, vagy azzal, hogy elvesztik a praxisaikat, ha sokat makacskodnak.

Rétvári Márton, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azonban úgy látja, eddig jól vizsgázott az Országos Mentőszolgálat irányításával újjászervezett egységes alapellátási ügyelet. A tavaly február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében indult egységes rendszerhez eddig 17 vármegye csatlakozott. Február 1-jétől Fejér és Pest vármegyében folytatódik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer országos kiterjesztése.

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője pár napja beszélt arról, hogy az új ügyeleti rendszer nem vonzó a háziorvosok számára. „A legtöbben úgy érzik, hogy nem felkészültek a sürgősségi betegellátásra” – nyilatkozta akkor Dr. Keczéry Attila, aki szerint az sem csábító a háziorvosok számára, hogy miközben akár 40-50 kilométert is kell utazniuk ahhoz, hogy ügyelni tudjanak, meglehetősen kevés pénzt kapnak. A praxisok állítólag óránként bruttó 4000, azaz nettó 2660 forintot kapnak.

UPDATE (09:49):

Nyilvánvaló, hogy a háziorvosi ügyeletekben számítunk a háziorvosok részvételére, hiszen a betegek igényt tartanak a tőlük kapott ellátásra. Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9-11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül. Az új ügyeleti rendszerhez februárban csatlakozó Pest vármegye esetében is szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is. Tizenhét, már csatlakozott vármegye egyéves működésének tapasztalatai, 310 ezer elvégzett betegellátás alapján kijelenthető, hogy az egységes alapellátási ügyeleti rendszer Fejér és Pest vármegye területén is jól fog működni, a betegellátás szempontjából előrelépést fog jelenteni és a ma még kételkedő háziorvosok számára is megfelelő feltételeket fog biztosítani” – reagált Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a Népszava értesüléseire.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top