nlc.hu
Életmód

Drágulnak a gyógycipők

Februártól tízszeresére drágulhatnak a gyógycipők

Februártól akár tízszeres árat is elkérhetnek a fájús lábúaktól a gyógycipőért.

Rossz híreket hozott a Népszava a fájós lábúaknak. Februártól ugyanis megszűnik az enyhe lábdeformitás kezelésére szolgáló gyógycipők tb-támogatása. Akinek már felírt ilyen cipőt az orvos, az a vényeket még január 31-ig adja át a lábbelit készítő cipésznek, különben nem számíthat a támogatásra.

cipőkészítés

A cipészek maguk kérték, hogy ne legyen támogatott a C1-es cipő (Fotó: Getty Images)

A jövő hónaptól már csak teljes áron juthatnak hozzá a fájós lábúak az úgynevezett C1-es cipőkhöz.  Akár 80 ezer forintba is kerülhet majd egy pár lábbeli.

Eddig az egészségbiztosító egy ilyen lábbeli közfinanszírozott árát 16 800 forintban határozta meg, és ennek 50 százalékát fizette, azaz a betegnek ugyanennyit kellett hozzátennie térítési díjként.

A speciális lábbelit készítő cipészeknek viszont egy-egy ilyen termék előállításán darabonként több tízezer forint veszteségük volt, ezért maguk a cipészek kérték, hogy a C1-es cipők kerüljenek ki a támogatottak közül.

A lap szerint, akinek a jövőben ilyen gyógycipőre lesz szüksége, piaci árat kell majd fizetnie, azaz a korábbi 8400 forint térítési díj helyett harminc-negyven ezer forintot. Azaz egy pár akár nyolcvanezer forintba is kerülhet a pácienseknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top