nlc.hu
Életmód

Indiai asszony némasági fogadalma

32 éve naponta csak egy órát beszél egy indiai nő

Komoly okból döntött a szótlanság mellett.
némaság

Saraswati Devi 1992-ben tett némasági fogadalmat. Férje 1986-ban halt meg, ezt követően az ideje nagy részét zarándoklatokkal töltötte. 1992-ben az észak-indiai Ayodhya városába is ellátogatott, ahol a hinduk abban az évben leromboltak egy 16. századi mecsetet, mert állításuk szerint az a hindu Ram isten szülőhelyére épült. Mindezt annyira a szívére vette az özvegy, hogy megfogadta, addig nem szólal meg, amíg egy új, Ramnak szentelt templom fel nem épül a városban. Az esküje ebben a hónapban – az ayodhyai Ram Mandir templom felavatásával – véget ér.

Az egyik menye elárulta, hogy Saraswati Devi napi 23 órát hallgat, és csak délben tart egy egyórás szünetet. A fennmaradó időben írásban kommunikált a családjával. „Többnyire megértettük a jelnyelvét, a papírra inkább a bonyolult mondatokat szokta felírni” – mesélte a menye.

Az indiai asszony az elmúlt 32 évben ellátogatott India legjelentősebb hindu templomaihoz, miközben továbbra is kitartott a némasági fogadalma mellett. Január 22-én azonban – amikor felavatják a Ram Mandir templomot – “hivatalosan is véget ér” a szótlansága.

Két éve amúgy beszámoltunk egy amerikai férfiről, aki 17 évig nem szólt egy szót se. Miután szemtanúja volt az 1971-es San Francisco-öbölben történt olajszennyezés által okozott pusztításnak, a környezetvédő John Francis úgy döntött, hogy mindenhová gyalog jár és egy szót sem szól. Indoklása szerint gyakran kapta azon magát, hogy vitába száll másokkal arról a kérdésről, mi értelme is van gyalogolnia. 1973-ban, a születésnapján ezért úgy döntött, hogy felhagy a magyarázkodással, és nem vitatkozik egy napig senkivel, hanem meghallgatja mások mondandóját. Ezt annyira értékes tapasztalatnak találta, hogy másnap is hallgatott. És a következő nap is. Végül 17 évig nem beszélt, kivéve egy anyjához intézett telefonhívást 10 év hallgatás után. Az aktivista szerint a hallgatás által volt képes igazán meghallgatni más embereket, megérteni az őt körülvevő nagyobb világot, és megváltoztatni a személyes kommunikációhoz és a környezeti aktivizmushoz való hozzáállását.

(via)

Kiemelt fotó forrása: YouTube / The Economic Times – videó

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top