nlc.hu
Életmód
Elnöki becenevek

Öreg nagyi, Hústorony és Erszény – amerikai elnökök furcsa becenevei

Alkalmas, Feladat, Brikett, Szivar, Bajusz - így hívták azokat a huligánokat, akiket a Bujtor István alakította Ötvös Csöpi alaposan helybenhagyott a Pogány Madonna egyik emlékezetes jelentében. Kétségkívül parádés becenevek, amelyekhez hasonlóakat - némileg meglepő módon - még a 19. századi amerikai nagypolitikában is találhatunk.

John Adams: A vén süllyedő vagy úszó (Old Sink or Swim)

John Adams, az alapító atyák egyik legnagyobb hatású alakja, az Egyesült Államok második elnöke ezt a magyarul kétségkívül furán hangzó becenevet egyik beszédének központi gondolata után kapta: Süllyedni vagy úszni, túlélni vagy elpusztulni a hazámmal, ez az én megingathatatlan elhatározásom.

James Monroe: Az utolsó háromszögkalapos (Last of the Cocked Hats)

Az Egyesült Államok ötödik elnöke, a Monroe-elv (az amerikai kontinenseket ezután nem tekintik európai hatalmak által gyarmatosítható területnek) megalkotója volt az utolsó a korabeli nagy politikusok közül, aki harcolt a függetlenségi háborúban, amelynek során az amerikai katonák a tricorne-nak is hívott, háromszög-alakú kalapot viselték (amelynek nincs igazán bevett magyar elnevezése).

Andrew Jackson: Éles kés (Sharp Knife)

A rettenhetetlen párbajhősként ismert, harcias Andrew Jackson az 1812–15-ös angol háborúban több ízben is kitüntette magát; ekkoriban ragadt rá ez a kissé indián törzsfőket idéző becenév is. Bár miután az Egyesült Államok hetedik elnökévé választották, valószínűleg már senki nem nevezte így.

Andrew Jackson, az éles kés (forrás: Wikipedia)

Andrew Jackson, az éles kés (forrás: Wikipedia)

Van Buren: Machiavellista Belsazár (Machiavellian Belshazzar)

Ez a becenév nem bók volt, hanem épp ellenkezőleg: Van Burent, az USA nyolcadik elnökét, és az OK szó egyik lehetséges atyját a politikai ügyekben tanúsított őszintétlensége miatt nevezték így ellenlábasai. A machiavellista a közbeszédben ugyebár többnyire gátlástalan, kíméletlen, mindenkin átgázoló, opportunista vezetőre utal, Belsazár pedig egy biblia figura, Babilon züllött és élvhajhász királya, kinek élete tragikus véget ér.

William Henry Harrison: Öreg nagyi (Old Granny)

Bár mai szemmel kissé szokatlannak tűnhet, hogy egy férfit nagyinak – esetleg Vén nyanyának – becézzenek (vagyis inkább gúnyoljanak), a 19. századi Egyesült Államokban viszonylag bevett dolognak számított. Az akkor 68 éves Harrisont is azért nagyizták nyilvánosan a választási kampány során politikai ellenfelei – köztük az akkor elnök Van Buren -, hogy ezzel is érzékeltessék: a férfi már öreg és halvány fogalma sincs, mi folyik körülötte. Harrison ennek ellenére megnyerte a választást, de sok öröme nem telt benne: három héttel beiktatása után megfázott, a betegség tüdőgyulladásba és mellhártyagyulladásba torkollott, és nem sokkal később meghalt.

John Tyler: Ővéletlensége (His Accidency)

A megfejtés egyszerű: Tyler volt Harrison alelnöke, váratlan és korai halála után pedig gyakorlatilag véletlenségből vált elnökké.

Franklin Pierce: Erszény (Purse)

Minden idők egyik legmegnyerőbb külsejű amerikai elnökét, Franklin Pierce-t Jóképű Franknek is becézték, amin nincs is mit magyarázni. De hogy lett belőle Erszény (esetleg Ridikül)? Hát, ez nem teljesen egyértelmű: az egyik forrás szerint ezt a becenevet a barátai adták neki (de hogy miért?); egy másik szerint a név a nagy vagyonára utalt; vagy onnan jött, hogy az elnök részt vett az ún. Gadsden Purchase-ben, mely tranzakció során az Egyesült Államok földeket vásárolt Mexikótól, és ebből lett a mai Arizona, illetve Új-Mexikó állam. De az is lehet, hogy a politikus egyszerűen csak így ejtette a saját vezetéknevét.

Jóképű Frank, másnéven: az Erszény (fotó: Wikipedia)

Jóképű Frank, másnéven: az Erszény (fotó: Wikipedia)

James Buchanan: Tízcentes Jimmy (Ten-Cent Jimmy)

Az USA 15. elnöke akkor kapta ezt a nem túl hízelgő beceneve, mikor kijelentette: napi 10 cent a tisztességes bér a fizikai munkásoknak.

Ulysses S. Grant: Feltétel nélküli megadás Grant (Unconditional Surrender Grant)

Az ifjú Ulysses Grantet (az S-betűt csak később toldotta be a nevébe, amúgy nem jelent semmit) az apja még Haszontalannak (ez angolul viccesebb, mivel nagyon hasonlít az igazi nevére: Useless) hívta, azonban a polgárháború alatt egyre jobb beceneveket kapott: miután 1862-ben elfoglalta a Tennessee állambeli Donelson erődöt, Feltétel nélküli megadás Grantként kezdték emlegetni katonái. De hívták Nagy Kalapácsosnak, ami nemkülönben csodálatos.

James A. Garfield: Csatornainas (Canal Boy)

Az Egyesült Államok 20. elnöke egy régi munkájának köszönheti becenevét: 16 éves korában megszökött otthonról, hogy a Clevelandből Pittsburghbe szállító csatornahajókon dolgozzon. Nem volt túl jó benne; a hat hét alatt, amíg a hajókon dolgozott, 14-szer esett vízbe, végül pedig belázasodott, és haza kellett térnie.

Chester A. Arthur: Gigerlielnök (Dude President)

A valaha élt egyik legjobban öltözött amerikai elnök, az USA elsőszámú úriembereként is ismert, fantasztikus pofaszakállat viselő Chester A. Arthur természetesen páratlan ízlése és stílusérzéke miatt kapta ezt a nevet.

Stephen Grover Cleveland, a hústorony (forrás: Wikipedia)

Stephen Grover Cleveland, a hústorony (forrás: Wikipedia)

Stephen Grover Cleveland: Hústorony bácsi (Uncle Jumbo)

Nem Cleveland volt az Amerikai Egyesült Államok legköverébb elnöke (hanem Hover Taft), de azért így is eléggé tekintélyes méretűre nőtt. További érdekesség, hogy ő volt az USA egyetlen vezetője, aki két nem egymást követő ciklusban duplázott.

Benjamin Harrison: Nagypapa kalapja (Grandfather’s Hat)

Benjamin Harrison az Egyesült Államok 23. elnöke volt, valamint egy korábbi elnök, William Henry Harrison unokája, és hozzá hasonlóan meglehetősen alacsony. Bár nagyon igyekezett kilépni nagyapja árnyékából, nem mindig járt sikerrel. Állítólag azért kapta a “Nagyapa kalapja” becenevet, mert a demokrata karikatúristák gyakran rajzolták őt nagyapja hódkalapjának hatalmas változata mellett állva (vagy azt viselve), valamint azért is, mert a republikánusok a “Nagyapa kalapja passzol Benre” című dallal kampányoltak mellette.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top