nlc.hu
Életmód

Bántó megjegyzések a mindennapokból

„Akkora szemed van, mint az ébresztőóra számlapja!” – Kinyitottuk az anti-bókbödönt

Megvan az a jelenet a Doktor Szöszi második részéből, ahol a bókbödönbe kedvességeket dobálnak be Reese Witherspoon karakterének? Mi is kinyitottuk a bödönt, de semmi jót nem találtunk…

Ha jót nem tudsz mondani, akkor inkább ne mondj semmit! Arra jöttem rá, hogy ez a mondás meglehetősen alul értékelt. Sokan képtelenek arra, hogy csendben maradjanak, és akkor is kimondják, amit gondolnak, amikor jobb lenne, ha nem tennék. Egy régi emlék is felidéződik bennem, ahol megkaptam: a fejem aránytalanul nagy a testemhez képest. Az illető védelmére szóljon, hogy már nem volt teljesen józan, de a kép beleégett a fejembe, és hamar kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ugyanezt a szépen becsomagolt, burkolt bókot – értsd sértést – megtapasztalta. Betti is erről számolt be, sőt, kiderült, hogy ő már az „olyan para-szemed van, mint az Így jártam anyátokkal-ban az egyik szereplőnek” mondattal is találkozott. Innen pedig megindult a lavina…

Vigyázat! A cikk nyomokban szarkazmust tartalmaz.

A nézését, meg a járását, és a beszédét is

A szem a lélek tükre, és úgy tűnik, hogy ehhez sokaknak van hozzáfűznivalója. Az „olyan szép csíkszemed van” erősen rasszista felhangja csak a kezdet, a „gonosz a nézésed” és az „akkora a szemed, mint egy krumpli” új szintre emeli a tekintetek dicséretét. De az abszolút kedvenc egyik olvasónk története: 

egy idős bácsi mondta, még általános iskolás voltam: »akkora szemed van, mint az ébresztőóra számlapja!« Napokig azt nézegettem a tükörben!

Hogy mire gondolt itt az önjelölt költő, elképzelni sem tudjuk, de reméljük, hogy olvasónknak már sikerült azóta megbékélni az észrevételével. Ahogy reméljük másik anonim történetmesélőnknek is, akinek a vadabb, vagányabb énje kapta a bókot, miszerint: „látni a szemedben a romlottságot”.

Az, hogy „szép a szemöldököd” valójában már kispályásnak tűnik ehhez képest, pedig ez is egy egészen érdekes észrevétel valaki szájából. Az pedig, hogy mi akart lenni az „olyan furcsán lépcsőzöl” mögöttes tartalma, sosem fogjuk megtudni. Cserébe kollégánk bevallotta, hogy ma már tudja az „imádom, hogy ilyen sokat beszélsz!” – egyenlő a most már befoghatnáddal…

Jóakarók a pokolból

Van az a típusú ember, aki valószínűleg észre sem veszi, hogy mennyire sértő az, ami kicsúszott a száján. Az olyan szép vagy versenyben döntetlent hirdethetünk az „olyan szép vagy így ellenfényben”, az „olyan szép voltál messziről” valamint az „olyan szép vagy, mint egy váza!” bók-nagykövetei között.

A kategória nagyágyúi persze azok, akik egy szintet megugorva már a családi viszonyokat is képesek behozni egy-egy sértésbe. „Kriszti, annyira szépek a gyerekeid! Hogy mennyire nem hasonlítanak rád!” és „Anyukád szép asszony volt. (kicsit később) Te is az vagy.” A hatásszünetet Oscar-díjas rendezők is megirigyelnék. De a három nővér történetét sem hagyhatjuk ki. „Egy volt kolléganőm kérdezte, hogy hárman vagyunk-e testvérek. Mondtam neki, hogy igen, a nővéreim anyu első házasságából, én a másodikból. Mire ő: ja, igen, ők a rendes házasságából…” Ezek szerint a második házasság már nem igazi? Vagy, hogy is van ez?

És szintén itt gyökerezik a tuskó orvos is, aki szerint a „nagyon szép a méhe és a petefészkei is csodálatosak! Szüljön gyereket!” az a típusú mondat, amit egy nő hallani szeretne.

Bodyshaming a köbön

A megszégyenítés virágzik, mindegy, hogy milyen testrészről vagy alkatról beszélünk, legalább egy ilyen sztorija mindenkinek van. Olvasónk dédnagymamája és nagynénje közötti beszélgetése erre tökéletes példa: „jaj, minek az a fogyókúra, Elza! Nézd meg a Livikét, milyen szép kövér!” De nem ő az egyetlen, akit a testsúlya miatt kritizáltak. „Pár éve egy nagyobb fogyás után anyukám akkori párjának a kisfia a következővel adta tudtomra, hogy szemmel láthatóan lement rólam pár kg: Legutóbb gömbebb volt a fejed!” Jó, a gyerekszájat megbocsátjuk, de ettől sajnos még nem fáj kevésbé a dolog.

A másik véglet, akinek muszáj a vékony testalkatot kritizálnia. Olvasónkra azt mondták: „olyan vékony vagy, mint egy jégkrém pálcika”, de az „Úristen, de vékony vagy!” felkiáltás sem feltétlenül az, amit az ember a bókok közé sorolna. „Tőlem egyszer egy rajzos barátnőm megkérdezte, hogy lerajzolhatja-e a fülem. Tökre bóknak vettem, aztán benyögte, hogy azért kéri, mert »olyan kis csúnya…«” Ha még sosem gondolkodtál azon, hogy a te füled vajon hová sorolható egy egytől-tízig terjedő skálán, talán ideje.

És akkor még nem említettük, hogy „szép a hátsód, mint egy igáslónak”, a „gyönyörű a fogsorod, hol csináltattad?”, az „olyan szép a bőröd, mintha új lenne” vagy a „milyen VIRSLI UJJAID vannak!” megjegyzéseket, amiket talán kedvesnek szántak.

Spoiler: NEM voltak azok.

Modern Rómeók

És végül, de nem utolsó sorban jöjjenek az abszolút toplistás kedvencek, napjaink Rómeói, akik írókat és költőket megszégyenítő igyekezettel próbálják megtalálni a kulcsot a nők szívéhez. A hasonlatok non plus ultrája következik: „elképesztőek az adottságaid, olyan vagy, mint egy vidámpark.” De van ám ott még, ahonnan ez jött. „A srác részegen azt akarta mondani: olyan szép vagy, hogy a napra lehet nézni, rád nem. Helyette annyit mondott, hogy: »inkább a napba nézek, mint rád«”. Igyekezet csillagos ötös, kivitelezés: egyes.

Persze a férjeket sem kell félteni, a következő részleteket értelmezőszótárral együtt mutatjuk:

  • Úgy nézel ki, mint egy Fundamentás!” (Csinos vagy)
  • Olyan a szoknyád, mint a függöny!” (Szép a szoknyád)
  • Krisztike, olyan ügyesen megmostad a hajad!” („Ezt akkor mondta, amikor picit nehezményeztem, hogy soha nem mond szépeket. Szerinte ez az volt” – árulta el olvasónk)
  • Olyan vagy, mint a molylepke” (a milyen az új blúzom? kérdésére válaszolva)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top