nlc.hu
Életmód

Sajóvámosi gigakolbász

Rekordhosszúságú kolbászt készítettek Sajóvámoson – fotók

Órákon át töltötték tizennégyen.

Rekordhosszúságú, 3972 méteres kolbászt készítettek Sajóvámoson, a X. Vámos-Toros napon, ezzel pedig új Guinness-rekord született – számolt be a boon.hu.

gigakolbász

Fotó: MTI/Vajda János

A sajóvámosiak 2020. február 1-jén már elkészítették a Guinness-rekordnak számító, egybefüggő kolbászt – ami akkor 2732 méternyi volt -, ám a “Magyarország és a világ leghosszabb kolbászát töltő” címnek csak egy hétig örülhettek. 2020. február 8-án Győrváron, a VII. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztiválon ugyanis 3490 méter hosszú kolbásszal új Guinness-rekord született. “A sajóvámosiak ezért úgy döntöttek, hogy most megkísérelnek egy új világrekordot felállítani, hogy visszahódítsák a “leghosszabb kolbászt töltők” hazai és világcímét a győrváriaktól.

gigakolbász

Fotó: MTI/Vajda János

 

gigakolbász

Fotó: MTI/Vajda János

Ez sikerült is! Megdöntötték a saját és korábbi rekordot is Sajóvámoson. A péntek reggel 7-től péntek éjfél után 4 percig tartó munkában 3972 méter kolbászt sikerült készíteni a 14 fős kolbásztöltő csapatnak a gasztronómiai fesztiválon. A kolbász töltéséhez mintegy 3 tonna fűszeres alapanyagot használtak fel.

A kolbász amúgy sokoldalú alapanyag, egyszerre népies és gourmet. A legegyszerűbb „parasztreggelikben” épp úgy főszerepet kap, mint az igényes, modern magyar gasztronómiában, a jóféle házi kolbásznak pedig szabályos kultusza van. A kolbászt frissen kisüthetjük vagy rövidebben-hosszan érlelhetjük is. Készülhet sok-sok pirospaprikával és paprika nélkül is. Lehet egészen vékony, mint a cserkészkolbász, de vaskos, akár 5-8 centiméter vastagságú is, mint a kulen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top