nlc.hu
Gasztro

A tökéletes kolbász

Elárulta a titkát a békési kolbászkirály – nem is hinnéd, hogy ezen is múlik a kolbász íze!

A fűszerezés, a füstölés és az érlelés, tárolás tudományát a nagyapjától, édesapjától tanulta Uhrin Mihály.
kolbász

Őrzi és ápolja a családi disznótoros hagyományokat a Békésen született Uhrin Mihály, aki a 24. Csabai Kolbászfesztivál rendhagyó versenyén diadalmaskodott a minap dorkájával, vagyis sertésvakbélbe töltött kolbászával. Egy évig így ő viselheti a kolbászkirály címet – számolt be a beol.hu.

A békési kolbászkirály elárulta: nagyon fontos a hús tökéletes összedolgozottsága, miként az alapanyagé is. Az érett húsnak nagy a szerepe abban, hogy ízletes legyen a kolbász

Elmondása szerint nagyon fontos, hogy a 4 alapfűszerből (az őrölt fűszerpaprikából, az egész köményből, a sóból és a fokhagymából) mennyi kerül a kolbászhúsba. Sőt azt is megtanulta: a kristálycukor jót tesz a kolbásznak. “Ettől lesz szép, márványos a vágási felülete, valamint olyan kémiai reakciókat indít el, melyek a termék eltarthatóságát növelik” – ecsetelte Uhrin Mihály.

Kiemelt kép: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ha kolbászos ételekre vágysz, íme pár recept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top