nlc.hu
Életmód

Energiarabló szokások és megoldásaik

Energiarabló szokások, mégis nap mint nap csináljuk őket – Igen, te is!

Ha úgy érzed, az energiaszintedre már ráférne egy alapos töltés, akkor ideje, hogy egyes szokásoktól végleg elköszönj, másokat viszont bevezess a midennapjaidba.

Amikor ezeket a sorokat írom, odakint mínusz 4 fok van. Hiába a verőfényes napsütés, a csapadékmentes idő ígérete, egyetlen porcikám sem kívánkozik ki, pedig tudom, hamarosan jön az elkerülhetetlen vég, amikor el kell indulnom. A tavaszi fáradtság előjelei már kezdenek megmutatkozni, az energiaszintem a nullához konvergál, és úgy tűnik, hogy ezzel nem vagyok egyedül, még ha idejekorán is van ennek az érzésnek. Ha te is érzed magadon az energia és életerő hiányát, reggelente alig bírsz kimászni az ágyból, a délutánt már két kávé nélkül nem bírod végigcsinálni és a kimerültség konstans állapot, akkor most figyelj.

Legyél te is lajhár!

Lerágott csont a stresszkezelés, de valóban rengeteg energiától megfoszt, ha valamin folyton aggódsz, pörögsz. Megvan az az érzés, amikor valamit sikerül megoldanod, és utána felszabadulsz? Na, pont ezt az, ami hozzád ad és nem elvesz. Dr. Nina Vasan szerint érdemes gyakorolni az éber figyelmet vagy meditációt, ha túl feszült vagy, ám ha úgy érzed, hogy ez nem a te világod, már az is jó, ha találsz olyan elfoglaltságot, ami segít a stresszcsökkentésben. Lehet ez mozgás, egy forró fürdő, főzés, vagy bármi, ami örömöt okoz. Vegyél példát a lajhárokról, akik valószínűleg a világ legnyugodtabb állatai, és tanulj a zen nagyágyúitól!

A kávé paradoxon

Szörnyen sajnáljuk, hogy mi vagyunk a rossz hír hozói, de a koffein nem a barátod. Minél több koffeint fogyasztasz, az egyre inkább kihatással van a kedélyedre, ugyanis fordított arányban működik a hatása és a nagy mennyiség letargikussá tesz. Dr. Alfred Tallia szerint az ok abban keresendő, hogy bár lehet, hogy adott pillanatban a kávé segít felélénkülni, viszont az esti elalvást kitolhatja, amitől borul a cirkadián ritmus, és ez a következő napon fáradtság formájában jelenik meg. Tehát jól gondold meg, megéri még egy csészével meginni? Inkább szánj időt az alvásra. 

Az vagy, amit megeszel

A reggeli rohanásban nincs idő reggelizni? Vagy a meló tornyosul olyan mértékben, hogy az ebédszünet csak annyira elég, hogy bekapj néhány falatot? Akkor ne csodálkozz, ha úgy érzed, a belső elemeid lemerültek. Az agynak szüksége van tápanyagra, Tallia professzor szerint azonban „sok ember kihagy étkezéseket, ami miatt a vércukorszintjük egész nap fel-le ugrál.” Ennek köszönhetően az energiákat a szervezetnek más módon kell mozgósítania, tehát persze, hogy úgy fogod magad érezni, mint a narancs a turmixgépben! A probléma azonban magában hordozza a megoldást is: ne hagyj ki étkezést, és lehetőleg olyan étrendet alakíts ki, ami tápanyagokban gazdag. A feldolgozott élelmiszerektől pedig ha lehet, búcsúzz el. 

Ez egyébként a folyadékpótlásra is igaz: ha nem iszol eleget, ne csodálkozz rajta, hogy délután kettőkor már szunyókálnál egyet az asztalodnál. „Vörösvérsejtjeink oxigént szállítanak. Ideális esetben egy gömbölyű vörösvértest teljes oxigénszállító képességet tesz lehetővé. Amikor kiszáradunk, a vörösvértestek zsugorodnak, és ez csökkenti a sejt azon képességét, hogy teljes mennyiségű oxigént szállítson. Az alacsony oxigénszint fáradtságban, ingerlékenységben és nyugtalanságban nyilvánul meg” – mondja Raelene Brooks a Phoenix-i Egyetem dékánja.

Vedd le a szemed a képernyőről!

Tedd a szívedre a kezed: mennyi időt töltesz képernyő előtt egy nap? „A túl sok idő a telefonnal, a számítógéppel vagy a tévénézéssel töltve fáradtságot okozhat azáltal, hogy megzavarja az alváshoz és a regenerálódáshoz nélkülözhetetlen neurotranszmittereket” – mondja dr. Nina Vasan. Hozzátette, hogy a túl sok képernyőidő szemfáradtságot idéz elő, ami fejfájáshoz vezet és megnehezíti a koncentrálást. Nyilván a digitális korszakban elég nehéz meglenni ezek nélkül – lásd például okostelefon nélkül egy hétig –, viszont a 20-20-20-as szabállyal optimalizálható a helyzet. Ennek lényege, hogy 20 percenként tarts szünetet, amikor 20 méter távolságba nézel 20 másodpercig, hogy a szemed ellazuljon.

Mozgósítsd magadat

Nem mozogsz, mert fáradtnak érzed magad? Kutatások szerint pont azzal lehet az energiaszintet növelni, ha naponta, de legalábbis rendszeresen mozogsz. Nem kell élsportolókat megszégyenítő tevékenységben gondolkodni, viszont némi aktivitás jó, ha minden nap befigyel. „Még az alacsony hatású mozgásról is kimutatták, hogy növeli az oxigénáramlást és a hormonszintet, ami energialöketet ad – magyarázta Vasan. – Ez az első számú tipp, amelyet mindenkinek ajánlok, aki fáradtnak érzi magát.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top