nlc.hu
Életmód

Szúnyoginvázió 2024

Nagyon durva szúnyoginvázió jöhet idén nyáron

Iszonyúan elszaporodhatnak a vérszívók a nyári hónapokra, már most vészjósló jelek mutatkoznak.
szúnyog

Az elmúlt fél évben jelentős mennyiségű csapadék hullott le Magyarországon, a talaj pedig számos helyen telítődött, nem szivárgott el a víz, ami kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének, illetve a szúnyogok szaporodásának. Az InfoRádiónak nyilatkozó Sáringer-Kenyeres Tamás entomológus szerint akkor számíthatunk nagyobb invázióra, amikor a magasabb hőmérséklet hatására a klasszikus lárvatenyésző helyeken megindul a felmelegedés, majd kikelnek a tojások, a lárvák pedig kifejlődnek és kirajzanak. 

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy Zala és Vas vármegyében, valamint több alföldi részen is hatalmas belvízterületek vannak, és ezeken a helyeken még a kevesebb lehullott csapadék sem tud elszivárogni, hanem megáll, ami kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének, illetve a szúnyogok szaporodásának.

„A jelenlegi csapadékviszonyok azt vetítik előre, hogy lesz gondunk a következő időszakban” – hangsúlyozta Sáringer-Kenyeres Tamás.

Amúgy nemcsak zavaró a szúnyogcsípések viszketése, hanem az egészségünkre is káros hatással lehet. Nem csak a szúrások elfertőződéséről van szó: a rengeteg kemikália sem tesz jót a bőrünknek, amit magunkra kenünk vagy fújunk a szúnyogok elriasztása érdekében. Korábban már bemutattunk néhány természetes módszert, amivel elűzhetjük ezeket a rovarokat.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top