nlc.hu
Életmód

Leáll a Telekom a négynapos munkahéttel

Megbukott a négynapos munkahét a Telekomnál, nem találták elég hatékonynak

Nem vált be náluk.
4 napos munkahét

Lezárja a Magyar Telekom a négynapos munkahét tesztprogramját, február 29-én vége lesz a projektnek – értesült a hvg.hu. A cégnél a 2022 nyara óta működő tesztprogramban arra jutottak, hogy „a négynapos modell nem alkalmazható egységesen minden munkatársra”, és „többségük munkája jellege vagy élethelyzete miatt nem tudott ebben a modellben kellő hatékonysággal dolgozni”.

Mint a portál megjegyzi, a cég korábban azzal büszkélkedett, hogy a négynapos munkahét ötlete igen népszerű a tesztelők között. Hónapokkal a projekt elindítása után arról számoltak be, hogy a három egybefüggő szabadnap kiegyensúlyozottabbá teszi a dolgozóikat, és utána nagyobb hatékonysággal tudnak teljesíteni a munkahelyükön.

A Magyar Telekom amúgy az itthoni nagyvállalatok közül elsőként a jelentette be, hogy kísérleti programot indít a 4 napos munkahét tesztelésére. Első körben négy hónapon keresztül, négy csapat dolgozott 4 napos munkarendben, változatlan alapbér mellett. Majd 2022 novemberében a cég úgy határozott, hogy további területek bevonásával, több kollégával folytatja a tesztidőszakot 2023. augusztus végéig.

Egyébként egy 2022-es közvéleménykutatás szerint a magyar dolgozók 84 százaléka átállna a négynapos munkahétre. Az akkori felmérésből az derült ki, hogy sokan még akkor is vállalnák ezt, ha 9 vagy akár 10 órára nőne a munkaidő a munkanapon, és a most megszokott modellnél még az is népszerűbb lenne, hogyha – nyolcórás munkanap esetén – csökkentett bér járna a munkahét megrövidítése miatt. Igaz, a négynapos munkahéttel kapcsolatban azért vannak fenntartások, például a jövedelem miatt, de vannak, akik amiatt aggódnak, hogy így esetleg hosszú távon bizonytalan lenne a munkahelyük. Az említett kutatás szerint a magyarok többsége úgy véli, a négynapos munkahét segítheti a munka-magánélet egyensúlyt, valamint a többség a pénteket preferálná szabadnapként, a hétfő lett a második helyezett, az idősebbek azonban kevésbé változtatnának az ötnapos munkahéten, mint a fiatalok.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top