nlc.hu
Életmód

Bírság vezetés közbeni vakarózásért

Megvakarta a fejét vezetés közben, 150 ezres bírságot kapott

Az informatikusként dolgozó férfi nem hagyta annyiban. Kiderítette, hibázott az AI-alapú kamerarendszer.

Egy holland férfi 380 eurós (átszámítva mintegy 150 ezer forintos) pénzbírságot kapott tavaly novemberben, mert egy hónappal korábban vezetés közben állítólag a mobiltelefonján beszélt. Tim Hansen teljesen megdöbbent ezen, mert nem emlékezett arra, hogy mobilozott volna vezetés közben.

Úgy döntött, hogy megnézi a terhelő fotót a rendőrségen. A felvételen első pillantásra úgy tűnik, hogy Hansen valóban a telefonján beszél, de közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy valójában semmi sincs a kezében. Egyszerűen a fejét vakarta, a mesterséges intelligencia alapú kamera pedig összetévesztette a keze pozícióját azzal, hogy egy mobiltelefont tart. Ami még megdöbbentőbb, hogy a fényképet ellenőrző és a bírságát érvényesítő hatósági személy sem vette ezt észre.

autós

Tim Hansen nem mobilozott vezetés közben, csupán a fejét vakarta – Forrás: Monocam / odditycentral.com

Ennek nyomán Hansen abban bízik, hogy törlik a bírságát, de még legalább 26 hetet kell várnia a hivatalos döntésre.  A vele történtek mindenesetre azt bizonyítják, hogy messze nem 100 százalékos megbízhatóságúak az IA-alapú kamerarendszerek.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top