nlc.hu
Életmód

Mit várnak a nők a munkahelytől?

A nők nemcsak több fizetést, hanem valami többet akarnak egy munkahelytől

A Gallup jelentése szerint jelentős különbségek vannak a férfiak és a nők között azon a téren, hogy mit várnak egy munkahelytől.

A Gallup (az egyik vezető amerikai piac- és közvéleménykutató intézet) tanulmánya azt vizsgálta, hogy a nők és férfiak mit várnak a munkahelyüktől, és a kutatók olyan jelentős különbségeket találtak, amelyek hatással lehetnek arra, hogy a vállalatok hogyan toborozzák és tartják meg a munkavállalókat.

Munka vs. magánélet

A tanulmány egy 13 ezer amerikai munkavállaló körében végzett felmérésből merített, akiket arról kérdeztek, hogy mi számít nekik értéknek egy munkahelyen. Az eredmények áttekintése során kiderült, hogy a jobb fizetés és juttatások, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának javítása mind a férfiak, mind a nők számára a legfontosabb prioritás volt. Azonban míg a nők és a férfiak hasonló arányban – 65, illetve 63 százalék – mondták, hogy a jobb jövedelem és a juttatások nagyon fontosak számukra, a nők szerint más tényezők ugyanolyan fontosnak minősülnek.

A listát a nők 66 százalékos arányban a munka és a magánélet egyensúlyának elérése vezette, azaz ez volt az, amit a nők a legfontosabbnak tartottak egy új munkahely keresése során, utána szorosan jött a fizetés és a juttatás kérdése. 

Ha tehát több pénzt ajánlanak egy női munkaerőnek a munkahelyen, de a munka-magánélet egyensúlyt nem biztosítják számára közben, akkor hosszú távon valószínűleg nem tudja ez a munkahely megtartani a női munkavállalót.

A nők emellett 62 százalékban olyan munkát akartak találni, amely „lehetővé teszi számomra, hogy azt csináljam, amihez a legjobban értek”. A férfiak többsége egyetértett ebben a nőkkel, de kisebb arányban: 56 százalékuk szerint nagyon fontos, hogy olyan munkát találjanak, amely segíti őket a nagyobb jólét elérésében, míg csak 53 százalékuk szerint nagyon fontos az olyan munka, amely lehetővé teszi számukra, hogy azt tegyék, amihez a legjobban értenek.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Munkahelyi környezet

A legjelentősebb különbség azonban abban mutatkozott, hogy a férfiak és a nők hogyan értékelik a munkahelyen a sokszínűséget és elfogadást – a nők számára ez volt az ötödik legfontosabb tényező a nagyobb stabilitás és a munkahelyi biztonság mögött: a nők valamivel több mint fele mondta, hogy ez nagyon fontos volt számára, amikor új munkahelyet fontolgatott. A férfiaknál viszont csak minden harmadik válaszolta azt, hogy a munkahelyi légkör, elfogadás kifejezetten számít a döntéskor, hogy elvállaljon-e egy állást.

A szakemberek szerint a vállalatoknak a férfi és női preferenciákat figyelembe véve kellene kialakítani a munkahelyi környezetet, elvárásokat és vállalati kultúrát.

A rugalmasság elengedhetetlen lenne a munkahelyek részéről ahhoz, hogy megtartsák a munkavállalóikat, különös tekintettel a nőkre.

Modernizálni kell a munkához való hozzáállást a vállalatok részéről is, mert egyre több munkaerő számára az emberközpontúság kerül előtérbe, amikor munkahelyet vált, ami gyakran többet ér, mint a kicsivel több fizetés.

A munkahelyi kapcsolatok értéke

Az emberközpontúság többek között abban is megmutatkozik, hogy mennyire törődnek a kapcsolatok építésével a munkahelyen. A legtöbb kapcsolatban férfiak és nők egyaránt azt szeretnék, hogy lássák, meghallgassák, elismerjék és értékeljék őket. A munkahelyen sincs ez másképp. A kutatók szerint a nők a kapcsolatokban a következőket értékelik a legjobban:

  • bizalom egymás tetteiben és szavaiban,
  • a vélemények sokszínűsége,
  • egymás nézőpontjának figyelembevétele,
  • egymás hátterének tisztelete.

Ha a nők pozitív kapcsolatokat ápolnak a munkahelyükön, boldogabbak lesznek és elkötelezettebbé válnak a cég felé. A Gallup Women in America: Work and Life Well-Lived (Jól megélt munka és élet) című jelentésében azt találták, hogy

a nők kétharmada szerint a munka szociális része a fő ok, amiért az adott munkahelyen dolgozik.

Megállapították, hogy azoknál a vállalatoknál, ahol hiányoznak a jó munkahelyi kapcsolatok, csökken a termelékenység, ám ha van egy legjobb barát a munkahelyen, az hozzájárul a jobb teljesítményhez, beleértve a nyereségességet, a biztonságot, a készletellenőrzést, és legfőképpen az ügyfelek érzelmi kötődését és a szervezet iránti lojalitását. A kutatók javaslata a főnökök számára az, hogy a munkahelyen belül a kapcsolatépítést helyezzék előtérbe, ugyanis a jelentés szerint a jó munkahelyi kapcsolatok hatására a nők teljesítménye 33 százalékkal javul, 75 százakkal elkötelezettebbek a vállalat iránt, és 49 százalékkal kisebb valószínűséggel mondanak fel.

Források: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top