Életmód

Gyűlölöd a munkádat? Adunk pár tippet, hogy jobb legyen

Könnyebben változtatunk a munkahelyünkön, mint húsz éve, de azért nem érdemes az első probléma miatt felmondani.

Nem beszélünk le a felmondásról, ha tényleg fizikailag fáj bejárni a munkahelyedre, és legszívesebben felgyújtanád az egészet. Főleg, ha van egy jobb lehetőséged –  mindenképp érdemes tovább lépni. Ha viszont csak olyan pozícióban vagy, ami unalmas, de a jövőben lehet, hogy jobb lesz a helyzet, vagy ez az egyetlen munkahely, ahol jelenleg dolgozni tudsz, lehet, hogy érdemes egy kicsit várni, hiszen a számlákat pont nem érdekli, hogy szereted-e a munkádat vagy sem, kíméletlenül jönnek minden hónapban.

Dylan Buckley motivációs tréner azt javasolja az ilyen helyzetekre, hogy alakítsd át a gondolkodásodat, mert lehet, hogy máris nem lesz olyan borzasztó az a munkahely, ahol épp olyan borzalmasan érzed magad. Tippjei a következők:

1. Találd meg, hogy pontosan mitől vagy elégedetlen

Buckley szerint a legjobb, ha leülsz egy papírral, és felírod a jó és a rossz dolgokat a munkahelyedről, sok esetben ugyanis az a probléma, hogy a rossz élmények felnagyítódnak a fejünkben, míg a jókat természetesnek vesszük. Vizsgáld meg alaposan egy napodat, szedd össze, hogy mi zavar, mitől vagy boldogtalan ebben az állásban, kivel van bajod. Ha pontosan leírod, mitől vagy elégedetlen, azzal már tudsz valamit kezdeni, kiderülhet ugyanis, hogy nem a munkahellyel van a problémád, hanem egy olyan részével, amin tudsz javítani.

2. Koncentrálj a pozitívumokra

Ha már megírtad a jó-rossz listát, alaposan nézd meg magadnak a pozitív oldalt. Mindig lehet találni a rossz állásban is valami jót, ha mást nem, minimum azt, hogy legalább létezik. Lehet pozitívum egy olyan apróság is, mint hogy közel van az otthonodhoz, korlátlanul ihatsz kávét, vagy hogy jókat lehet trécselni a kollégákkal. Kapaszkodj ezekbe a pozitívumokba, és ha kell, mantrázd magadnak, hogy ezek miatt jó ott dolgozni, ettől hamar jobban érzed magad a munkahelyeden.

munkahely motiváció állás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. Találj célt a munkádban

Minden munkának van célja, találd meg, mi az, ami téged motivál a tiédben. Aki egy áruházban pakolja a polcokat, érezheti azt, hogy segít a munkájával rengeteg embernek, hogy megtalálják a létfenntartáshoz szükséges eszközöket. Aki könyvelőként számol egész nap, annak lehet motiváció, hogy nélküle az ügyfelek teljesen el lennének veszve, és sorra kapnák a büntetéseket. Bármit csinálsz, segítesz vele valakinek abban, hogy az életét rendesen tudja élni. Ez pedig remek cél.

4. Tedd értékessé a szabadidődet 

Amikor sem a munkádat, sem a magánéletedet nem szereted, az az igazi Armageddon. Mivel a munkahelyed felett kevesebb kontrollod van, érdemes a magánéleteden kezdeni a felújítást. Gondold át, mivel szeretnéd tölteni a szabadidődet, mi tölt el örömmel, mi az, amitől tényleg kikapcsolsz. Amikor elkezdesz dolgozni azon, hogy a magánéletedben jól érezd magad, megváltozik a fókuszod, ettől pedig javulni kezd az életed a többi területen is.

5. Vedd át a hatalmat a saját munkád felett

El kell fogadni, hogy nem tudunk mindent irányítani. Nem tudjuk a főnököt megváltoztatni, hogy kedvesebb legyen, nem tudjuk befolyásolni a beosztásunkat, nem tudjuk az egész munkahelyet átformálni a saját kedvünkre, ezért arra kell koncentrálni, amire van hatásunk. Ez pedig a saját munkánk. Tedd bele minden energiádat és tudásodat, végezd úgy, mintha ez lenne a világon a legfontosabb munka, tegyél meg minden tőled telhetőt, és sokkal jobban fogod érezni magad. Olyan lépés ez, ami akár előléptetést vagy új, jobb lehetőséget is hozhat eléd.

Ebben a pillanatban talán nem tudsz munkahelyet váltani, de azért nem vagy teljesen tehetetlen. Buckley tippjeivel sokat segíthetsz magadnak abban, hogy az utálat átforduljon, vagy legalább elviselhetőnek érezd a helyzetet. Közben pedig, amíg várnod kell, nézelődj, keress folyamatosan új állást, képezd magad, találd meg, mit szeretnél dolgozni, és ha már konkrét terveid vannak, lépj egy nagyot az ismeretlenbe, mert nem vagy te fa, hogy gyökeret verj egy rossz munkahelyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top