nlc.hu
Életmód

Különleges tüdőműtét

Bravúros tüdőműtétet végeztek a szolnoki kórházban

Kockázatos volt és bonyolult, de sikerült a szakembereknek.
műtét,

Különleges tüdőműtéten esett át egy hagyományos technikával nem operálható idős beteg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben. Magyarországon jelenleg két sebészeti klinika mellett csak a szolnoki kórházban végeznek ilyen beavatkozásokat. Mint az MTI írja, a sikeres mellkasi műtéten átesett 80 éves beteg már az otthonában lábadozik.

Szántó Zoltán, az operációt végző főorvost elmondta, hogy az utóbbi időben már komoly gyakorlatot szereztek az ilyen műtétek elvégzésében, ezúttal azonban a korábbiaknál is bonyolultabb volt a dolguk. A beteg jobb felső tüdőlebenyét kellett eltávolítani egy daganat miatt, ám tíz évvel ezelőtt már ugyanígy eltávolították a bal felső lebenyt. Úgy kellett megoldani a műtétet, hogy közben a nagyobb méretű jobb tüdő nem lélegzik, és csak a csonkolt bal tüdővel tud levegőt venni a beteg – ismertette.

Parham Choroomi aneszteziológus adjunktus nagy szakértője a mélyaltatás és izomlazítás nélküli műtéti technikának, így neki köszönhető, hogy ilyen körülmények között elvégezhették a beavatkozást.

Egy ilyen nagy kockázatú, a hagyományostól merőben eltérő műtét nagy kihívás az operáló orvos számára, ezúttal ugyanis mozgó rekeszizom, szív és tüdő között, pár centiméteres kis területen kell a daganatos lebeny eltávolításához a preparáló munkát elvégezni – hangsúlyozta a főorvos. A sebész ilyenkor egy folyamatosan mozgó-hullámzó képet lát az endoszkópos képernyőn, s ha egy kicsit is hajlamos a tengeri betegségre, akkor képtelen végrehajtani ezt a műtéti technikát – közölte a szakember.

Az elmúlt években számos olyan műtét zajlott le a vármegyei kórházban, amellyel az orvosok olyan betegeken is segíteni tudtak, akiket idős koruk vagy egyéb alapbetegségeik miatt hagyományos altatásos érzéstelenítéssel nem lehetett operálni. A korábbi módszerekkel ők nem bírták volna el a műtéttel járó megterhelést, ám az utóbbi időben ugrásszerűen fejlődött mind az endoszkópos mellkassebészeti technika, mind az anesztézia. Ennek köszönhető a mostani bravúros operáció is.

Nemrég a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján végeztek el egy ugyancsak bravúros és egyben úttörő műtétet. Olyan májtranszplantációt hajtottak végre az orvosok, amely egy donorszerv kettéosztásával két személy életét mentette meg. Az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül érkezett máj kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a beteg kisgyermekbe ültessék be, a nagyobb részét pedig egy 35 éves, májdaganatban szenvedő fiatal férfi kaphassa meg.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top