nlc.hu
Életmód
Kiderült: ezt jelenti, ha álmában megcsal a párod

Kiderült: ezt jelenti, ha álmában megcsal a párod

Egy idegsebész reagált a kérdések egyik örök klasszikusára: nagyobb eséllyel lépünk-e félre akkor, ha álmunkban hűtlenkedünk.

Szinte mindenkivel előfordul élete során, hogy szexuális álomból ébred, az álomban pedig nem valódi párja szerepel. Egészen széles skálán mozog, hogy kik kúszhatnak be a képzeletünkbe, amikor alszunk: volt szerelmek, barátok, ismerősök, munkatársak vagy akár teljesen ismeretlen személyek. Ezek az álmok ritkán felelnek meg annak a vágynak, amit valójában érzünk, még ritkábban egyeznek az igazi szándékunkkal, és sokkal több szimbolizmust, árnyalatot, tudatalatti érzelmet vagy akár félelmet fejeznek ki annál, mint hogy általános érvényű szabályokat lehetne felállítani a jelenséggel kapcsolatban.

Nem jelent megcsalási vágyat

Egy neves idegsebész azonban Ezért álmodsz című, hamarosan megjelenő könyvében azt mondja, minden egyediség ellenére szinte teljesen kizárható, hogy aggodalomra adna okot bárkinél is valamiféle szexuális álom. Dr. Rahul Jandial állítása szerint

nagyon is gyakori, hogy valaki mással élünk meg erotikus élményt álmunkban, nem pedig a párunkkal, a valóságban pedig szó sincs arról, hogy a tudatalattink ezzel azt jelezné, meg szeretnénk csalni a párunkat.

A hűtlenségről szóló álmok nem azt jelzik, hogy hűtlenek akarunk lenni” – írja a könyvében. – A partner megcsalása egy álom során egyszerűen csak a kíváncsiság jele lehet, egy normális szexuális izgalom része, nem pedig annak a vágya, hogy szeretne kilépni vagy kikacsintani az illető a párkapcsolatából.”

Az a kérdés, hogyan reagálunk rá ébren

Az viszont, hogy ezekre a pikáns álmokra hogyan reagálunk ébredés után, már fontosabb kérdés, jól tükrözi ugyanis kapcsolatunk aktuális állapotát. Ha problémás, diszharmonikus vagy feszültségekkel küzdő párkapcsolatban élük, akkor a szakértő szerint ezek a szexuális álmok jó eséllyel csökkenteni fogják a soron következő napokban a szeretet és intimitás érzéseit, növelik a távolságtartást. Ezzel szemben egy jól funkcionáló kapcsolatra gyakorlatilag semmilyen hatással nincs az, amit álmodtunk.

Jandial szerint azok a szexuális álmok, amelyekben korábbi partnerünk bukkan fel, szintén meglehetősen gyakoriak, egyáltalán nem biztos, hogy azt jelentik, vissza szeretnénk kapni az illetőt akár az életünkbe, akár az ágyunkba. „Számos tanulmány alapján ennek éppen az ellenkezője igaz. Ezek az álmok segíthetnek nekünk feldolgozni az érzelmeket egy szakítás után, leginkább arra jók, hogy elősegítsék számunkra a továbblépést és a korábban elvarratlan szálak eldolgozását.”

Lehet pusztán csak reakció is

Az idegsebész szerint az összes álomnak nagyjából tizenketted részében szerepel szexuális jellegű képi anyag, tehát nem is annyira ritka az ilyesmi, igaz, ezekre még csak nem is feltétlenül emlékszünk. Külön érdekesség pedig, hogy sokszor még csak nem is kell különösebb lelki vagy érzelmi okot keresnünk a háttérben, egyszerűen fizikai jelenségről van szó.

Az alvás REM fázisa során ugyanis az agy nagyon aktív, ez pedig a test egyéb részeire is kihat, többek között a nemi szervekre. Az erekció és a klitorisz vérbősége pedig fizikai izgalmat hozhat létre, melyhez szinte természetes módon társít álomképeket az agy. Nem kell tehát a legrosszabbra gondolni, ha mással álmodunk. Könnyen lehet, hogy egészen egyszerű biológiai reakció áll a háttérben.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top