nlc.hu
Életmód

Érzelmi megcsalás jelei

10 árulkodó jel, amiről felismerheted az érzelmi megcsalást

A megcsalásnak több fajtája is létezik, de mind közül talán a legveszélyesebb az érzelmi alapú, aminek a jeleit könnyen felismerheted.
Jelent a Hirtelen 30 című filmből

Nem hisszük, hogy különösebben magyarázni kellene, mi is az az érzelmi megcsalás, a lényeg, hogy itt már sokkal komolyabb következménye lehet a dolgoknak, mint egy érzelmek nélküli fizikai félrelépésnek. Ráadásul ez olyan mértékben veszi el a figyelmet az elsődleges kapcsolattól, hogy biztosan meglesz a böjtje, ha nem is szakítás, de legalábbis bizalomvesztés formájában. Az érzelmi megcsalás emellett könnyen fizikait szül, tehát fontos, hogy idejében felismerd és tegyél ellene, ha szeretnéd a kapcsolatodat megmenteni. 

Árulkodó jelek 

Ahhoz, hogy a hűtlenségnek ezt a típusát felismerd, fontos megtalálni, hol húzódik a határ barátság és érzelmi elköteleződés között. Mutatjuk, milyen aggasztó jeleket keress, akár a párodon, akár a saját életedben, hiszen az is lehet, hogy te estél áldozatául a jelenségnek, csak még nem ismerted fel

  • Ha szexuális feszültséget érzel egy barát iránt, gyakran flörtölsz vele, esetleg a párod tesz így.
  • Ha azokat a bizonyos határokat, amiben korábban megállapodtatok a partnereddel, egyikőtök átlépi.
  • Több időt töltesz egy másik emberrel, mint a saját társaddal, vagy ellenkezőleg, ő tölt feltűnően sok időt egy másik személy társaságában.
  • A párod titkolja azokat a dolgokat, amiket ezzel a barátjával tett, vagy pont fordítva, te nem mondod el az igazat egy másik személlyel kapcsolatban.
  • Olyan információk kerülnek ki a kapcsolatból, amik személyesek, akár egy-egy vita is. 
  • A szöveges üzenetek kacérak, sok-sok hangulatjellel körítve. Jellemzően ezek titkosak, sőt, az is előfordul, hogy törlésre kerülnek, nehogy véletlenül a pár egyik fele meglássa. Itt jegyeznénk meg, hogy a rengeteg mobilozás is erre utalhat.
  • Gondolatokat, érzéseket, információkat osztasz meg egy személlyel, amiről a partnered nem tud, vagy akár fordítva, ő tárulkozik ki másnak.
  • Nem a párod az első személy, akivel megosztanád az örömödet, bánatodat, hanem ezt a barát. Vigasztalást is tőle vársz. 
  • Folyton összeméred a partnered és a barátot, netán a párod teszi ugyanezt, akár hangosan is. 

Tegyél ellene! 

Ahhoz, hogy az érzelmi megcsalás leállítható, visszafordítható legyen, zéró toleranciát kell hirdetni azzal a baráttal szemben, aki kiváltja az érzéseket, ami nem könnyű, de ahhoz, hogy a kapcsolat megmenthető legyen, ez az egyetlen mód. Így kezdj neki: 

1. Emeled ki a barátot a szürke zónából. Többé ne folytass vele privát beszélgetéseket és ne ossz meg információkat akár magadról, akár a kapcsolatodról. Ha korábban titkolóztál ezekről a beszélgetésekről, akkor ezen a téren is felszabadulhatsz. 

2. Nagyon nehéz, de őszintén kommunikálj a helyzetről a pároddal. Beszélj vele a történtekről, és ha ezek után közösen úgy döntötök, hogy a harmadik fél barátsága fontos, akkor vond be a társadat is ebbe a helyzetbe.  

3. Az sem árthat, ha őszintén feltárod magadban, miért szabotálod a saját kapcsolatodat. Nehezen tudsz elköteleződni? Netán ki akarsz lépni, de félsz a döntésed következményeitől? Esetleg úgy érzed, a párod nem becsül meg? Mindegy, mi az oka, fontos, hogy vállald a saját érzéseidet magaddal szemben. Ha ez saját erőből nem megy, egy szakember is sokat tud segíteni a válaszok megtalálásában. 

4. Előfordulhat, hogy nem akarsz lemondani a barátságról. Ebben az esetben húzz erősebb határokat és maradj érzelmileg fegyelmezett. Vizsgáld meg, mi az, ami már erősen túlmutat egy szimpla baráti gesztuson és tartsd magad ahhoz, hogy ezt a határt sosem léped át. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top