nlc.hu
Életmód
Csúcsot dönthet idén a Horvátországban nyaraló magyarok száma

Csúcsot dönthet idén a Horvátországban nyaraló magyarok száma

Idén is olcsóbbra jön ki a Balatonnál.

Évek óta a legnépszerűbb külföldi úti cél nyáron Horvátország. 2019-ben több mint 640 ezren utaztak üdülni oda, a pandémia éveiben ez a szám kicsit visszaesett, tavaly viszont csúcsra ért (2023-ban 728 ezer magyar nyaralt Horvátországban). A Horvát Idegenforgalmi Közösség számításai szerint idén ez a rekord is megdőlhet, azaz minden eddiginél több magyar utazhat 2024 nyarán az Adriára – számolt be az RTL Híradó. Az első negyedévben máris 9 százalékos a növekedés a tavalyihoz képest.

Egy helyi utazásszervező szerint továbbra is olcsóbban jöhet ki az, aki az Adriát választja a Balaton helyett, annak ellenére, hogy 10 százalékos élelmiszerdrágulás tapasztalható Horvátországban. Különösen a bevásárlás és az éttermi-fogyasztás olcsóbb, mint Magyarországon. 

A legtöbben autóval utaznak a horvát tengerpartra, de a vonat is egyre népszerűbb. A MÁV július közepétől heti 3 járatot indít Budapestről az Adriára, az odatartó IC-kre már a jegyek felét eladták szeptemberig.

A 2022-ben a The Guardian által Európa 10 legjobb vasúti élményutazása közé választott járat Budapestről minden kedden, pénteken és vasárnap; Splitből minden hétfőn, szerdán és szombaton indul. A 789 kilométeres távon családok 4 vagy 6 ágyas fülkében, a párok és a kisebb családok 1-3 ágyas hálókocsi-fülkékben foglalhatnak helyet. A járat minden kocsija légkondicionált.

Annak, aki a horvát tengerpartra készül, érdemes minél hamarabb eurót váltani, valamint már most lefoglalni a nyaralásokat, előre kifizetni a szállást, ezzel ugyanis befixálható az ár. Az RTL Híradó által megkérdezett pénzügyi szakértő szerint gyengülhet a forint a közeljövőben, egy 4 tagú család így akár 10 ezer forintnál is többet spórolhat a nyaraláson.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top