nlc.hu
Életmód
Ezen múlik a szerelem első látásra

Kiderült: ezen múlik, hogy szerelmes leszel-e első látásra

Nemcsak filmeken, de a valóságban is létezik az érzés, amikor megpillantjuk a másikat, és azonnal szerelembe esünk. De vajon hogyan alakul ki ez, és mi lehet az oka?

Meglátja egymást a két főhős, földbe gyökerezik a lábuk, azonnal tudják ők is és mi, nézők is, hogy ettől a pillanattól megváltozik az életük, megszólalnak a vonósok és megjelenik a szivárvány is a háttérben az égen, mert ez bizony nem más, mint szerelem, méghozzá első látásra. Mindannyian ismerjük film-, zene- vagy könyvélményeinkből ezt az érzést, és rengetegen saját életükből is. Akik már megtapasztalták, azok azért, akik pedig nem, ők meg azért szeretnék átélni vagy újra átélni, nem hiába olyan sokakat foglalkoztató kérdés, hogy vajon hogyan és mitől alakul ki ez a furcsa, mindent elsöprő élmény, ez a mesésnek ható vonzalom valaki iránt, akit még csak nem is ismerünk. És igen, mint annyi mindenre, erre a jelenségre is akad néhány tudományos magyarázat, természetesen túl a külsőségeken.

Tükörneuronok

A tükörneuronok rendszere kulcsszerepet játszik az emberi empátiában és abban, hogy megfejtsük, értelmezzük sőt megértsük a másik ember viselkedését. Amikor valakivel találkozunk, és észleljük az illető testbeszédét, mimikáját vagy érzelmi reakcióit, akkor ezek a neuronok aktiválódnak, segítségünkre sietnek az érzelmek tükrözésében, ez a fajta azonnali érzelmi rezonancia pedig hozzájárul ahhoz, hogy mély szimpátiát vagy akár vonzalmat érezzünk a másik iránt.

Önértékelés

Amikor valaki, akit éppen csak megismertünk, pozitív megerősítést és visszajelzést ad akár tettekkel, akár bókkal, akár egy elismerő pillantással, amikor olyan tulajdonságainkat tükrözi vissza, amelyre mi magunk büszkék vagyunk, az megerősíti az önbizalmunkat, jót tesz énképünknek és önértékelésünknek és igen, növeli szemünkben az illető vonzerejét is.

Maga a környezet

Egy hagyományos értelemben romantikusnak vett helyszín nagyban növeli annak esélyeit, hogy a környezetünkben felbukkanó emberekre is romantikus módon reagáljunk: egy naplementés tengerpart, egy hangulatos kerthelyiség szinte megalapozza ennek az érzésnek a lehetőségét.

Pszichés állapotunk

Ismerünk igazán váratlan fordulatokkal tarkított történeteket, kivételek is mindig akadnak, a kutatók szerint mégis sokkal nagyobb eséllyel érzünk azonnali vonzalmat, ha boldogok vagyunk és érzelmileg nyitottabb az állapotunk. Talán valahonnan innen ered az elképzelés, hogy rágörcsölés helyett próbáljuk meg elengedni a szerelmet, és ha így teszünk, akkor majd érkezni is fog. Persze könnyű ezt mondani…

Az ideális partner képe

Szinte mindannyiunkban él egy kialakított kép az ideális társról. Ez persze nem jelent konkrét személyleírást, de nagy vonalakban azért mégis el tudjuk mondani tapasztalataink és a bennünket ért kulturális hatások alapján, hogy nagyjából milyen partnerre vágyunk. Amikor valakiről úgy ítéljük meg, hogy megfelel ennek a mentális képnek, intenzíven reagálhatunk rá, hiszen úgy tűnik, hogy tökéletesen illeszkedik vágyainkhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top