A mediterrán diéta folyamatos alkalmazása csaknem negyedével csökkenti az olyan akár halálos betegségek, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát – áll egy új tanulmányban.
A kutatás vezető szerzője, Dr. Samia Mora, a bostoni Brigham and Women’s Hospital orvosa azt mondja, azok a nők, akik szeretnének sokáig élni, figyeljenek az étrendjükre.
A mediterrán étrend már régóta előkelő helyen áll a táplálkozási szakértők legegészségesebb étrendjeinek listáján.
Nagymértékben támaszkodik a növényekre (diófélék, magvak, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek), és fő zsírforrása az olívaolaj.
Az étrendet folytatók mérsékelt mennyiségű halat, baromfihúst, tejterméket, tojást és alkoholt fogyasztanak, és hajlamosak kerülni a vörös húst, a cukros ételeket és a feldolgozott élelmiszereket.
A most publikált tanulmány készítői több mint 25 éven keresztül követték nyomon az egészségügyi eredményeket több mint 25 ezer résztvevő esetében. A vizsgálatban részt vevő összes nőt egészségesnek tekintették, amikor elkezdték a kutatást.
A diétát nem követőkhöz képest, a mediterrán diétás életmódnak leginkább megfelelők esetében 17%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség miatti halálozás, és 20%-kal kisebb az esélye a halálos rák kialakulásának – írja a UPI.