nlc.hu
Életmód
A mediterrán diéta egészségmegőrző hatása

A mediterrán étrend csökkentheti a nők korai halálozásának esélyét

A szakértők régóta méltatják a mediterrán étrend előnyeit. Egy új tanulmány szerint 23%-kal csökkenti a nők korai halálozásának esélyét.

A mediterrán diéta folyamatos alkalmazása csaknem negyedével csökkenti az olyan akár halálos betegségek, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát – áll egy új tanulmányban.

A kutatás vezető szerzője, Dr. Samia Mora, a bostoni Brigham and Women’s Hospital orvosa azt mondja, azok a nők, akik szeretnének sokáig élni, figyeljenek az étrendjükre.

egészséges étrend

Saláta, teljes kiőrlésű kenyér, olivaolaj – a mediterrán diéta alapjai (Fotó: Pexels.com)

A mediterrán étrend már régóta előkelő helyen áll a táplálkozási szakértők legegészségesebb étrendjeinek listáján.

Nagymértékben támaszkodik a növényekre (diófélék, magvak, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek), és fő zsírforrása az olívaolaj.

Az étrendet folytatók mérsékelt mennyiségű halat, baromfihúst, tejterméket, tojást és alkoholt fogyasztanak, és hajlamosak kerülni a vörös húst, a cukros ételeket és a feldolgozott élelmiszereket.

A most publikált tanulmány készítői több mint 25 éven keresztül követték nyomon az egészségügyi eredményeket több mint 25 ezer résztvevő esetében. A vizsgálatban részt vevő összes nőt egészségesnek tekintették, amikor elkezdték a kutatást.

A diétát nem követőkhöz képest, a mediterrán diétás életmódnak leginkább megfelelők esetében 17%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség miatti halálozás, és 20%-kal kisebb az esélye a halálos rák kialakulásának – írja a UPI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top