nlc.hu
Életmód
Evolúciós okok miatt nehéz elérni a boldogságot

A viselkedéskutató szerint ez a legfőbb akadálya, hogy elérjük a boldogságot

A boldogsági alapszintünket nem túl könnyű megváltoztatni, de néhány trükkel igenis lehetünk tartósan boldogabbak.

Boldogság az, amit mindannyian kissé másképpen értelmezünk, de mindannyian vágyunk rá. Egyesek az általános jóllét érzését kötik ehhez a fogalomhoz, mások valamilyen euforikus, emelkedett állapotban látják megvalósulni, az azonban az eltérő értelmezések mellett is közös, hogy az embereket évezredek óta próbálják elérni vagy éppen utolérni a boldogságot, és keresik ehhez a leginkább megfelelő módszert. Nehezíti a helyzetet, hogy a szakértők szerint olyasmiről van szó, aminek nincs evolúciós háttere, vagyis igazán bevált vagy zsigeri tippek sem árasztanak el bennünket.

Felejtsd el az elégedettséget

„A természetes szelekció nem igazán törődik a boldogságunkkal. A természetes szelekció feladata csupán az, hogy életben tartson minket és segítsen bennünket a szaporodásban, ezt pedig nem azzal éri el, hogy elégedett pillanatokkal tölti meg az életünket, talán inkább épp az ellenkezőjével” – mondja dr. Laurie Santos viselkedéskutató.

Vagyis meglehetősen nehéz a dolgunk, mert az életben maradáshoz lényegében egy beépített, negatív radarral rendelkezünk, ami miatt mindig kicsit aggódunk, hogy esetleg jön egy tigris a következő fa mögül, vagy elveszítjük a számunkra fontos közösségünket. Ez tart bennünket állandó készenlétben, ez az, ami segít minket a túlélésben – egyúttal ez az, ami kiváló akadályozója annak, hogy megérkezzünk abba a vágyott állapotba, amit pedig folyton keresünk.

A szakértő szerint éppen ezért érdemes kicsit másképp megközelítenünk a boldogságot. Valahogy úgy kellene felfognunk, mintha az lenne a tételmondatunk, hogy „Boldog vagyok, de »konstruktívan elégedetlen«”.

Ha így állunk hozzá saját boldogságunkhoz, akkor elfogadjuk, hogy a teljes elégedettség valójában aláásná a saját boldogságunkat, mert stagnáláshoz vezetne, ami tétlenséget okozna, és már rövidebb távon is csak csökkentené az energiát és a lelkesedést is.

Bevált módszerek

A viselkedéskutató szerint egyéni adottság, hogy kinek mekkora a meghatározott boldogságszintje. Igen, lényegében azt állítja, hogy ez valamiféle egyéni adottság, bőven elképzelhető például, hogy két azonos neveltetésű és hasonló természetű testvér közül például az egyiküknek magasabban van, mint a másiknak, így ő nyitottabb és vidámabb karakter. Ennek pedig azért van jelentősége, mert egyes események bizonyos ideig megemelik a boldogságszintünket, mások pedig csökkentik azt, de alapvetően a legtöbb ember egy idő után visszatér saját alapállapotához. És valójában ez az alapállapot az, amin dolgozni tudunk.

Ez az, ami mindennél többet ér

A stratégia legfontosabb pontjai között szerepel, hogy figyeljünk oda egészségünkre, például az elegendő és megfelelő alvásra, a testmozgásra, a helyes táplálkozásra. Szintén fontos, hogy törekedjünk kifejleszteni és gyakorolni a hálát és együttérzés képességét. Ami pedig a szakértők szerint szinte minden másnál fontosabb, az nem más, mint társas kapcsolataink ápolása.

A leghosszabb, több mint 85 éven át tartó tanulmány, mely az emberi életet és érzéseket vizsgálta, azt állítja, hogy a boldogság és egészség titka a jó kapcsolatokban rejlik. Az aktív és bensőséges kapcsolatok ugyanis erősebbé teszik az ember testét, élesebbé az elmét, ennek oka pedig valószínűleg az, hogy segítenek megvédeni bennünket az élet viszontagságaitól, csökkentik a stresszhormonok hatását, mérséklik az öregedéssel járó betegségek veszélyét. Ehhez pedig nem kell extrovertáltnak lenni, vagy folyton bulikba járni, akár már egyetlen valódi kapcsolat is képes mindezt megadni számunkra.

via

Ezt olvastad már?

Így edd magad stresszmentesre!

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top