nlc.hu
Életmód
Szépségedre is hatással van a bélflórád

Szépségedre is hatással van a bélflórád

Testünkben rengeteg mikroorganizmus lakik, összetételük pedig elképesztő hatással van életminőségünkre az egészségünktől egészen megjelenésünkig.

Megdöbbentő, de az emberi testben élő mikroorganizmusok száma bőven meghaladja az emberi sejtekét, és miközben a baktériumokra amolyan szitokszóként gondolunk, a bélrendszerünkben valójában több mint 1000 különböző fajta él belőlük. Mi pedig nagyon is hálásak lehetünk a tevékenységükért, mert a kutatások szerint gyakorlatilag alig van olyan szelete az egészségünknek, amiben ne lenne áldásos és aktív szerepük. Segítenek a táplálék lebontásában, a tápanyag felszívódásában, vitaminokat szintetizálnak, fejlesztik és működtetik az immunrendszerünket, közreműködnek az anyagcserében, beleértve az energiatermelést és a zsír tárolását is. Ha mindez nem lenne elég, a mentális egészségünket és hangulatunkat is befolyásolja, akárcsak hormonális egyensúlyunkat, májunk egészségét és méregtelenítését vagy éppen a vérnyomást, a koleszterinszintet.

Alakíthatjuk és formálhatjuk

Ez az úgynevezett mikrobiom mindannyiunk testében más és más. Mint ahogyan arcunk vagy éppen ujjlenyomatunk sem egyforma, úgy a bélben található baktériumaink összetétele is egyedi. Csakhogy az előbbiekkel ellentétben itt sok szempontból rajtunk áll, mit hozunk ki belőle, mert nagyon is tudjuk befolyásolni azon az egyszerű elven akár, hogy minél kiegyensúlyozottabb és változatosabb az összetétel, annál jobb. Ha változatos, akkor remekül tud alkalmazkodni a külső hatásokhoz és változásokhoz. Ha a kapcsolata harmonikus a gazdaszervezettel, vagyis velünk (bármennyire is bizarr ez a megnevezés saját magunkra), akkor hatékonyan tudja segíteni annak működését. Ha túlsúlyban vannak benne a jótékony baktériumok, akkor azok védelmet és támogatás nyújtanak.

Mindezt pedig azzal tudjuk elősegíteni, hogy kiegyensúlyozottan, rostokban, zöldségekben, gyümölcsökben és fermentált ételekben gazdag az étkezésünk, csak ritkán és igazán szükséges esetben fogyasztunk antibiotikumot, próbáljuk csökkenteni a stresszt, viszont növelni a testmozgás mennyiségét, illetve megadni testünknek a megfelelő minőségű és hosszúságú alvást.

Új lehetőségek a rákgyógyításban és a stresszkezelésben

Nyilván nem meglepő, hogy mindezek miatt minél többet tudnak meg a szakértők az emberi mikrobium működéséről, annál többet szeretnének belőle látni. A folyamatos kutatások pedig újabb és újabb felfedezésekig jutnak. Egy vizsgálat például kimutatta, hogy a rákos megbetegedések esetén az egyes daganatok szöveteiben talált mikrobák befolyásolhatják a terápiás lehetőségeket, ez pedig javíthatja a célzott kezelések hatékonyságát.

Azt is észrevették, hogy a cukrot helyettesítő szacharin és szukralóz megváltoztatja a mikrobiom összetételét és működését, befolyásolja a vércukorszintet és akár súlyproblémákhoz és cukorbetegséghez is vezethet. Szintén a közelmúltban jöttek rá, hogy a fermentált ételek gyakori fogyasztása jó hatással van a stresszcsökkentésre, pozitívan befolyásolja a bél és agy közötti kommunikációt.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Ennyire kiterjedt hatékonyság mellett valószínűleg az sem meglepő, hogy a bél mikrobiomja nemcsak az egészségre, hanem a szépségre és a megjelenésre is jelentős hatással lehet.

Így támogatja a bőrt

Az egészséges mikrobiom hozzájárulhat a bőr egészségéhez, csökkentheti a pattanások kialakulásának esélyét és a bőr gyulladásait. Ezen felül az ekcéma és a rosacea is összefüggésbe hozható a bél mikrobiomjának állapotával. A kutatások szerint a probiotikumok és prebiotikumok fogyasztása javíthatja ezeknek a bőrbetegségeknek a tüneteit, hiszen támogatják a mikrobiom egészségét és csökkentik a gyulladást​.

Öregedés és anti-aging

A bél mikrobiomja befolyásolhatja a kollagéntermelést, amely kulcsfontosságú a bőr rugalmasságának és fiatalságának megőrzésében. Az egészséges bélflóra támogatása javíthatja a kollagéntermelést, ez pedig nagyon is kedvez a fiatalosabb megjelenésnek. Emellett a mikrobiom szerepet játszik az antioxidánsok és fontos tápanyagok felszívódásában, amelyek szükségesek a bőr egészségének fenntartásához és az öregedési folyamatok lassításához​.

Haj és köröm egészsége

A haj növekedése és a hajszálak erőssége nagyban függ a szükséges tápanyagok felszívódásától, beleértve a biotint és a B-vitaminokat. A tápanyagok felszívódásában pedig fontos szerepet tölt be a mikrobiom, tehát hajunk egészségére és szépségére is kihatnak mikroorganizmusaink, akárcsak körmünkére, melynek fényességében és erősségében a cink és a vas felszívódása erősen érintett.

Mindent egybevetve

Az egészséges mikrobiom segít abban, hogy csökkenjen bennünk a stressz, ez pedig egész megjelenésünkre kihat: csökkenti külső és belső gyulladásainkat, támogatja a regenerálódást, lényegesen javítja alvásminőségünket, mindez pedig egészségünk mellett kedvez bőrünk állapotának, tekintetünk fényességének, súlyunk egyensúlyban tartásának is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top