nlc.hu
Életmód
Ez most a világ legélhetőbb városa, Budapest már a 32. a listán

Ez most a világ legélhetőbb városa, Budapest már a 32. a toplistán

Tavalyhoz képest sokkal jobb helyen végzett a magyar főváros.
biciklis

Továbbra is Bécs nyújtja a legjobb életminőséget a világ nagyvárosai közül – derült ki az Economist Intelligence Unit idei globális rangsorából. Az osztrák főváros – amely egymás után harmadszor vezeti a világ nagyvárosainak élhetőségi listáját – a megszerezhető 100-ból 98,4 pontot érdemelt ki – írja az MTI. 2021-ben amúgy a pandémia miatt az új-zélandi Auckland végzett az élen.

Bécs korábban évekig fej-fej mellett versenyzett Melbourne-nel az első helyért, de 2018-ban és 2019-ben is az osztrák főváros állt az élen. A pandémia kitörése után Új-Zélandot földrajzi helyzete segítette abban, hogy lezárt határain belül megszüntesse a koronavírus-járványt, ami jelentősen hozzájárult az ott élők életminőségéhez. Mivel azonban a pandémiás korlátozások többségét a világ számos részén 2022 elején feloldották, Új-Zéland, Ausztrália és Kína városai 2022-ben ismét hátrébb csúsztak a rangsorban. 

A Top10

Idén a felső tízes mezőnyben szerepelt még Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland.

A 2024-es életminőségi listán szereplő 30 nyugat-európai nagyváros átlagos pontszáma 92, bár ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi eredménynél, mindenekelőtt a stabilitási kritérium gyengülése miatt. A toplista összeállítói ezt a bűnözéssel, illetve a több nyugat-európai nagyvárosban lezajlott, nem egyszer komoly felfordulásokat okozó tiltakozó demonstrációkkal indokolják.

Jövünk fel!

Budapest abban a mezőnyben szerepel, amelynek helyezései a listán a legnagyobb mértékben javultak az elmúlt 12 hónapban. 

A magyar főváros a megszerezhető 100 pontból 92,0-t gyűjtött, és így 7 helyet előrelépve a 32. helyre került.

A legnagyobb mértékben Tel-Aviv esett vissza: az idei listán az izraeli nagyváros 70,7 ponttal a 112. helyre került, 20 hellyel visszacsúszva a tavalyi helyezésnél. A ranglistát kialakító értékelési folyamatban fontos szempont a “stabilitás”, az pedig most egyáltalán nem jellemző Tel-Avivra. Az izraeli nagyváros visszaesését a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly októberi terrortámadása, illetve Izrael és a Hamász ezt követő, azóta is húzódó háborúja okozta.

A sereghajtók

A 2024-es élhetőségi rangsor alján, a 173. helyen Damaszkusz áll, mindössze 30,7 ponttal. A szíriai főváros mellett a líbiai Tripoli, valamint Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas szerepel a legrosszabb életminőségű alsó tízes csoportban.

Az Economist Intelligence Unit, a világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete az idén is 173 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy – nullától százig terjedő -, átfogó minőségi indexben.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Fiatalok ülnek a budapesti Szabadság híd korlátján Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top