nlc.hu
Életmód
A születési sorrend befolyásolja a randizást

Hányadikként születtél? Megmondjuk, ki illik hozzád

A születési sorrendünk befolyásolja a párválasztásunkat és az egymással való kompatibilitásunkat. Lássuk, ez alapján ki illik hozzád!

Mindenkinek megvannak a preferenciái, ha párkeresésről van szó. Vannak, akiknek kifejezetten bejön, ha valaki magas, szereti a természetet vagy kék a szeme. Mások pedig (elsőszülöttként) valahogy mindig egy család legfiatalabb tagjával jönnek össze. Ez utóbb nem is olyan meglepő: a születési sorrendük igenis befolyásolhatja a kapcsolati dinamikáinkat és a párválasztásunkat.

Ezt már a kora 20. században alátámasztotta egy osztrák tudós, Alfred Adler. Szerinte a születési sorrend meghatározza a személyiségünket, és azt, hogyan viselkedünk az élet egyéb területein. Mégpedig azért, mert a különböző korú testvérekkel máshogy bánnak a szülők.

Az elsőszülöttek gyakran felelőségteljesebbek és kézbe veszik az irányítást, mert sokszor voltak rájuk bízva a kisebbek. A legfiatalabbak (vagy akár az egykék) pedig hozzá vannak szokva a dédelgetéshez, és (a középső testvérekhez hasonlóan) ahhoz, hogy jóval többet engedtek meg nekik a szülők.

Ki illik hozzád?

Karen Stewart, pszichológus szerint ezek alapján a leginkább összeillő párost egy elsőszülött és egy legfiatalabb testvér alkotja. „A legidősebb testvér hozzá van szokva ahhoz, hogy ő gondoskodjon másokról. Legnagyobb célja, hogy örömet okozzon, és olyasvalakit szeretne maga mellé, akivel törődhet. Aztán ott van a család ifjonca, aki megszokta, hogy vezetik és elkényeztetik. Ebben a dinamikában mindkét fél komfortos, hiszen ismerősen cseng számukra” – magyarázza a szakember.

Ugyanez jellemző az elsőszülöttekre és az egykékre is. „Egy egyke olyan párra vágyik, aki folyton vigyáz rá, ami az elsődleges személyiségjegye egy elsőszülöttnek” – tette hozzá. Míg az egykék elsődleges reakció egy konfliktusnál az, hogy elfusson előle, az elsőszülött inkább beleáll és megoldja.

Érdekes módon a középső gyerekek is a legidősebb testvérekkel lehetnek meg a legjobban. „Az elsőszülött lehet az a vezető és támogató közeg, amit gyerekkorában a tipikusan elhanyagolt középső szülött nem kapott meg” –mondta Stewart. A középsők viszont remekül tudják kordában tartani az elsőszülöttek természetéből fakadó impulzusokat, lévén született mediátorok.

Jóbarátok

Fotó: Danny Feld/NBCU Photo Bank

A nem kompatibilis párosok

Elméletben az ugyanabban a sorrendben születtek kapcsolata az, ami kevésbé működhet. Tehát ha két elsőszülött, két középső, két legkisebb vagy két egyke kerül össze, nem biztos, hogy a legjobb párost alkotnák.

„Ha két legidősebbnek született fél talál egymásra, a kapcsolatuk a két dudás egy csárdában-esete lenne. Mindkettőjüket azért jutalmazták az életük során, ha irányítottak, terveztek, mentek előre, megoldásokat találtak és állandóan igazuk volt. Ezt pedig nehéz és sebezhető helyzet lehet feladni” – világította meg a szakember.

Bár a békéltető szerepnek megvannak a maga előnyei, két békéltető (igen, rátok nézünk, középső szülöttek) együtt óriási kommunikációs nehézségekkel nézhetnek szembe. „Nem lenne egyszerű számukra a párbeszéd, különösen akkor, ha egy vitás helyzetről van szó” – figyelmeztet Stewart. A legkisebbek és egykék pedig olyan hasonló személyiségek, és annyira hozzászoktak ahhoz, hogy egyedül ők állnak a reflektorfényben, hogy egy ilyen kapcsolat nagy valószínűséggel csak viszálykodással érhet véget. 

Ám ha esetleg mégis úgy alakult, hogy pontosan ugyanazt a pozíciót töltitek be a családjaitokban, ne aggódj. Mivel minden ember más, ezért a születési sorrend-féle összepasszolást nem kell szentírásként kezelni.

„Simán előfordulhat egy szuper egészséges szituáció, amiben egyik félnek sem muszáj beleesnie a születési sorrend szigorú keretei közé” – tette hozzá a pszichológus. Nézd csak meg Chandlert és Monicát a Jóbarátokban: elméletben nem kellett volna passzolniuk, hiszen egy legkisebb testvér és egy egyke került össze. Mégis az övék volt a legegészségesebb párkapcsolat az egész sorozatban.

Tehát ha elsőszülött lány vagy, ne írd át azonnal a randiappokon a bemutatkozásod arra, hogy „a legkisebb fiút keresem, elsőszülöttek kíméljenek”. Inkább tekints rá úgy, mint a csillagjegyek szerinti kompatibilitásra. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top