nlc.hu
Életmód
Heteken belül robbanhatnak az energiaárak

Heteken belül robbanhatnak az energiaárak Magyarországon, ha nem sikerül pótolni a kieső orosz olajat

Mivel egy új ukrán szankció gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy a Lukoil vállalat olaját Magyarország és Szlovákia megkapja Ukrajnán keresztül, a szakértő szerint ez heteken belül súlyos helyzethez vezethet.

Közép-Európa országai korábban mentességet kaptak a szárazföldi vezetéken át jövő olajimportra az európai uniós szankciók alól, így zavartalanul jöhetett a finomítóinkba az orosz olaj. Ez változott június végén, amikor Ukrajna úgy döntött, leállítja a Barátság vezetéken át a térségbe érkező orosz Lukoil cég olaját. A Magyarországra érkező olaj 70 százaléka jön Oroszországból, ennek fele pedig a Lukoiltól, vagyis nagyjából 35 százalékkal kevesebb olaj érkezik az országba, mint máskor. Ilona Gizińska, a lengyel OSW elemző intézet Magyarország-szakértője szerint a helyzet olyan súlyos, hogy heteken belül energiaár-robbanás és áramhiány lehet az országban – írja a 444.

vezetékcsap

Elzárták a csapokat. Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

Kijev egyik célja, hogy a lépés hatására Moszkvának még kevesebb pénze legyen, amit katonai célokra fordíthat, másrészt nyomásgyakorlásra is használják a magyar kormánnyal szemben.

Kipróbáltuk az összes diplomáciai megoldást, és soha nem működtek. Úgy tűnik, hogy más megközelítést kell találnunk, hogy hogyan beszélhetünk velük

– mondta a helyzetről a Politiconak Inna Sovsun ukrán képviselő, a Rada energiabizottság tagja. Ukrajna csökkenteni szeretné Magyarország ellenállását a fegyverszállítások támogatásával és az ukrán EU-csatlakozással szemben.

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken azt nyilatkozta, hogy a lépéssel Ukrajna veszélyezteti Magyarország hosszú távú energiabiztonságát, és a helyzetre középtávon megoldást kell találni. Mivel az ukránok szankciója egyelőre csak a Lukoil vállalat olajára érvényes, más orosz cégek, például a Rosznyeft még szállíthatnak Magyarországra. Ezen felül még az Adria vezeték áll rendelkezésre, és az országnak van 90 napra elegendő vészhelyzeti stratégiai olajtartaléka is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top